Geekovský dárek k letošním Vánocům

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Geekovský dárek k letošním Vánocům
« Odpověď #15 kdy: 03. 12. 2014, 15:52:34 »
vy jste nikdy nepekl roastbeef, že?

Ne, nepekl. Hovezi moc nemusim a roastbeef o to mene. I z hoveziho se daji pripravit lepsi veci. A ja, kdyz uz maso, tak radsi kus mrtve ovce. Napriklad ovce na belgickem tresnovem pivu, to je material, za ktery by se nemusela stydet i slusna restaurace.

Tak mi povez, jak bezpecne odhadnu trebas u roastbeefu teplotu uvnitr, pokud nejedu vzdy stejne mnozstvi masa a chci se dostat na pozadovanou barvu. Totez trebas u kruty.

Lidi se deli na ty, kteri umi varit a na ty, kteri varit neumi. Ti druzi pak pouzivaji teplomer, zatimco ti prvni na to maji nos a staci jim par pokusu a pak uz vedi. Krome toho jim treba vyhovuje, ze nejedi porad to same jidlo, ale jsou tam jiste variace.

U kruty je cilem hlavne krupava kurka a mekke maso. K tomu ti teplomer nepomuze, pokud ji peces podle teplomeru, tak bude asi dobra tak na to, aby sis z ni vyrezal kolicky na pradlo. Priste ji vraz do zavreneho pekace do trouby, podlij vodou, nastav 80-90°C a nech ji tam po celou noc. Druhy den ji dopec podle potreby. A aby ti nevysychala, muzes na ni ze zacatku naspendlit kuzi ze sunky, tu pak sundas a dopeces do krupava.

Krome toho kruta je dost podradny ptak, ktery ma jedinou vyhodu v nizke cene za znacnou velikost. Ja radsi kachnu nebo aspon husu.

« Odpověď #16 kdy: 03. 12. 2014, 16:13:02 »
vy jste nikdy nepekl roastbeef, že?

Ne, nepekl. Hovezi moc nemusim a roastbeef o to mene. I z hoveziho se daji pripravit lepsi veci. A ja, kdyz uz maso, tak radsi kus mrtve ovce. Napriklad ovce na belgickem tresnovem pivu, to je material, za ktery by se nemusela stydet i slusna restaurace.

Tak ses pochvalil, ale reseni nemas.

Tak mi povez, jak bezpecne odhadnu trebas u roastbeefu teplotu uvnitr, pokud nejedu vzdy stejne mnozstvi masa a chci se dostat na pozadovanou barvu. Totez trebas u kruty.

Lidi se deli na ty, kteri umi varit a na ty, kteri varit neumi. Ti druzi pak pouzivaji teplomer, zatimco ti prvni na to maji nos a staci jim par pokusu a pak uz vedi. Krome toho jim treba vyhovuje, ze nejedi porad to same jidlo, ale jsou tam jiste variace.

A jsou lidi, co placaji na netu a jsou lidi, kteri se doberou vysledku a je jim srdecne jedno, jestli je teplomer zakazana pomucka nedovolena mezinarodni federaci intuitivnich kucharu. Nevidim smysl v tom udelat par davek blbe, kdyz to jde spravne hned napoprve.

A zrovna roastbeef je typicky priklad neceho, co je dobre udelat deterministicky vzdy stejne, protoze od idealu je jakakoli zmena jenom k horsimu. A pro kreativitu je dost mista v tom, co se k nemu da.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 12. 2014, 16:26:41 »
A zrovna roastbeef je typicky priklad neceho, co je dobre udelat deterministicky vzdy stejne, protoze od idealu je jakakoli zmena jenom k horsimu. A pro kreativitu je dost mista v tom, co se k nemu da.

Ruzni lide maji ruzne idealy. Pro nekoho je idealem dobre jidlo, pro nekoho je to jidlo pripravene za pouziti technologie a na vedeckych zakladech, jako treba roastbeef podle tabulek podle vahy a pozadovane barvy. Vysledek sice optimalni, ale znacne nezajimavy a v podstate bez chuti.

