No tak dneska som sa s tym trocha pohral, a zistil som ze posledna verzia Slaxu 7.0.8 ma problem so zapisom dat z change.dat do suboru loop.fs.
Do toho loop.fs sa totiz ziadne data nenahravaju, pozrel som to hexa editorom a skoro vsade su nuly. Spravil som si cistu instalacku Slaxu 7.0.8 na usb kluc a zapol si persistent changes. Stiahol som dva subory spolu 30MB a ulozil na plochu. Po restarte mal ten changes.dat cca 50MB. Nieco to obsahuje, tak som to skusil skomprimovat, vysledok cca 40MB.
Dalej som znova spustil Slax ale bez persistent changes. Primountoval som ten changes.dat s parametrom 512 namiesto 4096 ako sa odporuca tu
http://forum.root.cz/index.php?topic=5996.msg56377#msg56377. Potom sa objavil subor 512MB subor loop.fs, ten som skopiroval, na usb kluc.
Potom som restartol do windowsu, aby som si to pozrel v hexa editore, a tam su skoro same nuly ?!?! Tak to skusim spakovat, vsak na ploche mam 30MB uz skomprimovanych dat, tak si hovorim ze ten subor mensi nebude. Vysledkom mojho pokusu je cca 5KB spakovany subor !!!
Do toho loop.fs sa vobec nic neulozilo !!! V adresari kam sa to malo namountovat bol len skryty subor .wh..wh.aufs s nulovou velkostou.
Toto vsetko som robil v Slaxe 7.0.8, okrem komprimacie a skumania v hexa editore.
Potom si hovorim, ze mam na disku starsi Slax 7.0.4, tak tu istu proceduru skusim na nom. Opat som stiahol 30MB a ulozil na plochu. Potom restart do windowsu a change.dat som skomprivoval opat na cca 40MB. Potom restart do Slaxu 7.0.4 bez persistent changes a primountoval som change.dat aby som dostal ten loop.fs, nakopiroval som ho na usb-cko, a restart do windowsu, ci tam nieco bude. A situacia uz bola troska lepsia, ale po komprimacii to malo nie cca 40MB ale 5MB!!! Takze stale ten loop.fs neobsahuje to, co som si ulozil na plochu.
Opat restart do Slaxu aby som pripojil ten loop.fs. Po primountovani sa objavili dva adresare a dva skryte subory. V tych adresaroch bolo cca 20 suborov a jedinym "normalnym" bola predvolena tapeta tucniaka.
Takze stale to nefunguje, a nechcelo sa mi tuto proceduru robit s kazdou verziou sedmickoveho radu Slaxu (je ich

. Neviem ci by to malo vyznam, ked v poslednej verzii to nefunguje vobec.
Mne uz ani tak nejde o tie data, tie sa mi z toho poskodeneho changes.dat bud podari obnovit alebo nie, ale ze to nefunguje ani s neposkodenym suborom, tak to je vazny pruser. Niekto tam moze mat este dolezitejsie data ako ja, a ked by ich chcel obnovit podla toho navodu vyssie a zisti ze to "nejde", tak v tom rozhorceni, moze ten usb kluc smarit von oknom, alebo rozbit kladivom, a pri tom by sa to este dalo zachranit!!!
Neviem ako ostatne OS (win, rozne ine linux distra), ale praca so subormi a ich ochrana pred poskodenim, by mala byt absolutna priorita c.1. Na co mi je taky OS ktory mi moze poskodit data???
V ktorom inom linuxe by sa to dalo primountovat? Alebo asi reportnem tento bug T. Matejickovi a pockam s tym na dalsiu verziu.