Kompilujete si jádro a používáte initramfs?

xyz

Re:Kompilujete si jádro a používáte initramfs?
« Odpověď #15 kdy: 27. 06. 2012, 11:31:51 »
initramfs nepoužívám a ani nevím jak funguje a k čemu by mi mohl byt dobrý.
Tak v tom pripade doporucuju abys to rychle dostudoval. Jestli mas /usr na samostatne particii, pak pocinaje udev-181 *musis* pouzit initramfs, jinak system nenabehne...
No, on to už zrejme čítal, nakoľko to bolo v gentoo správe 2012-03-16-udev-181-unmasking. Ja som to zatiaľ riešil zamaskovaním novších verzií udev.

kei.101

« Odpověď #16 kdy: 27. 06. 2012, 12:39:52 »
Tak v tom pripade doporucuju abys to rychle dostudoval. Jestli mas /usr na samostatne particii, pak pocinaje udev-181 *musis* pouzit initramfs, jinak system nenabehne...
No, on to už zrejme čítal, nakoľko to bolo v gentoo správe 2012-03-16-udev-181-unmasking. Ja som to zatiaľ riešil zamaskovaním novších verzií udev.

Přesně tak :) Mít alespoň minimální initramfs se často vyplatí. Naštěstí udev-181 ještě není stable. Update mi ho ještě nenabídl :) Mimochodem právě řeším cryptsetup a lvm root, takže se bez initramfs neobejdu :)

Rhinox

« Odpověď #17 kdy: 27. 06. 2012, 13:22:41 »
Coz ovsem neznamena, ze udev bylo povyseno na "stable" jen to, ze z "masked" (M) povysilo do "unstable" (~). Jestli pouziva stabilni verze (+), pak se ho to porad netyka, a spravu mozna ani necetl.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #18 kdy: 27. 06. 2012, 13:40:35 »
Já třeba o udev-181 četl, ale zatím jsem to neřešil. Jen doufám, že to pak nebudu muset řešit chrootem z flashky nebo z CD :-D Mlelo se ve zprávě i ěnco o OpenRC, je to tak? Initramfs bych potřebovat ani poté neměl, /usr sólo nemám, na /home se to nevztahuje, RAID1 mi snad pojede dál čistě z jádra (softwarový).

kei.101

« Odpověď #19 kdy: 27. 06. 2012, 16:11:17 »
Já třeba o udev-181 četl, ale zatím jsem to neřešil. Jen doufám, že to pak nebudu muset řešit chrootem z flashky nebo z CD :-D Mlelo se ve zprávě i ěnco o OpenRC, je to tak? Initramfs bych potřebovat ani poté neměl, /usr sólo nemám, na /home se to nevztahuje, RAID1 mi snad pojede dál čistě z jádra (softwarový).

Každopádně initramfs doporučuji jako praktické cvičení.. gentoo má naprosto skvělý tutoriál na wiki a jednou se to může hodit, pokud člověk nemá jen jednu mašinu na internet. V tom případě je navíc asi zbytečné vůbec používat gentoo ne? ;] Já to třeba poprvé použil, když jsem se rozhodl zašifrovat si komplet disk na notebooku kvůli možnosti krádeže..

« Odpověď #20 kdy: 27. 06. 2012, 16:59:37 »
Mimochodem, problém samostatného oddílu pro /usr se tu a tam vynořuje už několik let. Mě třeba takto nefunguje coldplug Bluetooth modulu, protože bluez stack je právě v /usr a v době kdy se ho udev snaží inicializovat, tak ještě /usr není připojeno.

Jinak doporučuji, v rámci praktických cvičení „poznej svůj linux“, vytvořit si initramfs ručně. Já si takhle vytvořil „Oskarův Initramfs,“ protože ten oficiální z genkernelu/dracutu mi připadal příliš překombinovaný.

