Kde koupit hudbu ve vysoké kvalitě?

hknmtt

• 257
    • Zobrazit profil
Kde koupit hudbu ve vysoké kvalitě?
« kdy: 22. 02. 2025, 09:32:31 »
Jedneho dna by som znovu chcel mat doma poriadne reproduktory a pocuvat hudbu na hlas.

Rozmyslam ale, ze ani neviem kde by som mohol zohnat pesnicky vo vysokej kvalite(asi nejaky bezstratovy flac) a nie komprimovane mp3ojky.

A tiez take veci, ktore sa asi ani nikdy bezne nepredavali(povedzme nejaky vocal trance). Jasne, ze si clovek vie zohnat nejake Guns'n'Roses, Metalica, Rolling Stones a podobne svetozname kapely, v akejolvek forme a kvalite, ale to je len taka spicka ladovca.

Co ak clovek pocuva totalne nemainstreamove veci, je mozne sa dnes dostat ku kvalitnym verziam niekde?

Neviem si predstavit, ze cokolvek, co ma napadne, bude mat dostupne nejake cd alebo lp, takze asi ostava reralne iba digitalny download, ale kde - apple itunes?

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
Re:Kde kupit hudbu?
« Odpověď #1 kdy: 22. 02. 2025, 09:34:33 »
ja posloucham obskurni kapely a neco se da sehnat na cd, vinylu, pripadne i kvalitni mp3 nebo ogg. musis hledat primo na webech kapel.

« Odpověď #2 kdy: 22. 02. 2025, 11:29:24 »
Co se týká rozsahu skladeb, tak nejspíš vyhrajou nějaké streamovací služby jako třeba Tidal, Apple Music atp. Řádově za nějakých 10€ za měsíc to vyjde pořád nejvýhodněji.
V podstatě je to tak, že víceméně pouze v případě, že umělec nebo vydavatelství vyloženě nechce, tak to na ty streamovací služby nedává. Ať už z ideových důvodů, nebo např. kvůli exkluzivitě prodeje některých věcí přes ostatní kanály. Ale vzhledem k tomu, že je to primární způsob, jak dneska posluchači konzumují hudbu a oni potřebují být relevantní, tak je tohle spíš výjimka.

Nicméně chápu, že někdo rád přímo podpoří konkrétního umělce víc než přes zmíněné služby. Nebo je prostě tak trochu sběratel a když to hraje z disku nebo fyzického nosiče, tak z toho má subjektivně lepší pocit :)
To je pak ale zas typicky jiný případ, protože to většinou není o prvotním objevování a posluchač zná toho umělce.
Takže to dneska není problém začít od něj a prostě si na internetu dohledat přes jeho stránku, socky, Discogs kde se to dá koupit.

Historicky já takhle kupoval na desítkách různých služeb.. nejvíc asi na
https://www.supraphonline.cz (mainstream, klasika, funguje hezky i na dárky přes voucher)
https://bandcamp.com (spousty minoritních věcí)
https://www.hdtracks.com (sice moc nemusím takové ty audiofilské věci typu - paní s kytarou a cinkátko nabrané dvěma mikrofony, ale občas tam byly hezky udělané remastery starých desek)
iTunes (spíš v minulosti tam bylo spousty amerických kapel, co jinde nebyly, ale je to v jen AAC - což je paradoxně, vzhledem k tomu, že na subscription je to bezztrátově)
Jde i kupovat i přes francouzský Qobuz, ale chce to třeba VPN s německým nebo francouzským exitem na založení účtu. To je zajímavá služba pro kupování třeba muziky z té frankofonní části světa.
Taky klasicky Amazon na CD, ale to už je opravdu spíš dnes výjimka.

Kamarádi, co poslouchají elektronickou muziku, pak kupovali třeba i na Beatportu.

Takže suma sumárum. Doporučuju kombinaci - streamovací služba dle vlastních preferencí + selektivní nákupy.

