A na Kubuntu a OpenSUSE máte názor jaký? Tyto dvě trochu znám, ale jak jsem již říkal nechodili mi moc dobře, ale to bylo na jiném počítači, tenhle je poněkud výkonnější a navíc jsem včera našel 1GB RAM tak to by mohlo taky něčemu pomoct.
Kubuntu je odnoz Blbuntu. Cili muzete ocekavat, ze potkate vetsinu bugu, ktere ja mam v Lubuntu a jini v Ubuntu. Je mozne, ze napriklad bug se systrayem se tam nevyskytuje, ale jinak to asi vyjde nastejno. A treba zahesleny Grub podle google privadel k silenstvi uzivatele bez ohledu na odnoz.
Krome toho, kdyz mam 512 MB pameti, tak tam nebudu rvat KDE, protoze ten pocitac jeste hodlam pouzivat a na to uz by nezbyla pamet. LXDE, IceWM a podobne jsou vasi jedinou nadeji.
Na OpenSUSE nemam nazor. Kdysi jsem mel SuSE, ale to uz je strasne dlouho. Krome toho me kdysi nasralo RPM, ale to bylo v dobe stareho RH 6.1 a Mandrake. Snad od te doby problemy s kruhovymi zavislostmi a podobne hruzy vyresili.
Jestli vam nevadi rolling release a chcete neco s trochu privetivejsim instalatorem, nez ten v Debianu, zkuste Sparky Linux nebo Manjaro, jako DE si nahodte LXDE. Oboji jsou, rekl bych, velice pekna distra, oboji jsem zkousel, Sparky jsem sousedovi hodil na stary ThinkPad x40 a jede skvele. Tim nechci rici, ze Manjaro je horsi, tolik ho zas neznam. Jde jen o to, ze ja uprednostnuji distra zalozena na debianu, protoze z aptu si pamatuji vse, co obvykle potrebuji, zatimco od pacmanu musim cist manual. Apt i pacman maji sve priznivce a k obojim existuje graficky frontend (na pacman i nekolik). Rozhodnou se, ktery vam vyhovuje vic, se musite sam. Jsou zastanci pacmanu, kteri si mysli, ze apt je hloupy. Mozna v necem maji pravdu. Ale jak jsem rekl, nemusim k nemu obvykle cist manual, zatimco pacman vyzaduje jak cetbu manualu, tak googlovani, protoze na nej nejsem zvykly.
Vec, ktera me nakonec od Manjara odradila, je ze jsem nejak nemohl hned vygooglovat, jak na to nahodit veci jako Google Earth, Skype... Urcite to nejak jde, ale v debianich distrech mam vyhodu, ze jsou tak rozsirena, ze vetsinou na vsechno existuje .deb balicek, zatimco uzivatele Manjara nebo Archu si musi nejak poradit (BTW, Manjaro je v podstate asi privetivejsi verze Archu).
Jak rikam, rozhodnete se sam. Abyste si pak treba do smrti nerval vlasy, ze jste se nechal zviklat a dal se na apt.
BTW, s ohledem na tech 512 MB pameti byste jeste mohl zkusit Crunchbang. Osobne ho neznam, ale jsou lide, kteri se jim zaklinaji. LXDE je nadstavba Openboxu a v Crunchbangu tahle nadstavba odpada a mate cisty Openbox a usetrite pamet, i kdyz tolik zase ne. Zase ale mate holejsi desktop. Pokud chcete nejaka ta blikatka na panelu, tak Openbox asi ne, i kdyz nevim a neznam, mozna to take jde. Ja volim LXDE jako jeste dostatecne komfortni, nicmene jiz dostatecne nenarocne prostredi, ktere me ve vetsine pripadu odstini od editace casto dosti strasnych konfiguracnich souboru, protoze skoro vsechno tam jde naklikat.