vy jste nikdy nepekl roastbeef, že?
Ne, nepekl. Hovezi moc nemusim a roastbeef o to mene. I z hoveziho se daji pripravit lepsi veci. A ja, kdyz uz maso, tak radsi kus mrtve ovce. Napriklad ovce na belgickem tresnovem pivu, to je material, za ktery by se nemusela stydet i slusna restaurace.
Tak mi povez, jak bezpecne odhadnu trebas u roastbeefu teplotu uvnitr, pokud nejedu vzdy stejne mnozstvi masa a chci se dostat na pozadovanou barvu. Totez trebas u kruty.
Lidi se deli na ty, kteri umi varit a na ty, kteri varit neumi. Ti druzi pak pouzivaji teplomer, zatimco ti prvni na to maji nos a staci jim par pokusu a pak uz vedi. Krome toho jim treba vyhovuje, ze nejedi porad to same jidlo, ale jsou tam jiste variace.
U kruty je cilem hlavne krupava kurka a mekke maso. K tomu ti teplomer nepomuze, pokud ji peces podle teplomeru, tak bude asi dobra tak na to, aby sis z ni vyrezal kolicky na pradlo. Priste ji vraz do zavreneho pekace do trouby, podlij vodou, nastav 80-90°C a nech ji tam po celou noc. Druhy den ji dopec podle potreby. A aby ti nevysychala, muzes na ni ze zacatku naspendlit kuzi ze sunky, tu pak sundas a dopeces do krupava.
Krome toho kruta je dost podradny ptak, ktery ma jedinou vyhodu v nizke cene za znacnou velikost. Ja radsi kachnu nebo aspon husu.