Jinak ještě stran té kvality.. Vím, že se to pořád hodně lidí řeší. Na netu najdete tuny nějaký subjektivních názorů a mnohokrát i špatně udělaných porovnání. Pokud jsou tam použité dostatečné datové toky, tak ztrátové kodeky zdaleka nemají tak zásadní vliv, jak jim spousta lidí automaticky přisuzuje třeba ze starých zkušeností. Je to častokrát i taková psychologická věc, byť by třeba ve slepém testu s konkrétním materiálem byli úplně mimo. Spíš naopak krom specifických věcí se to dá většinově považovat za transparentní. Takže podle mě rozhodně neplatí, že když si to pustím do lepších beden nebo sluchátek, tak mám automaticky vyhodit veškerou ztrátově zakódovanou hudbu nebo celou dobu přemýšlet, jak by to asi znělo, kdybych měl lepší zdroj. To jak se mi konkrétní muzika líbí, jak nahraná/produkovaná má na výsledný vjem mnohem větší vliv, než jestli je to AAC 256k nebo bezztrátový FLAC.
Nicméně třeba zmíněný Tidal nebo Apple Music umí i streamování ve FLAC rep. ALACu.

« Odpověď #3 kdy: 22. 02. 2025, 13:39:44 »
Takže podle mě rozhodně neplatí, že když si to pustím do lepších beden nebo sluchátek, tak mám automaticky vyhodit veškerou ztrátově zakódovanou hudbu nebo celou dobu přemýšlet, jak by to asi znělo, kdybych měl lepší zdroj. To jak se mi konkrétní muzika líbí, jak nahraná/produkovaná má na výsledný vjem mnohem větší vliv, než jestli je to AAC 256k nebo bezztrátový FLAC.

Tohle asi hodně záleží člověk od člověka, ale já s tímhle mám velký problém. Hromadu věcí poslouchám raději v bednách než ne sluchátkách, protože už jenom Beyerdynamic DT 990 Pro odhalí dost problémů v nahrávce a Beyerdynamic T-70 prakticky vůbec nepoužívám, protože tam už je slyšet vlastně všechno. A zbytečně si kazit už tak různě pokaženou nahrávku ještě navíc kompresí je vlastně ... zbytečné. Takže nakonec z vlastního rozhodnutí většinu zvuků a rozhovorů poslouchám na mobilu, protože tam se nemusím rozčilovat na kvalitou zvuku nebo přednesu ;D

xyz

• 267
    • Zobrazit profil
Re:Kde koupit hudbu ve vysoké kvalitě?
« Odpověď #4 kdy: 22. 02. 2025, 19:20:31 »
Jedneho dna by som znovu chcel mat doma poriadne reproduktory a pocuvat hudbu na hlas.

Rozmyslam ale, ze ani neviem kde by som mohol zohnat pesnicky vo vysokej kvalite(asi nejaky bezstratovy flac) a nie komprimovane mp3ojky.

A tiez take veci, ktore sa asi ani nikdy bezne nepredavali(povedzme nejaky vocal trance). Jasne, ze si clovek vie zohnat nejake Guns'n'Roses, Metalica, Rolling Stones a podobne svetozname kapely, v akejolvek forme a kvalite, ale to je len taka spicka ladovca.

Co ak clovek pocuva totalne nemainstreamove veci, je mozne sa dnes dostat ku kvalitnym verziam niekde?

Neviem si predstavit, ze cokolvek, co ma napadne, bude mat dostupne nejake cd alebo lp, takze asi ostava reralne iba digitalny download, ale kde - apple itunes?

A proc takovy brak jako je vocal trance potrebujes poslouchat ve vysoke kvalite? To je jak cervena knihovna ve vazbe na kridovem papire.
« Poslední změna: 22. 02. 2025, 19:23:18 od xyz »

« Odpověď #5 kdy: 22. 02. 2025, 23:41:02 »
V každém krajském městě je něco jako vědecká knihovna.
Mají nepřebernou sbírku CD, mnohdy hodně starých vydání, ještě nepostižených tzv. Loudness War.
OSA je jistě spokojená, že konečně pro vlastní potřebu plně využívám ten jim zaplacený úložný prostor na HDD.

« Odpověď #6 kdy: 22. 02. 2025, 23:54:22 »
Nebo třeba Hdtracks.com.

Ale i tam už se údajně tlačí i nahrávky s nepřijatelnou dynamickou kompresí.
Takže sice třeba krásných 24 bitů/96 kHz, ale jinak plochý randál těsně po úrovni max. amplitudy signálu.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 23. 02. 2025, 00:19:11 »
Nebo třeba Hdtracks.com.

Ale i tam už se údajně tlačí i nahrávky s nepřijatelnou dynamickou kompresí.
Takže sice třeba krásných 24 bitů/96 kHz, ale jinak plochý randál těsně po úrovni max. amplitudy signálu.

ja mam stesti, ze jsem nahluchly a jedu v lowfi blackmetal a noisecore. ale jak se dnes nahrava vazna hudby, aby se zvladla ta dynamika? asi hlavne vinyly co?

