Low power desktop

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Low power desktop
« Odpověď #45 kdy: 08. 02. 2014, 22:52:58 »
To nepopírám.
Obecně máš velmi dobré názory a až na to hanění ASUSu (který si to v laciných deskách naprosto zaslouží a v drahých zase naprosto nezaslouží) s tebou souhlasím.

Na druhou stranu uvaž i tohle, notebook je malé zařízení, snadno se vyhřeje a vyhřáté součástky vykazují chyby.
Notebook, ve kterém byla od začátku výkonná grafika, možná dělal i něco jiného než jen zobrazoval Excel s tabulkou průměrné lenosti zaměstnance nebo zobrazování Německé varianty www.novinky.cz, dost možná může být o poznání používáním víc načatý.

V tomhle případě to není soud nebo odsouzení toho Lenova, jen úhel pohledu, jen aby to vzal v potaz.

Tak zůstaňme u toho, že obě grafiky jsou intel, tudýž výkon oproti AMD, či nVidii nula nula nic. Mohl bych napsat, že v tom Dellu mohl být disk, který topil výc a ten tepelný rozdíl smazal. Avšak, než tyhle detaily je mnohem důležitější, jestli někdo za jejich dobu provozu alespoň jednou profoukl žebra chlazení. Protože to lidé nedělají a je to ten největší důvod uvaření notebooku. Ale od toho je ta záruka, ať už roční, či přikoupená dvouletá. Pravdou je, že u staršího notebooku bych se úplně vyvaroval těm s výkonou grafikou a to ať od AMD, či nVidie. Také bývají levnější, než s Intel grafikou. Hele, já uznávám, že asus něco umět musí. Ale neumí to, co zvládá Lenovo, Dell a i jiný výrobci HW. U Lenova víš, že ThinkPad je to nejlepší, co od něj můžeš získat, ThinkPad Edge je ten průměr a IdeaPadům je nejlepší se vyhnout. To Asus prostě nezvládá, třebaže ty kategorie má také. Ovšem občas se mu do profi kategorie dostane i něco, co je s bídou tím středem, ale má to profi cenu. To je to, čím si kazí jméno. On vyrobí hromadu HW a pak to nějak rozhází do kategorií a dá tomu náhodné cenovky. Kdyby necpal tolik peněz do reklamy a marketingu, tak by asi ani tolik neprodával. Bohužel tímto směrem kráčí i Lenovo, protože se chce stát největším výrobcem na světě. To se bohužel promítne na kvalitě. T440 je asi první vlaštovkou. Třeba přijde doba, kdy budeme chválit Asus a hanět Lenovo. V těchto oborech je to celkem běžné. Jednou jsou na vrcholu a za pár let po nich neštěkne pes. Třeba MSI, APC, D-Link ... v minulosti to byly značky, které měly nějakou kvalitu. Dnes jsou jiný, lepší.

Bla

« Odpověď #46 kdy: 08. 02. 2014, 23:34:04 »
Tak to promiň, myslel jsem, že to Téčko s i7 je právě s Quadrem.

Uživatel mluvil o T410, ale to uvedené na device.cz má Core i5 M 520
http://www.device.cz/notebooky/10496,lenovo_thinkpad_t410.html

Téčka 410 s i7 jsem viděl jen v konfiguraci, kdy měli i Nvidia Quadro grafiku:
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t410-2518-ewg-d153223.htm?lang=CZ#popis
Ta extra grafika se rychleji vyhřeje a kraví to, na tom se shodneme ne?

