Vlastnosti macOS pro linuxáka

a6b

• 170
    • Zobrazit profil
Vlastnosti macOS pro linuxáka
« kdy: Dnes v 11:25:04 »
uvazuju o mac booku, jednak se chci naucit programovat pro mac os, zkusit si na tom delat veci okolo ai
a taky zkusit jiny un*xovy system.

ted se ptam na ten un*xovy zazitek v porovnani s linuxem, ktery znam dobre.
predpokladam, ze gnu nastroje tam jdou spustit, posixove rozhrani je podporovano.

jak je na tom mac os jako server a sitove zarizeni, kdybych si tam chtel spustit nginx, apache a dalsi sitove sluzby?
co virtualizace, jsou na mac os dobre virtualni prostredi pro spusteni linux atd.?

pokud to muzete porovnat a mate zkusenosti, tak napiste svoje poznatky, zazitky?

Re:mac os pro linuxaka
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:06:56 »
GNU nástoje tam by default nejsou, jsou tam BSD. GNU nastoje jdou nainstalovat, pokud je nutně potřebujete.

Pokud jste dělal v *BSD budete v příkazovém řádku na macOS jako doma, jinak vás jistě čeká pár překvapení.

Pokud programujete v C/C++ je to stejné jako na Win (POSIX vrstva tam v podstatě je také, s nějakými minimálními nuancemi) a pointer je stále stejný pointer na Linuxu, macOS i Windows :D

RDa

• 3 121
    • Zobrazit profil
Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:42:54 »
Pro echt linuxaka, je macos strasnej opruz. Porad tam neco nejede, porad tam je neco jinak, jine prava, kontrola podpisu, neco a la UAC ale i pro data (aplikace xy chce pristupovat do slozky z, povolit?).

Pouzivat to na pul cesty to nema moc smysl - takze bud skoncite o linuxu v plne virtualizaci a budete zas doma, nebo ten mac pouzijete v ryze nativnim rezimu bez nejakych pomocnych obezlicek a la brew a gnu, pokud cilite na nejaky deployment vasi prace pro macy.

To je snad lepe na tom i WSL, protoze tu virtualizaci mate jako soucast Win, kdezto u Macu neni ani to.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 12:45:00 »
Já jsem si koupil nový MacBook s M1, ale z toho systému bych se osypal, takže jsem jej dal na používání dětem, kteří si na tom pouští pohádky.

Problém není při práci v konzoli, ale to grafické prostředí je příliš jiné.  Já jsem zvyknutý pracovat s i3wm a to tam nejde snadno zprovoznit a přehazovat se v oknech jak to dělají ostatní mi přijde jako krok zpět. Překvapivě mi i přišlo, že spousta věcí je složitější a nejsou tak elegantní jako v Linuxu. Např. repozitáře programů k instalaci nejsou úplné a je mnohem častěji potřeba instalovat stahováním někde z webových stránek.
Děti asi také půjdou brzy na Linux a ten notebook dám úplně pryč.

Jediná výhoda je kvalitní hardware, nízká spotřeba a dlouhá výdrž baterií. Ten systém ale není pro každého a hrozí, že když si něj zvyknete, nebudete se cítit doma zase třeba v Linuxu nebo Windows. 

Ink

• 697
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 12:50:02 »
Byl jsem tam, už tam nechci. MacOS X je divný a ten jejich HW (touchpad a myš) mě taky nějak zásadně nebaví. Pokud chceš vysloveně dělat věci pro Mac, zvážil bych možná Mac Mini jako kompromis. Ale je to, jako všechno, individuální.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 13:06:46 »
S homebrew (balíčkovací nástroj)  je ten MacOS použitelný, mne bolo celkom jedno, že mám ináč ikonky, alebo inak to vyzerá. Skôr je tam fundamentálny problém, že niekedy mi to prehadzovalo súbory, ak som ich dal tam, kde sa apple nepáčili. Niekedy si apple len tak bez náhrady urezalo api. A tak ...