« Odpověď #8 kdy: 23. 02. 2025, 00:45:37 »
Tohle asi hodně záleží člověk od člověka, ale já s tímhle mám velký problém. Hromadu věcí poslouchám raději v bednách než ne sluchátkách, protože už jenom Beyerdynamic DT 990 Pro odhalí dost problémů v nahrávce a Beyerdynamic T-70 prakticky vůbec nepoužívám, protože tam už je slyšet vlastně všechno. A zbytečně si kazit už tak různě pokaženou nahrávku ještě navíc kompresí je vlastně ... zbytečné. Takže nakonec z vlastního rozhodnutí většinu zvuků a rozhovorů poslouchám na mobilu, protože tam se nemusím rozčilovat na kvalitou zvuku nebo přednesu ;D

Off-topic warning.

Soucítím, já mám na stole dva aktivní monitory, pak sluchátka Sennheiser HD800, ale v poslední době toho nejvíc naposlouchám na cestách přes BT ANC sluchátka :) (byť ta milosrdnost ke špatnému zdroji samozřejmě není jediný důvod)
Občas je to fakt peklo, hlavně u mluveného slova a YT, když z toho vyleze ta špatná akustika, nabírací řetězec, ignorance obsluhy. Přesto ve většině případů zvítězí samotný obsah.. ale přiznám se, když je to delší utrpení a chci to slyšet, občas si to prostě na poslech základně dokoriguju, přepnu do mona atp. Ale to už je moje úchylárna.

Jen ještě jedna věc ke sluchátkům. Málokterá z nich, a starší modely zvlášť, hrají pro většinu lidí subjektivně rovně. Dost typicky tam máš z hlediska frekvenčního vyvážení celkem nadreprezentované vyšší středy, výšky, naopak za i málo nižších středů. Je to i docela pokroucené, jsou tam často různé rezonance atp.
Má to jak technické a konstrukční, tak historické pozadí.. třeba firmy sice měly možná nějakou zpětnou vazbu z jednotlivých subjektivních poslechových testů v malých skupinách, ale nikdo moc nedělal (nebo minimálně nepublikoval) žádný serioznější výzkum.
Zásadně odlišně k tomu přistoupil Harman a jejich výzkumná sekce, kdy v podstatě vzali už nějak rozumněji sestavenou skupinu posluchačů (různá demografie, profíci, poučení, laici) a na x různých vzorcích sluchátek i hudby jim dali možnost zkorigovat si signál tak, aby jim to přišlo vyvážené. To pak odečítali, vyvážili, zpracovali a vypadly z toho často zmiňované Harman křivky (over-ear, in-ear), které odpovídají majoritní preferenci té skupiny.
Což samozřejmě není dogma a ve výsledném vjemu hrajou roli i další fyziologické věci (zvlášť u těch in-earů), dost záleží i na metodě a postupu měření ale víceméně to pořád odpovídá.
Tohle bylo třeba před 12 lety a postupně to mnoho výrobců (nejen z Harmanova konglomerátu) adoptovala jako cílovou křivku na kterou optimalizují frekvenční vyvážení některých nových modelů.

U mě konkrétně to docela dobře sedlo s mou subjektivní preferencí (jsem tedy vcelku průměrný) a ta sluchátka, která se okolo té křivky pohybují mi zní vyváženě. Dávno před tím výzkumem jsem používal HD600, které se mi bez dalších korekcí přišly jako nejblíž dobře nastaveným bednám a když jsem se pak díval na jejich měření vůči křivce, nebylo to daleko. Podobně třeba u HD800 používám permanentní korekci v D/A převodníku, která to opět víceméně přibližuje té křivce (udělal jsem ji než jsem tušil o Harman research).
Stejně tak se pak novější sluchátka jako AKG371 nebo DT990X, kde už to použili jako cíl, jsou pro mě mnohem neutrálnější než jejich předchůdci.
Btw. tady pro srovnání třeba DT990 Pro
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/beyerdynamic-dt990-pro-review-headphone.19975/