Dnes už ho nepoužívám, protože jak jsem ho rozšiřoval, aby byl více univerzální, stal se skoro stejně překombinovaný jako ten z genkernelu/dracutu. Tak jsem radši nakonfiguroval dracut, aby jeho initramfs dělal to, co chci a hotovo. Dokonce ho ani nemusím měnit při výměně jádra, protože moduly v něm nemám.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #21 kdy: 27. 06. 2012, 17:55:18 »
kei.101: Měl jsem Gentoo na NTB s (pouze) externím HDD, mám ho na stolním, novém NTB a na "serveru". Já se v něm přímo vyžívám :-D Ale initramfs jsem nikdy neřešil. I proto se tady ptám, abych si udělal představu, jak jsou na tom ostatní :-)

xyz

« Odpověď #22 kdy: 28. 06. 2012, 08:21:23 »
Coz ovsem neznamena, ze udev bylo povyseno na "stable" jen to, ze z "masked" (M) povysilo do "unstable" (~). Jestli pouziva stabilni verze (+), pak se ho to porad netyka, a spravu mozna ani necetl.

Presne tak. Neznamená, a preto som nič také ani nepísal. Správu čítať tiež nemusel, každý môže mať iný prístup k ich čítaniu. Jedna z možností je aj nečítať ich vôbec (a potom sa diviť). Ináč tiež používam stabilnú verziu, ale upgrade som blokol radšej hneď.

xyz

« Odpověď #23 kdy: 28. 06. 2012, 08:30:45 »
Mimochodem, problém samostatného oddílu pro /usr se tu a tam vynořuje už několik let. Mě třeba takto nefunguje coldplug Bluetooth modulu, protože bluez stack je právě v /usr a v době kdy se ho udev snaží inicializovat, tak ještě /usr není připojeno.

Áno, v súvislosti s udev-181 boli diskusie o tom, že je to vlastne už roky rozbité a initramfs to napraví. Takže udev-181 vlastne zákazom samotného /usr nič nerozbíja. To tvrdila jedna strana (totiž vývojari udev).  Druhá strana zasa na svojích systémoch nič rozbité nevidela, takže nepovažovala za potrebné tam čokoľvek naprávať a opraviť by sa podľa nich malo udev.  (Vzhľadom k tomu, že to jeho vývojari robiť nemienia, tak touto cestou sa zrejme nepôjde).

xyz

« Odpověď #24 kdy: 28. 06. 2012, 08:39:45 »
Pavouk106: Áno, písali o nutnosti upgradovať OpenRC (po upgrade udev). V tvojom prípade by ale všetko malo fungovať aj naďalej. (Ja mám samotný /usr, takže som to riešil radšej hneď.) Initramfs som zatiaľ nepotreboval, chystám sa na to až pri šifrovaní disku.

pet

« Odpověď #25 kdy: 28. 06. 2012, 09:20:32 »
Kompiluju a pokud mozno vse uvnitr, moduly minimalne.
Initramfs bezne nepouzivam, jen tam, kde to musi byt a to jej delam na miru:
- firewal, co po bootu uz bezi bez disku,
- diskless pracovni stanice,
- servery s RAID1 na discich vetsich nez 2TiB.

kei.101

« Odpověď #26 kdy: 28. 06. 2012, 13:38:25 »
kei.101: Měl jsem Gentoo na NTB s (pouze) externím HDD, mám ho na stolním, novém NTB a na "serveru". Já se v něm přímo vyžívám :-D Ale initramfs jsem nikdy neřešil. I proto se tady ptám, abych si udělal představu, jak jsou na tom ostatní :-)

Ok. No já jsem se initramfs dlouho bál.. byly to pro mě takový zbytečný kouzla navíc, ale pak jsem se k tomu jednou vrátil a přišlo mi to víc než jednoduchý a praktický :) A jsem rád, že už mám nějaké skripty na vytvoření/zabalení/rozbalení, abych to už nemusel moc řešit..