Tak se mi to povedlo nainstalovat. Freespire na VM. Abych rozchodil internet tak jsem Network Adapter nakonfiguroval na Bridged: Direct connetion to physical network.
Instalaci jsem udělal čistou, ale asi jak jsem tam nedal instalovat SW třetích stran, tak se nenainstaloval např. Gparted. Tak ten jsem ještě přiinstaloval a Shotcut.
Měl jsem štěstí, že jak jsem v tom VM zmáčkl ctrl+alt+del tak mi to psalo, že mám zmáčknout ctrl+alt+insert. Já to teda zmáčkl a pak jsem zjistil, že se tam během restartování objevilo restartování objevilo zmáčkněte F2. Takže jsem najel do BIOSu toho VM a nakonfiguroval to tak, aby to jelo nebo pak zase aby to nenajíždělo z toho CD. Toto jsem totiž nevěděl a to VM spouští ten komp strašně rychle, takže tam je tak 0,1s na to zmáčknutí klávesy F2. Bios tam je starý jak z roku 2001. Tady potřebuju ještě dořešit jak nakonfigurovat probouzení z režimu spánku, aby to šlo probudit zmáčknutím tlačítka myši. Já to dal uspat a nemohl jsem to probudit. A nic nereagovalo jen VM na ctrl+alt+del ale toť vše. A jak jsem z toho vyjel už nevím.
Klávesnici jsem si už nastavil, mám tam přepínání a zkratku jsem si dal ctrl+K. Protože voni tam měli nějaké super+mezera a já nevím co to je za klávesu "super".
Jinak bych se rovnou zeptal jestli tam není nějaký program, který umí zrychlit část videa. Během instalace jsem dělal záznam obrazu, ale ta instalace trvala strašně dlouho, tak bych to chtěl tak 20x urychlit ten pomalý úsek.
Barva písma v terminálu není úplně ideální.
Nakonec dotaz jak spustit task manager nebo jak zabít proces. Kdysi jsem se to učil na kurzu před 18 lety a to si nepamatuji. Asi nějakej kill pid ... ale jak zjistit číslo procesu též nevím.
Na tom FreeSpire/Ubuntu se mi nepovedlo najít tu nasdílenou složku z Windows, co jsem podstrčil do VM. Zkoušel jsem se dívat pod průzkumník, tam byly další místa a Síť Windows. A to je prázdné.
Terminál má dost tmavý barvy, malý kontrast, nedá se to moc dlouho používat.
Dolní pruh s ikonama při rozlišení 800x600 je obří a nepřišel jsem na to jak ho změnit. Ale neočekávám že mi poradíte, nečekám že víte jak na to.