Skid

« Odpověď #18 kdy: 03. 12. 2014, 16:27:09 »
Tak vzhledem k pocasi neni co resit:

http://www.thinkgeek.com/product/12a5/

;D

hefo

« Odpověď #19 kdy: 03. 12. 2014, 16:48:28 »
Neviem, načo digitálny teplomer, bimetal vám nie je dobrý, buržuji jedni?

http://eshop.tescoma.cz/peceni/odmerky-vahy-a-teplomery/gradius/636150-teplomer-do-masa-gradius

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 03. 12. 2014, 17:03:21 »

;D

Vyborne, zrovna jsem si rikal, cim budu po vanocich vrazdit zombies, kdy jsem nekam zalozil brokovnici a zombie desintegrator.

Skid

« Odpověď #21 kdy: 03. 12. 2014, 17:11:21 »

;D

Vyborne, zrovna jsem si rikal, cim budu po vanocich vrazdit zombies, kdy jsem nekam zalozil brokovnici a zombie desintegrator.

Tak ja mel na mysli spis zmrzlou haldu snehu pred autem, se kterou si moje hlinikova lopata tezko poradi :o)

v

« Odpověď #22 kdy: 03. 12. 2014, 17:14:15 »
Ruzni lide maji ruzne idealy. Pro nekoho je idealem dobre jidlo, pro nekoho je to jidlo pripravene za pouziti technologie a na vedeckych zakladech, jako treba roastbeef podle tabulek podle vahy a pozadovane barvy. Vysledek sice optimalni, ale znacne nezajimavy a v podstate bez chuti.

co vás nutí takhle blábolit?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 03. 12. 2014, 17:19:10 »
Málem bych zapomněl - tritiovej přívěsek na klíče! Protože ne každej u sebe má radioaktivní materiál :-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #24 kdy: 03. 12. 2014, 17:20:51 »
A precizní gyroskop. Ale etn fakt pěknej, s pořádnou masou kovu, aby se točil alespoň pár minut (ideálně přes deset). Ty ale většinou stojí majlant... (vzhledem k užitečný hodnotě)

« Odpověď #25 kdy: 03. 12. 2014, 17:28:44 »
Já bych si přál sadu tang roota na celý týden.
A nedávno se mi polámalo dilithiové relé.
(ulomenou spoušť u zakňaktelu už asi neopravím)

« Odpověď #26 kdy: 03. 12. 2014, 18:04:43 »
Vysledek sice optimalni, ale znacne nezajimavy a v podstate bez chuti.
Venuj pozornost definici slova optimalni ve slovniku cizich slov ;)

davkol

« Odpověď #27 kdy: 03. 12. 2014, 18:29:27 »
Nové boty. Já volím černé.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 03. 12. 2014, 20:46:48 »

;D

Tak ja mel na mysli spis zmrzlou haldu snehu pred autem, se kterou si moje hlinikova lopata tezko poradi :o)

Aha, vy jste asi necetl popis na webu: "Use for gardening, camping, light chopping, zombie killing"

Radovan.

« Odpověď #29 kdy: 03. 12. 2014, 23:13:14 »
Chtel jsem digitalni teplomer do masa... ale dostal jsem ho uz k svatku, takze ted uz asi nic ;)

Boze, to je neuveritelne, jake picoviny lidi vymysli. Je aspon WiFi, aby se z aplikace daly sledovat varici parametry a z podle toho regulovat WiFi sporak a nasledne generovat statistiky a reporty?

To by nebylo správně geekovské. Měl by mít RS232, ke kterému potom připojíš Arduino nebo VuCore, stejně jako jsi předtím připojil druhé pomocí shieldu s krokovými motory ke knoflíkům sporáku :-)

Tyhle dekadentní číslicové krámy jsou pro vyměklé lamy, skutečným geekům stačí Meda: http://www.historiepocitacu.cz/analogove-a-hybridni-pocitace.html