Popravdě, T410 jsem v konfiguraci i7 bez VGA neviděl, proto mě to zmátlo.
Nicméně tím padá i to device.cz, protože tam je se starým i5, tedy grafika v SandyBridge i5ce bude určitě lepší oproti starý i5 řady 5xx

Ad ASUS, netahej sem notebooky, mluvil jsem o základních deská vyšší třídy, produkci ASUSu mimo základní desky vůbec nehodnotím, především pak proto, že jí neznám. Znám jen boardy, levné jsou šmejdy, drahé jsou někdy i lepší než od Intelu, toť můj názoru.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #47 kdy: 09. 02. 2014, 00:34:24 »

Nicméně tím padá i to device.cz, protože tam je se starým i5, tedy grafika v SandyBridge i5ce bude určitě lepší oproti starý i5 řady 5xx

Ad ASUS, netahej sem notebooky, mluvil jsem o základních deská vyšší třídy, produkci ASUSu mimo základní desky vůbec nehodnotím, především pak proto, že jí neznám. Znám jen boardy, levné jsou šmejdy, drahé jsou někdy i lepší než od Intelu, toť můj názoru.

Přiznávám, že ty dva notebooky jsem proletěl jen letmo ... Ano, quadro to vyhřeje rychleji, tady není o čem diskutovat.

To co jsem napsal o noteboocích platí i o deskách. Už jsem viděl desku od Asusu, za nemalé peníze, která ve své kategorii neměla co dělat. Patřila spíše k lepším lowendům. A chtěli za ní tři a půl litru. Takhle to prostě dělat nelze. Je hezké, že mají různé řady, nicméně by bylo dobré je dodržovat. A nevést to podle toho, jak se kdo vyspí. Prostě bychom se museli bavit o konkrétním typu a ne cenové kategorii.

Bla

« Odpověď #48 kdy: 09. 02. 2014, 00:49:44 »
OT ASUS navrhuji opustit, já nic podobného neviděl a je klidně možné, že tu desku do té kategorie dal nějaký vykutálený obchodník, nebo to můžeš vyloučit?

Nevíš, jestli to Quadro je v tom Téčku na samostatné desce nebo onboard?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #49 kdy: 09. 02. 2014, 02:22:18 »
OT ASUS navrhuji opustit, já nic podobného neviděl a je klidně možné, že tu desku do té kategorie dal nějaký vykutálený obchodník, nebo to můžeš vyloučit?
Jelikož byla zařazena na odiciálních stránkách, tak o tom pochybuji.

Nevíš, jestli to Quadro je v tom Téčku na samostatné desce nebo onboard?
Jestli se nepletu, tak T410 má tu nVidii integrovanou na desce. Někde byla vidět i deska se slotem, ale to byl fake.

RHtronix

« Odpověď #50 kdy: 09. 02. 2014, 05:03:31 »

Přesně tak, myslel jsem i5 M520... obecně jsem na to viděl spíše kladné hodnocení, že je to dobrý stroj.
Pokud grafika zvládně filmy, tak více nepotřebuju...

Bla

« Odpověď #51 kdy: 09. 02. 2014, 09:53:00 »
Já osobně bych vzal toho Della a "přebytek" peněz vložil do rozšíření záruky.

http://ark.intel.com/products/52229/
http://ark.intel.com/products/47341/Intel-Core-i5-520M-Processor-3M-Cache-2_40-GHz

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #52 kdy: 09. 02. 2014, 10:52:47 »
No já osobně bych zase šel do ThinkPadu, přijde mi, že jsou na něj dostupnější díly a i za dostupnější peníz. I zásoby budou asi větší.

Bla

« Odpověď #53 kdy: 09. 02. 2014, 12:01:06 »
Dell s dokoupením záruky od výrobce vyjde na stejné peníze jako ten Thinkpad.
A za dva roky bude situace už nejspíš úplně jiná, hlavně si bude moct být jistý, že ty dva roky je v suchu a i kdyby se mu vydělala základní deska, Dell mu jí vymění, navíc grafika v původních Core je o poznání horší než v SandyBridge, to nejspíš pozná i na těch filmech.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #54 kdy: 09. 02. 2014, 13:12:05 »
Dell s dokoupením záruky od výrobce vyjde na stejné peníze jako ten Thinkpad.
A za dva roky bude situace už nejspíš úplně jiná, hlavně si bude moct být jistý, že ty dva roky je v suchu a i kdyby se mu vydělala základní deska, Dell mu jí vymění, navíc grafika v původních Core je o poznání horší než v SandyBridge, to nejspíš pozná i na těch filmech.