Proste použitelné to je, je to fajn. Len to nie je celkom tak tvoj operačný systém, ale systém firmy apple.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 13:30:21 »
Ja jsem presel a nelituju.
Vyhody: ssh-agent, ssh config, yubikey. jsou pristupne v command line a zaroven v GUI aplikacich. Narozdil od WSL kde mate command line ve virtualce. HW, vydrz baterie, rychlost odezvy, stabilita.

Nevyhody: Klavesnice a klavesove zkratky. Preucit se na Emacs na mac-u bylo peklo. Chybejici GNU nastroje, Apple se vyhyba free software a mate tam sice bash, ale nejaky stary nekompatibilni. Vsechno se musi instalovat pres homebrew.
Kontejnery - na M3 mozne provozovat/testovat Linuxove(amd64) kontejnery, ale je to dost pomale.

Tom5

• 144
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:04:19 »
Pokud tě irituje, že tam nebudeš mít i3wm, že filesystem je case insensitive (by default), že nemůžeš trávit hodiny nastavováním „svého“ prostředí, že při zjištění, že cut, sed atd. nemají 100% stejné přepínače jako ty z GNU, ti prolétne hlavou něco o deb*lech, kteří používají něco jiného jež GNU, pokud si rveš vlasy, že ti nejde pustit systemctl nebo marně hledáš něco v /etc/init.d/ atd. atd. Zkrátka pokud si myslíš, že Linux je jediná správná cesta, tak to fakt nezkoušej, protože patrně dopadneš jak někteří ti, co psali přede mnou.

Po 15 letech kombinace Win/Lin/fBSD na desktopu jsem s obavami přešel na MacOS a není cesty zpět. Ono tím, že jsem byl v BSD jako doma navíc jsem pár let používal emacs, tak už před tím jsem měl srovnání a věděl, že Linux není jediná cesta a rozhodně není nejlepší, takže jsem byl zatížen předsudky. 

Virtualizaci používám minimálně. Asi nejlepší co do integrace s prostředím je Parallels (cca 55€/rok), ale v posledních letech to pustím max 2x do roka (potřebuju pustit něco na Win nebo nějakou binárku v Linuxu). V podstatě si vystačím s homebrew, pokud potřebuju něco z BSD nebo Linuxu. Jinak nginx, postgresql, podman/docker, vscode, sublime a pod. bez problému. Aktuálně mám nainstalováno něco přes 300 homebrew balíčků (vč. tmux, screen, qt, gtk, vala, rust, lua, ruby, go, node, cmake, autotools, zeromq, sqlite, brotli, a další knihovny, platformio, whisper...).

Jinak při výběru konfigurace pro normální vývoj doporučuji disk 1+TB (začátečník by se asi na rok/dva spokojil s 500GB)

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 15:33:03 »
Po 15 letech kombinace Win/Lin/fBSD na desktopu jsem s obavami přešel na MacOS a není cesty zpět. Ono tím, že jsem byl v BSD jako doma navíc jsem pár let používal emacs, tak už před tím jsem měl srovnání a věděl, že Linux není jediná cesta a rozhodně není nejlepší, takže jsem byl zatížen předsudky. 

Co je a není "nejlepší" je vysoce individuální. Já mám macOS jako systém pro běžné uživatele fakt rád, několik let jsem používal FreeBSD jako primární systém na desktopu ale zároveň mi mnoho věcí na macOSu pokud v něm člověk chce řešit něco víc přijde jako příliš složitých oproti Linuxu (natož FreeBSD). S nějakou "jedinou cestou" to opravdu nesouvisí. Cesty zpět samozřejmě je. Záleží, co člověk dělá.

Jinak při výběru konfigurace pro normální vývoj doporučuji disk 1+TB (začátečník by se asi na rok/dva spokojil s 500GB)

Co je to "normální vývoj"? Já na "normální vývoj" potřebuju cca 5 GB. Nic jako "normální vývoj" neexistuje.
« Poslední změna: Dnes v 15:34:43 od Martin Poljak »

Mlocik97

• 957
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 16:04:46 »
Já jsem si koupil nový MacBook s M1, ale z toho systému bych se osypal, takže jsem jej dal na používání dětem, kteří si na tom pouští pohádky.

