Disky do domácího serveru

Karlos

Re:Disky do domácího serveru
« Odpověď #15 kdy: 24. 03. 2013, 13:37:06 »
To je v pohodě, prostě domácí podmínky. Taky jsem to dal do nadpisu a dnes už výraz "domácí server" je snad už tak známý, že si každý umí představit, co se od toho má očekávat. Náhodou spotřeba 35W (C2D e8200, MSI P45, 2x2GB DDR3, interg. intel grafika, Seasonic bronze 350W) - bez storage disků.
Ta cena 3200 by se ještě nechala, jestli se to fakt vyplatí. Takže naformátovat na 100 GB, bez raidu, /var/log a /tmp dát do ramdisku, nebo na storage? Ramky - pokud 8GB - jsem našel jen tyto: http://www.czc.cz/crucial-8gb-2x4gb-ddr3-1066-ecc/101875/produkt Doufám že jsou unreg/unbuff

PanKapitanRUM

« Odpověď #16 kdy: 24. 03. 2013, 13:38:42 »
Postnul jsem to i sem:http://forum.root.cz/index.php?topic=6144.0

Je dobré zohlednit i cenu za elektřinu u 2 točících se disků VS 1x SSD s 1/10-tinovou spotřebou.

Jestliže pole o dvou discích spotřebuje 20W a rok má 365 dní, pak je to 24*365*20W=175200Wh = 175,200kWh * 5Kč = 870 Kč jen za to, že se ty disky točí  ::) 

« Odpověď #17 kdy: 24. 03. 2013, 14:34:20 »
otazka je jestli athlon sezere 8GB moduly...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Karlos

« Odpověď #18 kdy: 24. 03. 2013, 15:12:17 »
Bude to Athlon x2 280 a deska http://www.czc.cz/asus-m5a78l-m-le-amd-760g/96113/produkt
Max. podpora 8GB ddr3 s ecc unreg - 2x4GB (u té desky). Takže to je asi tak maximum, víc bych stejně nebral. Ještě - když budu vybírat ecc paměti unreg/unbuff, tak to jsou ty co mají čipy v řadě, že? Z 2x4GB je to asi jen http://www.czc.cz/crucial-8gb-2x4gb-ddr3-1066-ecc/101875/produkt

PanKapitanRUM

« Odpověď #19 kdy: 24. 03. 2013, 15:56:03 »
U AMD můžeš použít i ECC neregistrované.
ECC = mají obvykle 9 místo 8-mi chipů, registr je komunikační šváb, taková mrcha mezi 5-ti a 4-mi chipy.

« Odpověď #20 kdy: 24. 03. 2013, 18:12:09 »
sorry moje chyba, videl jsem v url 8GB ale uz jsem si nevsiml ze je za tim 2x4
Děkuji za možnost editace příspěvku.

j

« Odpověď #21 kdy: 25. 03. 2013, 10:30:42 »
prave pro tu databazi...

Doporučovat dát DB na SSD může jenom ten, kdo si to nikdy v životě nevyzkoušel reálně v praxi.
Tak jako vždycky bude následovat prudký flame, kde si lidé mající zkušenosti leda tak se SSD v noteboocích různě vyhoní ego, ale nic bližšího se nedozvíme.

Doporucovat cokoli jinyho muze jen totalni ignorant, protoze prave na to SSD jsou.

2Karlos: Zelezi co od toho chces, jestli ti jde o uloziste, naladuj tam 2T disky do R5 ... a system muze klidne nabootovat z USBcka. Pokut ti jde o DB, tak tu dej v kazdym pripade na SSD, pokud chces samo provoz zajistit, tak do zrcadla - jinak predpokladam, ze zalohujes, tak ze stejne jako ti chcipne SSD chcipne ti HDD.

Jenom podoktnu, ze tyhle kravoviny tu RAX plka dlouhodobe ... a mezi tim vsichni vyrobci HW pro servery davaj automaticky SSD. A samo, v profi polich ... zadnej problem. Jop a samo to jsou jak SLC tak MLC.

Bla

« Odpověď #22 kdy: 25. 03. 2013, 10:43:47 »
Jenom podoktnu, ze tyhle kravoviny tu RAX plka dlouhodobe ... a mezi tim vsichni vyrobci HW pro servery davaj automaticky SSD. A samo, v profi polich ... zadnej problem. Jop a samo to jsou jak SLC tak MLC.

