Co bys získal kdybys některé lidi odradil od náboženství? Třeba by nebyly určité současné války. Třeba by se miliardy lidí nevymezovaly vůči několika desítkám milionů jiných lidí. Třeba by několik desítek milionů lidí nebylo přesvědčeno, že jsou vyvolenými. Třeba by několik miliard lidí nevěřilo v nadřazenost jednoho pohlaví. Třeba by pro miliardy lidí nebylo narození holčičky neštěstím. A tak dále.
Takový názor jsem slyšel již mnohokrát a popravdě až do dnešního dne jsem neznal na něj odpověď. Dnes ráno mě však odpověď napadla. Uvedu ji ve dvou podobách. Jedna je krátká a druhá dlouhá.
Krátká odpověď zní: "Kdo chce psa bíti, hůl si najde."
Dlouhá odpověď následuje...
Je spousta lidí, kteří jsou dobří a spousta lidí, kteří jsou zlí. Ti dobří lidé by chtěli mezi sebou vycházet dobře. A chtěli by vycházet dobře i s těmi zlými. Zlí lidé by chtěli také mezi sebou vycházet dobře, ale z nějakého důvodu nechtějí vycházet dobře s těmi dobrými lidmi.
Na vině je to, že jsou zlí, stejně jako je zlý satan. Zlí lidé, stejně jako satan, prahnou po moci a to pokud možno nade všemi i nad ostatními zlými. Se zlými chtějí vycházet dobře tak, že se ostatní zlí lidé podřídí moci nejvyšších zlých lidí. Ovšem každý zlý mocný člověk prahne jen po absolutní moci nade všemi. A o to je největší boj zlých lidí - o absolutní moc.
Peníze a bohatství tuto moc dávají. Zlí lidé, prahnoucí po absolutní moci, hledají prostředky, jak této moci dosáhnout. A nalézají je v penězích, bohatství, atd.
Pokud ovšem takovíto zlý vládce narazí na jiného vládce, ať už dobrého nebo zlého, bude se ho snažit pokořit pod sebe. Když to ten druhý vládce odmítne, najde si ten první zlý mocný vládce nějakou záminku, aby mohl použít násilí ke svému cíli - absolutní moci.
Touto záminkou může být cokoliv. Důležité je, aby ta záminka udělala z odmítavého vládce nepřítele. Potom se dá na něm použít násilí.
A tak pod náboženskou záminkou, nebo jinou záminkou, vznikají hádky, rozepře, nepřátelství a hlavně války.
Jeden člověk řekl: Vládnout se dá třemi způsoby. Penězi, silou, nebo láskou. Ty první dva způsoby jsou nejčastější a vzájemně se doplňují. Ten třetí způsob - vládnout láskou - je jediný správný, aby se sebou vycházeli všichni lidé v dobrém. Jak se dá vládnout láskou, to učil Ježíš.