Co si myslíte o OOP?

v

Re:Co si myslíte o OOP?
« Odpověď #930 kdy: 13. 01. 2019, 15:58:33 »
pohlaví je vědecký termín
Pokud máš ve webovém formuláři položku "pohlaví", tak tě typicky nezajímá "vědecký" význam, ale jiné významy: právní, administrativní, sebeidentifikační apod.

Slovo "pohlaví" prostě není jednoznačné a jeho vědecký význam je jenom jeden z mnoha.
Ano, jak to namodeluji tak to mám. Ale spíš se mi zdá že jste to pomotal s pojmem gender a teď se z toho snažíte nějak vymotat a to způsoběm, že to celé označíte za jakýsi "problém". Cikáda to píše dobře. Jinak ta přednáška by vám kromě jiného mohla ukázat že zjistit pohledem pohlaví je naprosto normální metoda. U lidí dost spolehlivá narozdíl třeba od papoušků.
tak jaký je teda typ kolonky "biologické pohlaví"? mi vyšlo tohle:
Kód: [Vybrat]
data Sex = Male | Female | Intersexasi v informačním systému pro doktory, ve filtru eshopu
data Sex = Male | Female | Unisex

« Odpověď #931 kdy: 13. 01. 2019, 16:00:34 »
Pokud máš ve webovém formuláři položku "pohlaví", tak tě typicky nezajímá "vědecký" význam, ale jiné významy: právní, administrativní, sebeidentifikační apod.

Slovo "pohlaví" prostě není jednoznačné a jeho vědecký význam je jenom jeden z mnoha.

Ne, není. A toto je přesně ta ideologie, o které jsem mluvil. Místo vědecký si tam strč "terminus technicus", aby ti to bylo jasné.

@uetoyo - díky

« Odpověď #932 kdy: 13. 01. 2019, 16:01:41 »

Ano, jak to namodeluji tak to mám. Ale spíš se mi zdá že jste to pomotal s pojmem gender a teď se z toho snažíte nějak vymotat a to způsoběm, že to celé označíte za jakýsi "problém". Cikáda to píše dobře. Jinak ta přednáška by vám kromě jiného mohla ukázat že zjistit pohledem pohlaví je naprosto normální metoda. U lidí dost spolehlivá narozdíl třeba od papoušků.
data Sex = Male | Female | Intersexasi v informačním systému pro doktory, ve filtru eshopu

Není "biologické pohlaví", je pohlaví. Intersexuálové netvoří další pohlaví.

Inkvizitor

« Odpověď #933 kdy: 13. 01. 2019, 16:14:14 »
Citace: Kit
Jistě, ve sportu se určuje geneticky, tam je to jasné. Při nákupu oblečení nejen podle morfologie postavy, ale hlavně podle toho, co zákazník chce koupit. Například transvestita může být v civilu zcela jasným mužem, ale v daném obchodě chce vybírat dámské oblečení pro svá vystoupení. Co má zadat do formuláře?
V databázi jako zákazník je muž (pokud to tak zadal), ale preference na doporučení oblečení chce mít ženské. Ten systém bych namodeloval s touto možností. Dře to protože se to snažíž ohnout na jiný scénář než to je namodelované.

Co na tomhle chcete modelovat? V obchodu s oblečením jsou běžně různá oddělení a když půjdu koupit podprsenku, nikoho nezajímá, jestli to je pro manželku nebo pro matku nebo pro ujetého souseda Pepu, zrovna tak v dětském oddělení Vás nechají koupit bryndák bez ohledu na to, jestli máte potvrzení o tom, že máte děti.

Kit

« Odpověď #934 kdy: 13. 01. 2019, 16:18:14 »
Jinak ta přednáška by vám kromě jiného mohla ukázat že zjistit pohledem pohlaví je naprosto normální metoda. U lidí dost spolehlivá narozdíl třeba od papoušků.

Ve vlaku občas potkávám průvodčí(ho), u které(ho) jsem dosud pohlaví neidentifikoval.

v

« Odpověď #935 kdy: 13. 01. 2019, 16:21:55 »

Není "biologické pohlaví", je pohlaví. Intersexuálové netvoří další pohlaví.
tak řekněme, že typ Sex je výsledek funkce stanovující pohlaví, argumentem můžou být všelijaké biologické ukazatele respektive tvar osoby pro kterou nakupujeme :)

« Odpověď #936 kdy: 13. 01. 2019, 16:36:19 »
Ale spíš se mi zdá že jste to pomotal s pojmem gender a teď se z toho snažíte nějak vymotat a to způsoběm, že to celé označíte za jakýsi "problém".
Vy jste si vybrali jednu definici, tu považujete za "správnou" a neberete v úvahu, že to slovo se může používat i v jiných významech, které třeba tak jednoznačné nejsou. To je samozřejmě v jistém smyslu řešení některých problémů, které nejednoznačnost toho slova přináší. Každý ale s vámi nemusí sdílet názor, že je to řešení nejlepší. A už vůbec s vámi nemusí souhlasit, že jenom toto a nic jiného je přesně význam toho slova.

Jinak ta přednáška by vám kromě jiného mohla ukázat že zjistit pohledem pohlaví je naprosto normální metoda.
Tak to se na ni asi dívat nemusím, protože to je samozřejmé. Obzvlášť pokud člověk mluví česky a nutně musí použít nějaký rod při komunikaci s lidma, jimž nemá možnost udělat genetický test.