Kdyby jen tuhle  :-[

Karlos

« Odpověď #23 kdy: 25. 03. 2013, 22:14:01 »
Citace
2Karlos: Zelezi co od toho chces...
Právě že to slouží a po upgr. bude sloužit na všechno možný, tj webservery+vývoj,mailserver,vpn server, nějaký sosání, možná přibude pár webkamerek na monitoring, o smb a ftp nemluvě, možná i webhosting pro kámoše. Teď jsem měl raid5 přimountovaný jako /data a starý nb disky v raid1 na systém.
Chci od toho:
lepší odezvy, než teď (jak jsem psal - 30ms jeden DB update, hrůza)
Nic moc čachrování s připojováním adresářů (tohle na disky, tohle na ramdisk...)
Spotřeba do 5W na systémový disk mě nezabije, cena je také důležitá a kapacita se neztratí, ale doteď jsem měl v poho 40 GB
Radši si čas od času dumpnu systém a zazálohuju důležité, než dávat raid1
Bude tam snad těch 8GB bez swapu.

Rax

« Odpověď #24 kdy: 26. 03. 2013, 06:27:48 »

Nemá smysl takhle plkat, ukažte mi člověka který provozuje v reálném serverovém provozu průměrně zatíženou DB MS SQL nebo Oracle nebo PostgreSQL ze 100 % na SSD a to po dobu dvou let a řekne nám svoje zkušenosti a já se pod to podepíšu.
Nikdo ze zdejšího osazenstva to evidentně není.

j

« Odpověď #25 kdy: 26. 03. 2013, 16:33:16 »
Citace
2Karlos: Zelezi co od toho chces...
Právě že to slouží a po upgr. bude sloužit na všechno možný, tj webservery+vývoj,mailserver,vpn server, nějaký sosání, možná přibude pár webkamerek na monitoring, o smb a ftp nemluvě, možná i webhosting pro kámoše. Teď jsem měl raid5 přimountovaný jako /data a starý nb disky v raid1 na systém.
Chci od toho:
lepší odezvy, než teď (jak jsem psal - 30ms jeden DB update, hrůza)
Nic moc čachrování s připojováním adresářů (tohle na disky, tohle na ramdisk...)
Spotřeba do 5W na systémový disk mě nezabije, cena je také důležitá a kapacita se neztratí, ale doteď jsem měl v poho 40 GB
Radši si čas od času dumpnu systém a zazálohuju důležité, než dávat raid1
Bude tam snad těch 8GB bez swapu.

Zalezi, cemu davas prednost ... podivej, mam v fake R5 4x "greena" od WD (desktop ...) - 5k4 otacek. To policko se chova vyrazne lip nez samotnej disk 7k2 - ve vsech ohledech. Celkem logicky - zatez se rozlozi na ty 4 disky a zapis sice pocita CPU, ale CPU neni limitujicim faktorem (ani zdaleka). Na druhou stranu tahle konfigurace ani zdaleka neda vykon SSDcka.

Mno a pokud se budem bavit o serveru, tak primarni parametr je (vetsinou) aby to fungovalo "furt". Tady pak zalezi hodne na tom, jak moc "furt" to ma fungovat. Takze, pokud je mi jedno, ze srv treba tejden nepojede, nez sezenu novej disk ... tak nepotrebuju resit zrcadla ... a klidne tam flaknu to SSD jedno - pokud chci jeho vykon. Zrcadlo je prave o tom, ze stroj jede po vypadku disku dal, prakticky bez omezeni.
To u R5 nastava problem, a to celkem razantni. Jakmile nahradis vadnej disk, zacne se prepocitavat, a prepocet R5 ... to sou desitky hodin i s HW radicem (samo v zavislosti na poctu disku), pokud ses blazen, tak to muzou bejt klidne dny (kdyz das do R5 10+ disku) ... a mezi tim muze zdechnout dalsi disk. Ale opet, sme u toho - vadi ti to? Mas data jeste nekde jinde? ... Pokud mas backup a to ze ti stroj bude trebas 2 dny poskytovat vykon 30let stary stolni kalkulacky ... tak neni co resit a dej tam R5.

Ale .. R5 je problem, pokud se neco podela, kdyz z nej bootujes. Mel sem experimentalne takovou peknou konfiguraci - 2x 120GB + 1x 300, bylo z toho 240GB R5 + zbytek mista na 3kilcu fungoval jako systemovej disk ;D. Proste domaci srv z komponent na tema "co dum/popelnice/suplata ... daj" ;D

BTW: Spamer RAX by si koukam zaslouzil BAN za to jak tu vsechny thready spamuje stejnym zvastem.