Takto trízniť deti... mám z firmy MacBook Pro M3, popravde je to horší paskvil než naše štátne weby. Totálna katastrofa, či už file manager, windows management, ovládanie klávesnicou, celkovo ekosystém aplikácií a nekonzistentnosť taká, že nikdy neviem čo to vlastne urobí. A v podstate sa tam nedá nič nastaviť, horkoťažko s karabiner dostanete použiteľný keyboard layout, na ktorom ale píšem aj tak o 50 WPM pomalšie. Git nefunguje bez XCode, a na nainštalovanie XCode potrebuješ mať Apple účet, kde musíš zadať ešte aj číslo kreditnej karty (nesrandujem), pri každej aktualizácii sa ti všetko rozdrbe, a pri každej aktualizácii XCode ti prestane fungovať git.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 16:13:53 »
Hlavně pokud se pro to rozhodnote, jako první věc přeformátujte file system aby byl case sensitive, protože není "by default". Mám firemní takže to nemůžu udělat protože security a vytáčí mě to fakt často...

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 17:36:32 »

Takto trízniť deti... mám z firmy MacBook Pro M3, popravde je to horší paskvil než naše štátne weby. Totálna katastrofa, či už file manager, windows management, ovládanie klávesnicou, celkovo ekosystém aplikácií a nekonzistentnosť taká, že nikdy neviem čo to vlastne urobí. A v podstate sa tam nedá nič nastaviť, horkoťažko s karabiner dostanete použiteľný keyboard layout, na ktorom ale píšem aj tak o 50 WPM pomalšie. Git nefunguje bez XCode, a na nainštalovanie XCode potrebuješ mať Apple účet, kde musíš zadať ešte aj číslo kreditnej karty (nesrandujem), pri každej aktualizácii sa ti všetko rozdrbe, a pri každej aktualizácii XCode ti prestane fungovať git.

Mac nepouzivam asi rok a pol. Pred tym asi 5-6 rokov ako firemny na vyvoj(od mid2015 po M1). Puzival som aj git a plnohodnotne XCode som k tomu nepotreboval. Ten mac som po cely cas uspesne pouzival bez Apple uctu. Nechce sa mi verit, ze sa to tak zmenilo.
Osobne som z macu nebol nadseny a cakal som viacej podla toho ako ho kolegovia ospevovali.

Mlocik97

• 957
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Dnes v 17:59:42 »
Mac nepouzivam asi rok a pol. Pred tym asi 5-6 rokov ako firemny na vyvoj(od mid2015 po M1). Puzival som aj git a plnohodnotne XCode som k tomu nepotreboval. Ten mac som po cely cas uspesne pouzival bez Apple uctu. Nechce sa mi verit, ze sa to tak zmenilo.
Osobne som z macu nebol nadseny a cakal som viacej podla toho ako ho kolegovia ospevovali.

Mozno existuje iny sposob ako pouzit git bez Xcode, ale riesit to je i tak dost komplikovane. Inak aj ja som mal ocakavania "to nemôže byť až tak špatné", no realita ma fakt prefackala a nechápem ako vôbec niekto na tom dokáže robiť serióznu prácu. A úplne otravné sú tie "BUGy" čo oni asi nazývajú featury, keď napríklad máš otvorený Teams, máš hlavné okno s kalendárom, druhé okno s callom, klikneš na VSCode, klikneš späť na Teams a neotvorí ti to call ale hlavné okno, a ak chceš aby ti to otvorilo hlavné okno tak musíš pravým a zvoliť okno, lenže to len zvolí okno ale nedá do popredia takže aj tak ešte musíš raz kliknúť na ikonu normálne ľavým. Stále krútim hlavou koho toto napadlo. A takéto otravnosti sú tam v podstate všade. Maximalizovať Safari? Roztiahne sa len vertikálne, ale nie horizontálne, iná app, tá obomi smermi, a defaultne to dokonca dá do fullscreen ale neskryje horný panel, za to ale aby si maximalizoval ešte musíš počas kliknutia držať option myslím, alebo command, už neviem. Potom máš ghost windows, kedy máš aplikáciu spustenú ale úplne bez okna, a keď ideš cez command tab tak ti to zobere focus ale nemáš okno. A podobne. Úplne špatne.

