Zalohovanie dat na Blu-ray

mmcc

Zalohovanie dat na Blu-ray
« kdy: 05. 03. 2026, 13:05:10 »
Pouzivate niekto BluRay na zalohovanie dat? Hlavne fotky, videa. Alebo spolahlivejsie je mat zalohu na dalsom HDD?
Cena BluRay medii je relativne nizka 25GBx25ks balenie  = 625GB pod 20eur, jedine jednorazovy naklad za mechaniku je vyssi, orientacne 150eur.
Maju aj BluRay tak obmadzenu zivotnost ako DC/DVD, ze aj po par rokoch su niektore necitatelne?

a6b

• 234
    • Zobrazit profil
Re:Zalohovanie dat na Blu-ray
« Odpověď #1 kdy: 05. 03. 2026, 15:32:07 »
ja jsem kdysi v linuxu palil dvd pomoci growisofs, ani nevim jak se pracuje s blueray medii.

« Odpověď #2 kdy: 05. 03. 2026, 15:50:22 »
jojo, katastroficke selhani cdr zaloh se zapsalo do historie. (jsem meli asi asi 2000 CDR, tak nevytahuju nejaky novinarsky bulvar). ale zalozelo na slozeni tech barviv.

takze relativne levne? to budou ty "jednorocni"
ja verim temhle:
https://www.alza.sk/verbatim-m-disc-bdxl-100gb-print-5pck-bal-jewel-case-d5285201.htm

ovsem ta cena na disk je petinasobna.

Pouzivate niekto BluRay na zalohovanie dat? Hlavne fotky, videa. Alebo spolahlivejsie je mat zalohu na dalsom HDD?
Cena BluRay medii je relativne nizka 25GBx25ks balenie  = 625GB pod 20eur, jedine jednorazovy naklad za mechaniku je vyssi, orientacne 150eur.
Maju aj BluRay tak obmadzenu zivotnost ako DC/DVD, ze aj po par rokoch su niektore necitatelne?

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 07:41:55 »
Nepouzivali sme a nepouzivame.
Za cenu mechaniky BlueRay a balika BlueRay diskov kupis 2 disky s klasickym CMR zapisom a budes ich menit pri mesacnej offline zalohe :
1. disk - neparny mesiac
2. disk - parny mesiac
Hlavne, aby si dodrzal pravidlo 3 2 1 :
https://www.sk-cert.sk/sk/bezpecne-zalohovanie-s-pravidlom-3-2-1/index.html

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 08:20:56 »
jojo, katastroficke selhani cdr zaloh se zapsalo do historie. (jsem meli asi asi 2000 CDR, tak nevytahuju nejaky novinarsky bulvar). ale zalozelo na slozeni tech barviv.

na média s organickým pigmentem ani tehdy nikdo, byť jen přibližně tušící co dělá, nezálohoval. to byla média pro distirbuci demoverzí softu, vizitky, krátkodobě relevantní dokumenty, promo, pálení muziky do auta, apod.

zálohy se dělaly na pokud možno DVD-RAM, DVD+/-RW, nebo v nouzi na CDRW, protože to je všechno anorganika, a ta média jsou i dnes po prakticky 20 letech bez problému čitelná i pokud předepsané skladovací podmínky dodrženy nebyly.
organická média byla od "garážových" značek už od začátku tak mizerná, že po pár měsících od rozbalení na nich byly vidět změny, a s růstem kapacity HDD a hlavně příchodem flashek šla střemhlav do pekel. dostaly se mi do ruky kusy, které viditelně kvetly už před rozbalením.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:29:57 »
Pokud chci používat BD-R, tak ideálně ty HTL od Verbatimu a nebo M-Disc, které nemají organická barviva - ty mívaly CD-R a DVD-R (kromě M-Disc) a proto se občas stávalo, že nešly přečíst. Ale mám tu i CD-R od TDK z konce 90. let, která jsou bezproblému čitelná.

Umím si představit, že na nějaké menší množství dat (např. fotky) to může být OK - hlavně nezapomenout k datům připálit také heše souborů, ať lze ověřit, že jsou OK. Osobně bych zálohoval spíše na běžný 3,5" HDD, které budu střídat (spolehlivé by měly být WD Gold, Red Pro). Taky bych zvolil nějaký fs, který drží checksumy dat.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:40:50 »
Problém je už hustota zápisu. Proto jsou také CD o dost odolnější než DVD. BluRay bych v tomhle věřil ještě méně. 

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 09:12:49 »
Pokud chci používat BD-R, tak ideálně ty HTL od Verbatimu a nebo M-Disc, které nemají organická barviva - ty mívaly CD-R a DVD-R (kromě M-Disc) a proto se občas stávalo, že nešly přečíst. Ale mám tu i CD-R od TDK z konce 90. let, která jsou bezproblému čitelná.

Umím si představit, že na nějaké menší množství dat (např. fotky) to může být OK - hlavně nezapomenout k datům připálit také heše souborů, ať lze ověřit, že jsou OK. Osobně bych zálohoval spíše na běžný 3,5" HDD, které budu střídat (spolehlivé by měly být WD Gold, Red Pro). Taky bych zvolil nějaký fs, který drží checksumy dat.

"Lepší" výrobci jako TDK totiž od začátku dělali média s kovovou datovou vrstvou a minimálně TDK, Verbatim, a BASF/EMTEC a 3M je dělali až do konce; organika se objevila až mnohem později jako výrazně levnější alternativa. Obecně cokoli pod cca 7Kč/ médium u CDček a pod 10Kč u DVD byla organika "na domácí žvýkání".

Se zbytkem lze bez výhrad souhlasit. S ohledem na kapacitu a odolnost při skladování bych taky preferoval HDD (v externím USB boxu), protože optická média zaberou MNOHOnásobně víc místa (na co stačí jeden HDD, vyžaduje stovky až tisíce DVD nebo několik desítek BD), a je jen otázkou času, kdy začne být problémem už jen pořízení optické mechaniky. CD a DVD média už dělají jen číňani v odpadní kvalitě, DVD-RAM už prakticky nejdou sehnat a když zrovna jsou, stojí nesmysl, RW už jsou taky občas problém, a bez problému jsou jen Rka a někdy dokonce potisknutelná. LightScribe nejsou k sehnání už roky, protože výroba byla dávno ukončena. Občas se jich pár objeví na Alíku za prohibiční ceny.

Na druhou stranu, skutečně kritických dat jako fyzická osoba nemá "průměrný" člověk tolik, aby se na jedno DVD-RAM (a tím spíš na oboustranné) nevešla. Mě se třeba kopie vlastnických listů, smluv, pojistek, a platební doklady za cennější věci včetně fotek vejdou s velkou rezervou na jednu stranu DVD-RAM, celkem je to pod 2GB.

Za mě pro nepodnikající fyzickou osobu data na malém domácím NASu, z něj replika na druhém v jiné lokalitě, a záloha na HDD v trezoru a k tomu řekněme kvartálně aktualizovaná záloha na DVD-RAM/RW s vyloženě kritickými daty a hashfile v ať už bezpečnostní schránce nebo v trezorku třeba v zaměstnání bohatě stačí.
« Poslední změna: Dnes v 09:17:13 od Marek Staněk »