Ale proč tu o tom cintám :) Pokud vezmu spousty sluchátek bez korekce a budu na tom něco posuzovat, přidá to přesně v pásmech, kde z toho často nepřirozeně vylezou strašné hnusy. Bude to u spousty věcí trestný poslech. Ty věci, které jsou na hraně (a na bednách úplně v pohodě), budou peklo.
Přidám ještě jednu anekdotickou. Dělal jsem po r. 2000 full-time několik let ve zvukovém studiu. Zkušenější kolega mi říkal - ty sluchátka (AKG, Sony, profi Sennheiser.. ) jsou jako lupa. Ber si je jen když hledáš chyby, mlaskance, zkreslení, hledáš místo střihu nebo třeba monitoruješ venku. Nemíchej na tom. Jestli jsi na tom modelu nenaposlouchal stovky hodin různého materiálu a ji schopen to trochu kompenzovat, tak je šance že to budeš komplet předělávat, jakmile si to pustíš na bedny..  A měl pravdu :)

Já pak mimo to začal hledat a zkoušet metody jak to dokorigovat, aby to nebylo tak mimo, dostal se k těm HD600 atd.. A vřele tuhle možnost doporučuju každému, kdo chce vážně poslouchat delší dobu na sluchátka. I ty BT ANC in-eary jsem vybíral tak, aby měly možnost základní korekce přes appku a fungovalo to pak s jakýmkoliv zdrojem.

Jinak s tou ztrátovou kompresí a jejím vlivem. Je fakt ideální udělat si své vlastní slepé ABX testy, zakódovat to modernějšími enkodéry s vyšším dat. tokem a férově posoudit. Narážel jsem na to, že třeba spousta lidí to fakt vidí jako zásadní, ale opravdu může vycházet z nějakých starých zkušeností, kdy si v roce 1999 kódovali ripy do 128k MP3.
Neříkám, že tím projde všechno bez ztráty kytičky, zvlášť když víš na co se soustředit a znáš některé limity, ale obecně si troufám tvrdit, že ty dnes nasazené jsou velmi dobré. Přestože chápu, když to někdo kupuje na stažení, tak to chce bez komprese.
Hlavní point byl, trochu se zrelaxovat a jakmile to člověk dostane na nějakou rozumnou úroveň a je to v pohodě, tak si umět užít muziku, bez stálého přemýšlení coby kdyby, jak by to asi..

Nakonec přidám ještě oblíbený citát Alana Parsonse (muzikant, zvukař co udělal The Dark Side of The Moon)
“Audiophiles don’t use their equipment to listen to music. Audiophiles use your music to listen to their equipment”
« Poslední změna: 23. 02. 2025, 00:47:44 od Michal Šmucr »

« Odpověď #9 kdy: 23. 02. 2025, 09:55:10 »
Občas je to fakt peklo, hlavně u mluveného slova a YT, když z toho vyleze ta špatná akustika, nabírací řetězec, ignorance obsluhy. Přesto ve většině případů zvítězí samotný obsah.. ale přiznám se, když je to delší utrpení a chci to slyšet, občas si to prostě na poslech základně dokoriguju, přepnu do mona atp. Ale to už je moje úchylárna.

Já mám s mluveným slovem problém, který lze vyjádřit vtipem: "máš ideální obličej pro rádio a hlas pro noviny". Prostě opravdu není nutné každého člověka, který jde zrovna kolem rozhlasu, postavit před mikrofon. Někteří lidé mají tak nepříjemný hlas, že to prostě nejde poslouchat. Na tohle má lidstvo už hezky dlouho takový vynález. Lze to napsat jako článek a potom to dát nějakému ostřílenému rozhlasákovi k přečtení jako komentář.

Jen ještě jedna věc ke sluchátkům. Málokterá z nich, a starší modely zvlášť, hrají pro většinu lidí subjektivně rovně. Dost typicky tam máš z hlediska frekvenčního vyvážení celkem nadreprezentované vyšší středy, výšky, naopak za i málo nižších středů. Je to i docela pokroucené, jsou tam často různé rezonance atp.

Tohle já ale nevnímám jako nevýhodu. Vlastně nevím, odkud se vzal ten nárok být "subjektivně rovný". Každé bedny mají svůj charakter, každá sluchátka také. Tento fakt mi nijak nekoliduje s kvalitou nahrávek. Pokud chci basovou linkou zbořit půlku města, tak si to pustím do starých Tesel (které nic než basy neumí :-D), a všechno ostatní na mých B&W (které jsou naopak na basy slabší, ale mě to vlastně vyhovuje).

U mě konkrétně to docela dobře sedlo s mou subjektivní preferencí (jsem tedy vcelku průměrný) a ta sluchátka, která se okolo té křivky pohybují mi zní vyváženě. Dávno před tím výzkumem jsem používal HD600, které se mi bez dalších korekcí přišly jako nejblíž dobře nastaveným bednám a když jsem se pak díval na jejich měření vůči křivce, nebylo to daleko. Podobně třeba u HD800 používám permanentní korekci v D/A převodníku, která to opět víceméně přibližuje té křivce (udělal jsem ji než jsem tušil o Harman research).

