Balíčky v Linuxu

student

Re:Balíčky v Linuxu
« Odpověď #15 kdy: 03. 04. 2013, 14:00:19 »
Nejen. Taky napriklad proto, ze (afaik) na Windows nejde smazat otevreny soubor.
Cili program nemuze odinstalovat sam sebe, takze smazani posledni casti se necha na nekdy jindy (napr. pri dalsim restartu).
To (s nejakym obmedzenim) ide. Mozes zmazat otvoreny subor, ale treba to urcit uz pri otvarani. Takze typicka uloha, aby sa binarka sama zmazala takto nejde vyriesit bez externej pomoci a na to je tebou opisany delete on reboot.

Taky je velky rozdil v tom, ze unixove systemy maji jednoho spravce balicku,
Ten ti je na 2 veci, ked niekto aj tak pouziva vlastny instalator (IBM JRE), niekedy aj s grafickym rozhranim, aby to uzivatel bez X nemal take lahke (Oracle RDBMS).

zatimco na Windows ma obvykle kazdy program svuj instalator, nekdy pochybne kvality (malo kdo instaluje vsechno pres msi a ani to neni samospasitelne).
Rovnako ako cast proprietarnych programov na Linuxe. Podla mna ma drviva vacsina firemnych PC instalovane takmer* vsetko cez MSI. Ja ani neviem, ako by som cez GPO (na AD) instaloval exe...

*mozno az na drivery nutne na rozchodenie PC

A dalsi rozdil je v tom, ze pro rozumny unixovy OS se balicky do repozitaru vytvari v nejakem sandboxu a kontroluje se, jestli se korektne nainstaluji a odinstaluji. Takze pravdepodobnost, ze nekde zustane nejaky bordel je zase o neco mensi.
Sandbox instalacie az tak velmi nepomoze (netvrdim, ze nie vobec). Totiz aspon u mna bordelu urcena na zachovanie nastaveni vznika az po spusteni programu.

Proste kdyz budu unixovy system pouzivat tak, jak rika navod, a budu instalovat jenom balicky z rozumnych repozitaru, sance, ze budu mit problem s nejakym bordelem nekde, je celkem zanedbatelna.
Ono, docela otazne je, ci sa to s instalaciou da dodrzat (ci nepotrebujeme napr. Oracle), co je vlastne bordel a ci bude vacsi problem u Windowsu alebo u Linuxu. Neverim, ze nech aj 20 klucov v databaze dokaze nieco citelne spomalit, nech sa to prida aj 100x. Podobne neverim, ze sa niekomu spomali PC, ak bude mat o 20 suborov viac v ~/.program pre 100 roznych programov.

Podla toho, co som videl, tak spomalenie u Windowsu vznika hlavne tak, ze uzivatel chce vyzerat ako profik, tak si stiahne najnovsi Photoshop a nainstaluje si ho. Potom si chce stiahnut crack z pochybnych stranok, chce to od neho nejaky plugin do browseru na smajlikov - on to stiahne, nebude predsa ako zaciatocnik bez nich. Potom mu velkym vyskoci, ze je jeho PC nakazeny, tak si stiahne aj takto ponukany antivirus. Nakoniec stiahne crack, ten chce administratorske prava - on mu ho da, on predsa *potrebuje* otacat fotky.
Este lepsie to je, ked ma uzivatel stiahnuty komplet upraveny Windows (ine GUI) z pochybnych zdrojov, cracknute tak, ze crack sa zavadza este pred Windowsom. Na tom kopec dalsich cracknutych programov doplnenych cracknutym antivirom - ved len s tym je v bezpeci. Ale antiviru sa zasadne neveri, ved autor cracku napisal, ze ide len o falosny poplach a treba pridat vynimku...

pedro

« Odpověď #16 kdy: 03. 04. 2013, 15:46:36 »
Díky za odpovědi. I když jsem tak trochu doufal v něco jiného :).
Doufal jsi právem, ony ty odpovědi jsou minimálně trochu diskutabilní :)
Diskusi jsi předvedl pěknou :-)

