IPv6 vyřeší ten hlavní problém, a to nutnost inicializace spojení od uživatele a s tím související ocasoviny s NATem. Pak stačí mít otevřený jediný port, na kterém se až v okamžiku potřeby spustí (třeba odkazem na ploše) server VNC.
Co vim, tak snad vsechny levne domaci wifi routery maji politiku firewalu: z lan do internetu povolit, z internetu do lan zahodit.
A pokud si uzivatel bude umet otevrit v routeru prislusny port, nebude vetsinou potrebovat zadnou vzdalenou pomoc.
já požívám jednoduchou kombinaci vnc + putty. vnc server běží neustále, spojení jsou povoleny jen z localhostu a s heslem.. v případě potřeby vzdálené asistence je na ploše ikona s přednastaveným profilem na putty + ssh tunel + omezení aplikací na straně serveru jen na tunelování. pak už se k serveru připojím i já a na správném portu najdu druhý konec tunelu. nějakou automatizaci instalace jsem zatím neřešil.
druhá varianta je pc automaticky hlásit do nějaké openvpn - to se může hodit i v případě ztráty/krádeže notebooku 
Predpokladam, ze to provozujes na Windows. Na linuxu by musel byt x11vnc?