Tak to já EQ beru čistě jako uživatelskou preferenční věc a tohle vlastně ani moc neřeším (v diskusích nikdy). Pod pojmem HiFi a to co roky řeším si představuju trochu něco jiného.

Přidám ještě jednu anekdotickou. Dělal jsem po r. 2000 full-time několik let ve zvukovém studiu. Zkušenější kolega mi říkal - ty sluchátka (AKG, Sony, profi Sennheiser.. ) jsou jako lupa. Ber si je jen když hledáš chyby, mlaskance, zkreslení, hledáš místo střihu nebo třeba monitoruješ venku. Nemíchej na tom. Jestli jsi na tom modelu nenaposlouchal stovky hodin různého materiálu a ji schopen to trochu kompenzovat, tak je šance že to budeš komplet předělávat, jakmile si to pustíš na bedny..  A měl pravdu :)

Tak už se trochu dostáváme k mému tématu. Pro mě mlaskance v mluveném slově není nic, co bych měl hledat lupou. To tam prostě nemá být. Jasně, při hodinovém rozhovoru každý jednou mlaskne, ale teď zrovna před pár dny jsem slyšel jednu architektu na českém rozhlase a ta snad ležela v korytě slizu. Toho studiového technika jsem fakt litoval, tohle jsem jako posluchač nedal ani celou minutu. Opravdu před mikrofon nemusí jít každý kdo jde zrovna kolem a pokud je zrovna někdo zdravotně indisponován, tak se to celé nahrávání dá posunout. Vlastně mi to připomnělo příběh od Petra Kulhánka, ten má celý život problém se zády, byl na operaci páteře, prakticky se nemohl hýbat, do toho CERN oznámil nalezení Higgse no a koho postavíme před kameru? Totálně zpoceného Kulhánka v bolestech, protože vůbec žádného jiného fyzika v ČR nemáme.

Jinak s tou ztrátovou kompresí a jejím vlivem. Je fakt ideální udělat si své vlastní slepé ABX testy, zakódovat to modernějšími enkodéry s vyšším dat. tokem a férově posoudit.

Já si je dělám celý život, ale hlavně dneska už to fakt nemá vůbec cenu řešit. Doma vše ukládám do FLAC, protože disky jsou velké a vlastně nemá žádný význam řešit nastavení moderního kodeku. Tohle je můj pohled tak nějak na vše, pokud jde nějaký problém zcela eliminovat (zde výběr a nastavení ztrátového kodeku), tak je dobré jej eliminovat. Prostě můj default formát je 24b 96kHz FLAC a už hezkých pár let není potřeba to jakkoliv řešit. Z tohoto důvodu vlastně tleskám tazateli, protože ten chce jeden problém eliminovat už hned v počátku.

Hlavní point byl, trochu se zrelaxovat a jakmile to člověk dostane na nějakou rozumnou úroveň a je to v pohodě, tak si umět užít muziku, bez stálého přemýšlení coby kdyby, jak by to asi..

Tak každý máme nějaké OCD. Já třeba na jednom koncertu Hany Hegerové, kde jsem měl možnost být v zákulisí tak v jednom místě slyším skřípnutí prken na podlaze. A celé roky si říkám, jestli jsem to vůbec slyšel live a jestli náhodou jsem ten pazuk neudělal já (stejně to byl Malásek! :-D).

Nakonec přidám ještě oblíbený citát Alana Parsonse (muzikant, zvukař co udělal The Dark Side of The Moon)
“Audiophiles don’t use their equipment to listen to music. Audiophiles use your music to listen to their equipment”

To je krásné. Ale když ono to poslouchání vlastní techniky je taky zábava :-D

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 23. 02. 2025, 10:39:01 »
Měl jsem slušné těžké bedny KEF (snad UK?) ale jeté z Německa s vadou, původní cena snad 800 Euro a v Německu za 80 Euro plus byla nutná výměna jednoho reproduktoru za 70 Euro. Ale je to fakt znát, nemusíte být audiofil, abyste poznali rozdíl mezi kvalitními plasťáky a tímhle. Byla blbost se jich při stěhování zbavit.  :(