1. V podstatě ne. Teoreticky, pokud se s tím chceš hodně s*, tak klidně můžeš místo /usr/share/program mít symlink někam na ten plotnový disk nebo mountovat přes fstab.
To přeci není žádné sraní. Pokud mám distribuci, která mi např. celé Gnome instaluje do /opt/gnome, tak to je jeden symlink, který nemá na updaty prakticky žádný vliv (protože ten kořenový /opt/gnome pravděpodobně nikdo nikdy mazat nebude).
To je značně subjektivní, zvlášť když to budeš dělat pro X méně důležitých a používaných programů. Zrovna pro /opt/gnome (to je navíc není standardní umístění) to je dost kravina v daném kontextu.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #17 kdy: 03. 04. 2013, 17:42:14 »
Já to celé nečetl tak jen k bodu číslo 1 - hledáš příkaz ln, konkrétně jak udělat symlink

Trochu konkrétnějc to popíšu:
1. na /home disku si uděláš adresář (např. programy, bude k němu tedy cesta /home/programy)
2. do něj zkopíruješ (!!! bacha na vlastnictví a oprávnění !!!) obsah adresáře, kam se instalujou programy (to si najdi, Ubuntu nepoužívám a není to vždy jednotné)
3. přejmenuješ původní místo, kam se instalujou programy (např. mv /usr/programy /usr/programy.stare)
4. uděláš symlink, symbolický odkaz ze starého místa na /home/programy (vždy, když dělám symlink, znovu objevuju, jak se dělá = z hlavy sem příklad nenapíšu)

Co je symlink - je to ukazatel/odkaz. Vytvoříš tím přesměrování odněkud někam. Například tady přesuneš adresář pryč z /usr a na jeho původním místě uděláš právě tenhle odkaz, který říká, kde vlastně ty soubory nově jsou. Systém to pak chápe tak, že jsou stále v /usr, zatímco jsou v /home/programy. Tímhle způsobem přesuneš všechny programy, ne vybrané.

V porovnání s Windows a dvěma disky - Neoddělíš tímhle způsobem programy do dvou skupin. Ale Windows tohle neumí (přesunout celý adresář včetně všeho v něm a nechat po něm pouze odkaz na jeho nové umístění).

Symlinky se nauč chápat, často se můžou hodit. Pokud je chceš po vytvoření ověřit, tak na něj udělej ls -la, on Ti řekne kam míří a jestli funguje (pokud nebliká červeně jak o život, tak funguje :-) ).

Schválně zkus ls -la ~ a koukni se, jestli nemáš symlink i ve svym domovskym adresáři. Možná že i jo :-)

K otázce odebrání bordelu po starých programech - v domovskym adresáři jsou adresáře a soubory začínající . (tečkou). Jsou to v Linuxu skrytý soubory. Dle jejich jména lze odhadhnout, k jakýmu programu patří. Stačí je vymazat. Otázka je, proč to ale dělat. Většinou zabírají málo místa a nezabordelují se jimi žádné registry (tohle jsou "registry", obyčejné soubory).

Miki

« Odpověď #18 kdy: 03. 04. 2013, 18:14:54 »
Díky všem za reakce. Žádné řešení není dokonalé, ale objevil jsem tu několik pro mě nových věcí, které si vyzkouším na virtuálu :).

Zároveň jsem se o tom bavil se známým a ten mi tvrdil, že se do budoucích verzí FSH uvažuje o překopání standardní souborové hierarchie. Pochopil jsem, že by to mohlo být zhruba něco ve stylu http://objectroot.org/ , nevíte o tom někdo něco?

« Odpověď #19 kdy: 03. 04. 2013, 19:36:37 »
[...] (IBM JRE) [...] (Oracle RDBMS) [...] proprietarnych programov [...] drviva vacsina firemnych PC [...] GPO (na AD)
Jezkovanoho, to je o voze a o koze. OP se pta, jak si na domacim PC muze sandboxovat, ja mu tvrdim, ze pokud bude OS pouzivat beznym zpusobem, tak to nepotrebuje, a ty tady zacnes vykladat o Oracle a AD... Ja to vzdavam.

