Co sa tyka toho nahodnoho odpajania je treba vyhodnotit ci sa jedna o chybu na strane radia, alebo na vrstvach vyssich od linkovej.
Takyto problem byva casto spojeny s vysokym vysielacim vykonom a nevhodne navrhnutymi antenami, ktore su napriklad v dvoch navzajom opacnych rovinach.
Ak ma nejake wifi vysoky vysielaci vykon, stacanie polarizacnej roviny odrazmi signalu od blizkych predmetov sa na anteny ostatnych zariadeni dostava signal casovo posunuty a to az tak, ze sa dostane do medzier kde linkova vrstva vyhodnocuje obsadenost media, cim moze dochadzat k zvlastnemu javu nemoznosti komunikovat. Javi sa to ako nahodna udalost, ale je to odvodene od vysielania ramcov do eteru a este k tomu v rychlom slede za sebou.
Pomoze znizit vysielaci vykon na minimum, alebo skusmo na hodnotu, ktora vyhovuje, alebo presunut "rusiace" zariadenie do inej polohy. Tiez pomaha nastavit len rezim b/g, pretoze v N-ku sa mozu pouzivat na vysielanie obidve anteny sucastne. Ak to ma anteny v navzajom opacnych rovinach moze byt problem (tyka sa to aj anten v tom routri).
Wifi ma este managament a control vrstvu, ktora nieje normalne vidiet Wiresharkom, rovnako neuvidis ani prejavy linkovej vrstvy (napriklad Short/Long Retry nastavenie).
Neda sa vylucit ani problem v ovladaci na "rusiacom" pocitaci, ktory moze pouzivat ine nastavenie linkovej vrstvy pre zistenie stavu obsadenosti media. Je za to zodpovedny modul oznacovany ako CCA (Clear Channel Assessment) a moze mat minimalne 15 roznych nastaveni. Je to popisane v specifikacii ak by si to chcel skumat do detailov.
Z tohoto pohladu je velmi dolezite nastavit ovladace vsetkych zariadeni na rovnaky region, pretoze CCA je zavisly aj od vysielacieho vykonu, ktory je mozne pouzivat v nastavenom regione.
Bohuzial wifi nieje mozne uzivatelskym sposobom nejako rozumne merat. Musel by si mat moznost ziskat hodnoty linkovej vrstvy priamo z ovladaca. Vedia to niektore doplnkove utility k wifi kartam. Treba pozerat hlavne parametre ako Rx/Tx Error a LinkQuality.
Postupne znizovanie rychlosti na nulu je prejavom narastu Rx/Tx Error az k hranici 100%.
Potom nastava odpojenie a znova pripojenie stanice (reasociacia), presne tak ako si popisal. V niektorych pripadoch je to este horsie tym, ze reasociacia sa nepodari, ked "rusiaci" pocitac neustale vysiela a zabera vsetko prenosove pasmo pre seba).