No to mě přivádí k ještě jedné otázce, nebo možná logickému závěru. V posledních dnech jsem si nainstaloval LinuMint, Debian a CentOS s minimálním GUI. LInuxMint a Debian jsou distribude přímo zahlcené vším možným i nemožným - to je bezesporu. Ale přijde mi že když jsem dal chkconfig v CentOS minimal bez GUI tak tam byla tak maximálně čtvrtina služeb proti CentOS s GUI minimal. Je jasnné, že některé neběžely, ale stejně.
Neni lepší, když už někdo to grafické prostředí chce, nainstalovat os bez GUI a pak si doinstalovat jen čisté GUI bez hromady věcí o kterých člověk ani neví co dělaji?
Cim je cisty GNU/Debian zahlceny? Na vsetkych Serveroch okrem Routrov (Alpine Linux) pouzivam GNU/Debian a este som si nevsimol ze by v nom bolo co i len o chlp viac nez si prajem. V base systeme nie je ani len ssh dameon!
Na server imho nepatri vobec ziadne graficke prostredie... naco ajv headless rezime? A ked je najhorsie, staci browser a iRMC, iLO, ... s IP KVM na debuggovanie.
Na Server tiez IMHO nepatri "nic navyse". Len nutne minumum a jasne definovana konfiguracia. Uz len tento stav je IMHO cez klikatka nedosiahnutelny... A pokial je na niekoho napriklad parted (GPT...) moc, fakt staci libx11 a ssh -X...