Pochopil jsem, že by to mohlo být zhruba něco ve stylu http://objectroot.org/ , nevíte o tom někdo něco?
No potes koste, zas nejaci frikulini, co nemaji do ceho pichnout a tak vymysleli, jak zachranit svet... Jako prochazel jsem to jenom velmi zbezne, ale jestli nekoho napadne jenom tak z hecu prejmenovat /home na /users, tak to je chory mozek. Tak samozrejme jako prvni to bude mit Arch, protoze to je desne cool ficura, kterou musime hnedka nasadit, protoze uz nam system nejakou dobu jede celkem stabilne, tak bysme meli neco zmenit, at maji spravci radost :(

student

« Odpověď #20 kdy: 03. 04. 2013, 22:07:46 »
Jezkovanoho, to je o voze a o koze. OP se pta, jak si na domacim PC muze sandboxovat, ja mu tvrdim, ze pokud bude OS pouzivat beznym zpusobem, tak to nepotrebuje, a ty tady zacnes vykladat o Oracle a AD... Ja to vzdavam.
Aha, tak to som sa nechal uniest samotnym prispevkom a reakciou nan (aj ked IBM JRE snad nie je az tak mimo).

Ale prave pred par minutami sa mi prejavil tiez problem so zasvinovanim, ked sa mi vycerpala kvota v skole. A za tu mohol zabudnuty stary adresar ~/.cache/netbeans/6.8 o velkosti cca 600MB - Netbeans 6.8 som mal naposledy pusteny velmi davno a akurat som tam mal aj vacsie projekty.
Jasne, aj .cache sa da pravidelne mazat - ale chcem poukazat na to, ze zasvinovanie nie je problem len u Windowsu.

Miki

« Odpověď #21 kdy: 05. 04. 2013, 18:26:56 »
No potes koste, zas nejaci frikulini, co nemaji do ceho pichnout a tak vymysleli, jak zachranit svet... Jako prochazel jsem to jenom velmi zbezne, ale jestli nekoho napadne jenom tak z hecu prejmenovat /home na /users, tak to je chory mozek. Tak samozrejme jako prvni to bude mit Arch, protoze to je desne cool ficura, kterou musime hnedka nasadit, protoze uz nam system nejakou dobu jede celkem stabilne, tak bysme meli neco zmenit, at maji spravci radost :(

Ta otázka nebyla mířena konkrétně na objectroot. Ale spíš jestli někdo neví, že by se uvažovalo o novém uspořádání složek v linuxu... objectroot byl jen jako ukázka jak zhruba jsem pochopil, že by to mohlo vypadat. O jména složek mi fakt nešlo :).

« Odpověď #22 kdy: 05. 04. 2013, 19:27:34 »
Ale spíš jestli někdo neví, že by se uvažovalo o novém uspořádání složek v linuxu...
No dostal's dva příklady distribucí, které nad tím nejenom uvažují, ale naimplementovali to. Ani jedna z nich se nijak zvlášť nerozšířila, takže asi tak.

Jinak částečně touhle cestou jde MacOS, vlivem dědictví NeXTSTEPu. Klasické unixové věci ale nechává na svých místech.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #23 kdy: 05. 04. 2013, 23:44:13 »
Ale spíš jestli někdo neví, že by se uvažovalo o novém uspořádání složek v linuxu...
No dostal's dva příklady distribucí, které nad tím nejenom uvažují, ale naimplementovali to. Ani jedna z nich se nijak zvlášť nerozšířila, takže asi tak.

Jinak částečně touhle cestou jde MacOS, vlivem dědictví NeXTSTEPu. Klasické unixové věci ale nechává na svých místech.

IMHO, je to celé hovadina, každý si sytém po instalaci stejně přizpůsobuje obrazu svému. Já říkám, že neznám špatný linux, ale jen špatné uživatele. Ano, nastavováním strávíš dost času od dvou dnů do týdne, záleží na tom, s čím vším si hraješ! A co se týče "zasviňování" což je hodně špatný výraz, tak linux je na tom podstatně lépe. To, že v home zůstávají po odinstalaci programu jeho nastavení je zcela v pořádku. Někde se pracuje na dvě až tři směny adminů ... jeden něco odebere, a zapomene se o tom poradit s kolegy ... no program po jeho šichtu nefunguje, lidé začnou však řvát na jeho kolegu, donainstaluje program a víc nemusí řešit! No a co se týče různých cache, tak pomocí symlinků je můžeš nasměrovat všechny na jedno místo, které se pomocí cronu v určitém časovém rozmezí smaže. Takže nastavit to lze, ale chtít to po systému v základu je dost naivní představa, a já bych to ani nechtěl. Tak jak to je dnes je to plně vyhovující. Je to mnohem jednodušší, než kontrolovat, kam který symlink směřuje, nedej bože, když bude směrovat zase jen na symlinky!