Nicméně já osobně nepoznám rozdíl mezi kvalitní MP3 a deskou puštěnou přímo z gramce.
Tím jsem chtěl říct, že kvalitní bedny/sluchátka dělají hrozně moc, a to i když jinak slyšíte celkem pendrek.
« Poslední změna: 23. 02. 2025, 10:43:02 od CPU »

cechi

« Odpověď #11 kdy: 23. 02. 2025, 18:33:19 »
Určitě je dobrý nápad sbírat hudbu ve FLAC, pokud už ji kupuješ/stahuješ. FLAC je univerzálně podporovaný formát a můžeš ho v případě potřeby vypálit i na CD. Jsou i jiné bezztrátové, ale méně praktické na použití. Držím se proto FLACu.

Jako první doporučuji bandcamp - tam můžeš stáhnout koupenou hudbu ve standardní CD kvalitě, jak FLAC, tak WAV (zbytečné). Můžeš stáhnout i jako MP3. Nově vidím, že hodně releasů má je stažení 24b verzi alba, což je úplně super. Už je pak na další diskuzi, jestli poznáš rozdíl od 16b či ne, ale to je na Tobě.

Streaming - padl tady Tidal, já používám třeba Deezer tam jde zapnout HiFi kvalita, což je lossless. S ostatními službami zkušenost nemám, ale Tidal bych kvůli kvalitě neplatil.

A pokud chceš starší rockové věci a nechceš to kupovat, tak doporučuji rutracker. Bez ohledu na politiku je to nejlepší zdroj pro hudbu.

« Odpověď #12 kdy: 24. 02. 2025, 19:30:52 »
Já mám s mluveným slovem problém, který lze vyjádřit vtipem: "máš ideální obličej pro rádio a hlas pro noviny". Prostě opravdu není nutné každého člověka, který jde zrovna kolem rozhlasu, postavit před mikrofon.
Náhodnému chodci to lze odpustit. Ale co produkují někteří/ré tiskoví/é mluvčí je děs běs. Chtějí odemlít to co odemlít mají a vejít se do předepsaného času a pro náhodné posluchače to nemá hlavu ani patu.
:-(

Jigdo

• 581
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 25. 02. 2025, 12:52:32 »
Sluch ale i to co vidime (chceme videt) a nebo to co a jak vnimame je u kazdeho "Homo sapiens" jine ;)

Paradoxem je, ze cim jsme starsi, Tim treba sluch atd. u vetsiny je horsi,
ale mame penize si poridit kvalitni sestavu na kterou v mladi penize nejsou
(pro pracujici tridu) ;)

Vysoka kvalita tzv. HiRes (High-Res, Hi-Res) se da dneska streamovat,
stahnout ale i koupit v ruznych formatech a kvalite ;)
(Ne vsechny prodavaji hudbu

A ted jde o tu kvalitu o kterou Vam jde (2 a nebo 5.1 zvuk)?
- studio masters
- DSD/DXD
- FLAC 24 bit, ≤ 192 kHz
- atd.

Cim vice specificka kvalita, Tim se Vam to bude obtizneji shanet.

Na fyzickem nosici to snad nejlepsi komercni ja SA-CD,
nevim jestli jeste nejake nove vychazeji.
(Kdysi jsem si par privezl pri navsteve Tokia a celodenni excurzi Yodobashi centra).
Ty se taky davji zalohovat na HDD do formatu DSF nebo DFF.
Sony BDP-S490/PS3 etc. + sacd-ripper

Poptavka po Vinylu zase stoupa a nestaci je tisknout, a i ten ma stale svoje kouzlo.

Pokud "taky" poslouchate Classiku/Jazz ( a nejen) tak urcite
kouknete na - https://www.nativedsd.com/high-res-audio/
kde prodavaji DSD a DXD hudbu, ale jiste budou i jine portaly.

Zajimavym projektem je "SuperStereo Radio Chile",
kde streamuji 24-bit/96kHz Lossless FLAC
https://www.hiresaudio.online/superstereo-7/
https://www.superstereohires.com/streams/

Pokud si neco budete chtit archivovat tak
https://github.com/nathom/streamrip
umi z Qobuz 24 bit, ≤ 192 kHz, ale mozna uz existuje neco lepsiho ...

Nabizeji vubec nekde tzv. studio masters, ktere nejsou poskvrneny
nekoho subjektivnim pocitem toho, jak ta hudba ma znit?

e3k

• 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 26. 02. 2025, 10:42:14 »
bolo to tu uz spomenute ale aj za mna bandcamp.com