Nepředpokládám, že by kupoval notebook jen na dva roky. Za dva roky nebude situace jiná, pořád bude více dílů na T410 a za rozumnější peníz. Ty počítače jsou na tom výonostně +/- stejně, nejde tam o nějaké velké rozdíly. Pro ThinkPada hrají navrch spíše maličkosti, jako je lešpí grafika, lampička místo podsvícené klávesnice (subjektivně to více šetří oči, baterii určitě), lepší konstrukce odvětrání. No a prodložení záruky na dva roky ho vyjde o litr dráž. Je jedno, jestli máš záruku u prodejce, či výrobce. Ale na servis do 24 hodin u Tebe zapomeň. To lze pouze u aktuálních modelů v 24 měsíční záruce. I Dell na starší modely nemusí mít díl a bude jej schánět.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #55 kdy: 09. 02. 2014, 13:15:37 »
*24měsíční záruku pooprav na aktuální kopenou ... může to být až pět let. Ale stejně s tím za tři roky budou mít problém.

fail

« Odpověď #56 kdy: 11. 02. 2014, 13:17:11 »

Z toho co jsi mi teď napsal mi vyplývá něco co je kategoricky jiné... Na 24/7 nechat server co mám teď (postavený na intelovské desce s Atomem) a pořídit si repas T410 místo desktopu a dát do toho SSD... Navíc jako bonus získám jakousi mobilitu, díly by měly být relativně kvalitní a extra moc to taky žrát nebude... Výkon nebude kdo ví jaký, ale je to i5...

Nebo jsem zase moc mimo?

kdyz uz to mas, tak asi jenom z toho duvodu, ze nebude dalsi investice. jinak je to samozrejme mimo, protoze je to vybehovy hardware, ktery je opotrebeny a dostava se do dalsi faze zlomu MTBF krivky, kdy nastava dalsi obdobi zvysene umrtnosti.

ondro

« Odpověď #57 kdy: 12. 02. 2014, 20:46:50 »
Urobil som maly test

Pentium G2030, 2GB RAM, Intel DH61CR, SSD Intel 520 60 GB,
HDD 3,5 " 250 GB 7200 ot/min, zdroj Seasonic OEM Bronze
- spotreba 18W idle (merane na zaloznom zdroji Eaton 5SC).

Spotreba do 40 W idle nieje vobec nerealna.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #58 kdy: 12. 02. 2014, 22:34:48 »

Z toho co jsi mi teď napsal mi vyplývá něco co je kategoricky jiné... Na 24/7 nechat server co mám teď (postavený na intelovské desce s Atomem) a pořídit si repas T410 místo desktopu a dát do toho SSD... Navíc jako bonus získám jakousi mobilitu, díly by měly být relativně kvalitní a extra moc to taky žrát nebude... Výkon nebude kdo ví jaký, ale je to i5...

Nebo jsem zase moc mimo?

kdyz uz to mas, tak asi jenom z toho duvodu, ze nebude dalsi investice. jinak je to samozrejme mimo, protoze je to vybehovy hardware, ktery je opotrebeny a dostava se do dalsi faze zlomu MTBF krivky, kdy nastava dalsi obdobi zvysene umrtnosti.

Jen některý ten harware nea ne umřít podle křivky.  ;)

« Odpověď #59 kdy: 13. 02. 2014, 07:16:41 »
Urobil som maly test

Pentium G2030, 2GB RAM, Intel DH61CR, SSD Intel 520 60 GB,
HDD 3,5 " 250 GB 7200 ot/min, zdroj Seasonic OEM Bronze
- spotreba 18W idle (merane na zaloznom zdroji Eaton 5SC).

Spotreba do 40 W idle nieje vobec nerealna.

Diky za cisla v risi dojmologie ;)