Tak já elektro vystudované mám, můžu to jít dělat zítra, ale nejdu, proč?
Za prvé jsem se s pár lidma z oboru bavil (to doporučuji nejdřív), a slyšel jsem o nejednom úrazu, typu oblouk ze solárních panelů co prochází vaším tělem, nebo elektrikáře co u staré paní opravoval rozvody, šáhnul na zelený drát (zem) a byla v něm fáze, což nečekal.
Za druhé příjem elektrikáře není buhvíjaký, ano podnikatel (ne zaměstnanec) se třeba na 100k dostane, ale za jakou cenu. Dělám DevOps na IČO, mám +- skoro 900 Kč / hodina (a to fakturuji 8 hodin denně a nikoho nesháním), elektrikář běžně tak 450-600 Kč / hodina, takže mi to taková výhra fakt nepřijde. Samozřejmě malé zakázky jsou za víc, ale tam je značná režie, musí si sehnat zákazníka apod.
Takže elektrikář fakt není řešení.
A s AI dělám, jakože to nahradí lidí, to je možná silné slovo, nahradí to část práce, zefektivní to lidi, bude jich potřeba míň. Mnohem větší příležitost vidím v IT jít blíž byznysu - architekt, byznys analytik apod. A možná větší nebezpečí z mé zkušenosti než AI je nearshoring, hodně jobů se dnes přesouvá dneska do Bulharska, Řecka, Srbska, Rumunska, ČR už je drahé, už i ta Itálie nebo Španělsko jsou levnější.