Zopper

• 941
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Dnes v 18:50:10 »
Jak se tu tak koukám, tak všechny OS jsou absolutně nepoužitelné, protože úplně stejně bych mohl pindat na to, jak GTK aplikace vypadjí hnusně v KDE, jak každá věc řeší konfiguraci úplně jinak, aktualizace rozbíjejí něco častěji v Linuxu, než kdekoliv jinde, a navíc způsobem, že ani nenaběhne OS, nebo aspoň nefunguje grafický režim... :-)

Půlka těch problémů v předchozích příspěvcích je víc o nepochopení UX toho systému a trvání na tom, že "musí to být tak, jak jsem se to naučil před X rokama v úplně jiném systému, jinak je to špatně," navíc ještě spojené s tím, že něco by se přizpůsobit dalo, ale dotyčný neví jak. Ten samý typ stížností je slyšet od spousty Windows-odchovaných lidí, co musí něco dělat s Linuxem.

Shrnul bych to (s velkou nadsázkou, i když to stejně někteří ani tak nepochopí) jako:

• Je tvůj čas levný, máš starý thinkpad z čtvrté ruky a chceš si kompilovat jádro? -> Linux
  • Nevadí ti, jak se chová MS a chceš, aby i Franta z hospody věděl, na co kliknout? -> Windows
  • Nesplňuješ 1 a 2? -> Mac

Reálně, je to použitelné úplně stejně jako každý jiný velký systém. Jako každý z nich má svoje specifika a buď si na ně zvykneš, nebo tě budou štvát - a pokud nejsi v něčem hodně zarytý, tak to potrvá měsíce plného používání, než to budeš moct vyhodnotit. A část těch výhod Macu se projeví až když máš zařízení od Apple víc a ty věci prostě fungují out of box - třeba automatické odemknutí zařízení, když máš Apple Watch, hand-off airpodů mezi zařízeními, sdílený clipboard mezi tvými zařízeními (když jsou v blízko), a tak.

Mlocik97

• 957
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Dnes v 19:16:49 »
Jak se tu tak koukám, tak všechny OS jsou absolutně nepoužitelné, protože úplně stejně bych mohl pindat na to, jak GTK aplikace vypadjí hnusně v KDE, jak každá věc řeší konfiguraci úplně jinak, aktualizace rozbíjejí něco častěji v Linuxu, než kdekoliv jinde, a navíc způsobem, že ani nenaběhne OS, nebo aspoň nefunguje grafický režim... :-)

Půlka těch problémů v předchozích příspěvcích je víc o nepochopení UX toho systému a trvání na tom, že "musí to být tak, jak jsem se to naučil před X rokama v úplně jiném systému, jinak je to špatně," navíc ještě spojené s tím, že něco by se přizpůsobit dalo, ale dotyčný neví jak. Ten samý typ stížností je slyšet od spousty Windows-odchovaných lidí, co musí něco dělat s Linuxem.

Uhmm, ja som vyrastal na Windows 95, Win 98, potom XP, potom Visty, 7, 8, 8.1, aj desiatky som mal v rukách... na Linux som sa nikdy nesťažoval, práve naopak. Áno, každý systém má svoje "quirks", ale snáď mi nechceš povedať že sa dá pochopiť UX kde kliknutie na jedno a to isté tlačítko robí 3 rozdielne veci v 3 rozdielnych aplikáciách (napr. maximalizovanie). To fakt mi nehovor že nekonzistentnosť je niečo čo človek chce a "vie pochopiť".

Ak kliknem mám auto, raz otočenie volantom do prava zatočí auto doľava, druhý krát otočenie volantu do prava pridá hlasitosť na rádiu, a tretí krát otočenie volantu do prava ti otvorí kufor asi nie je niečo normálne. To nijako neobhájiš tým že "treba systém pochopiť".

Citace
tak to potrvá měsíce plného používání, než to budeš moct vyhodnotit

vyhodnocujem po roku aj pol utrpenia, stále nadávam aj na úplne najprimitívnejšie veci v systéme.
« Poslední změna: Dnes v 19:20:34 od Mlocik97 »