« Odpověď #937 kdy: 13. 01. 2019, 16:39:25 »
Citace: Kit
Jistě, ve sportu se určuje geneticky, tam je to jasné. Při nákupu oblečení nejen podle morfologie postavy, ale hlavně podle toho, co zákazník chce koupit. Například transvestita může být v civilu zcela jasným mužem, ale v daném obchodě chce vybírat dámské oblečení pro svá vystoupení. Co má zadat do formuláře?
V databázi jako zákazník je muž (pokud to tak zadal), ale preference na doporučení oblečení chce mít ženské. Ten systém bych namodeloval s touto možností. Dře to protože se to snažíž ohnout na jiný scénář než to je namodelované.

Co na tomhle chcete modelovat? V obchodu s oblečením jsou běžně různá oddělení a když půjdu koupit podprsenku, nikoho nezajímá, jestli to je pro manželku nebo pro matku nebo pro ujetého souseda Pepu, zrovna tak v dětském oddělení Vás nechají koupit bryndák bez ohledu na to, jestli máte potvrzení o tom, že máte děti.

Nepochopil jste zadání. Jako zákazník, který vyplní správně pohlaví -- muž, chci aby mi např. systém upřednostnil nabídky ženských šatů, protože jsem tranzvestita nebo prostě nakupuji pro ženu. Pokud by to bral automaticky z pole pohlaví, nastane problém, to žádná. Proto se to musí nějak odlišit, ale to neznamená že problém je v pohlaví, ale v tom, že ten systém musím modelovat jiným způsobem a dodat kontext "zajímám se především o...".

« Odpověď #938 kdy: 13. 01. 2019, 16:42:52 »
Proto se to musí nějak odlišit, ale to neznamená že problém je v pohlaví, ale v tom, že ten systém musím modelovat jiným způsobem a dodat kontext "zajímám se především o...".
Problém je ve slovu "pohlaví", protože ne vždy a ne každý ho musí chápat úzce biologicky a to ještě v nějakém konkrétním technickém významu ("gen X na místě Y", "chromozomy XY", atd).

Existují lidi, kteří jsou biologicky (podle některých kritérií) muži, ale v občance mají napsáno "žena". Pokud se ptám na "pohlaví", musím to nutně upřesnit: biologické pohlaví, administrativně uznané pohlaví, máš pindíka? apod.

« Odpověď #939 kdy: 13. 01. 2019, 16:48:17 »
Citace
Vy jste si vybrali jednu definici, tu považujete za "správnou" a neberete v úvahu, že to slovo se může používat i v jiných významech, které třeba tak jednoznačné nejsou. To je samozřejmě v jistém smyslu řešení některých problémů, které nejednoznačnost toho slova přináší. Každý ale s vámi nemusí sdílet názor, že je to řešení nejlepší. A už vůbec s vámi nemusí souhlasit, že jenom toto a nic jiného je přesně význam toho slova.
Ano, vybral jsem definic (vlastně jste ji vybral vy)i, která zapadá do kontextu o které tady mluvíte a tu jste vysvětloval zcestně.
Jinak z různými pojmy, co v jednom žargonu znamenaj tohle a v druhým onodle a ty musím nějak namodelovat se setkávám denně. Přesný opak toho co se mi snažíte říct.

Citace
Tak to se na ni asi dívat nemusím, protože to je samozřejmé. Obzvlášť pokud člověk mluví česky a nutně musí použít nějaký rod při komunikaci s lidma, jimž nemá možnost udělat genetický test.

Když je to tak samozřejmé, proč jste to popíral? Jinak škoda, zajímavá přednáška. Každej má holt svůj obor, nemůžeme rozumět všemu.

« Odpověď #940 kdy: 13. 01. 2019, 16:52:10 »
Když je to tak samozřejmé, proč jste to popíral?
Můžete ocitovat příspěvek, ve kterém jsem to udělal?

« Odpověď #941 kdy: 13. 01. 2019, 16:54:07 »
Proto se to musí nějak odlišit, ale to neznamená že problém je v pohlaví, ale v tom, že ten systém musím modelovat jiným způsobem a dodat kontext "zajímám se především o...".
Problém je ve slovu "pohlaví", protože ne vždy a ne každý ho musí chápat úzce biologicky a to ještě v nějakém konkrétním technickém významu ("gen X na místě Y", "chromozomy XY", atd).
Jasně! `Moje filozofie je vymyslet novou filozofii, když jí potřebuju.`

« Odpověď #942 kdy: 13. 01. 2019, 16:54:50 »
Jasně! `Moje filozofie je vymyslet novou filozofii, když jí potřebuju.`
Ne.

« Odpověď #943 kdy: 13. 01. 2019, 17:02:12 »
str. 61
A: Dobře. Takže mám před sebou nějakého člověka. Jakým testem s naprostou jistotou zjistím jeho pohlaví?
B: V drtivé většině pouhým zrakem, jinak podle chromozomů. Každopádně to lze určit.
A: To je velice vágní, je to potřeba upřesnit:
   1. "pouhým zrakem" znamená co? Podívám se, jestli má pindíka?
   ...

Proto sem ti psal o pohlavním dimorfismu, ani se nemusíš koukat na pindíka.
Snažit se někoho přesvědčit, že tahle metoda není 100% je na hranici paranoi -- pokud nejsi papoušek.

« Odpověď #944 kdy: 13. 01. 2019, 17:03:51 »
str. 61
A: Dobře. Takže mám před sebou nějakého člověka. Jakým testem s naprostou jistotou zjistím jeho pohlaví?
B: V drtivé většině pouhým zrakem, jinak podle chromozomů. Každopádně to lze určit.
A: To je velice vágní, je to potřeba upřesnit:
   1. "pouhým zrakem" znamená co? Podívám se, jestli má pindíka?
   ...
Aha, takže jsem to nepopíral.