Počítač pro takové malé domácí žvýkání

Yarda

Re:Počítač pro takové malé domácí žvýkání
« Odpověď #15 kdy: 27. 03. 2012, 10:11:07 »
Kdysi jsem zkoušel tohle
http://www.parallax.com/Store/Microcontrollers/BASICStampProgrammingKits/tabid/136/CategoryID/11/List/0/SortField/0/Level/a/ProductID/295/Default.aspx
u nás to prodávala firma MiTe, vypadalo to slibně, ale potřeboval jsem něco o fous lepšího, tak jsem si objednal Basic Stamp 2, ale už na to nedošlo, nedávno jsem se na to chtěl znovu podívat, ake už jsem to nenašel, někam se to zabordelilo.

JT

« Odpověď #16 kdy: 27. 03. 2012, 20:55:27 »
pokud chcete neco jednoducheho tak arduino, je to primo stupidni v tom napsat hlidani stavu  a spinani ruznychzarizeni... a je k tomu miliarda tutorialu...

bravonet

« Odpověď #17 kdy: 09. 04. 2012, 20:40:08 »
Tak jsem zmíněný mini počítaž již zakoupil a zrovna jsem ve fázi, kdy ho testuji. Grafika je samozřejmě monochrom - bílé písmo na černém pozadí a o maličko menší rozlišení než VGA.
SD karta - max 2GB funguje dobře, zapisuje se na ni zatím bez problémů. Klávesnice s konektorem PS/2 funguje také dobře.
USB - po nainstalování driveru se můžu spojit s DUINO MITE MINI pomocí terminálu...např HyperTerminýl anebo podobné, zkouším i Terra Term a funguje to dobře. Pomocí termináli jde mini PC programovat a spouštět proogramy, samozřejmě na těchto terminálech bez grafiky.
Lze do EEPROM zavést proram pod názvem AUTORUN.BAS a po zapnutí napájení se tento program spustí.
Porty jsem zatím nezkoušel, musím si obstarat kabely a desky - shieldy. Shieldy jsou kompatibilní s Arduino shieldy.

A k MM Basicu, je docela mocný, studuju, co všechno umí. Narazil jsem na chybičku, někdy nefunguje programové nastavení datumu. Jinak klávesám F1 až F12 lže přiřadit programově vlastní příkazy.
zatím s pozdravem "bravonet"

bravonet

« Odpověď #18 kdy: 09. 04. 2012, 20:42:55 »
Tak jsem zmíněný mini počítaž již zakoupil a zrovna jsem ve fázi, kdy ho testuji. Grafika je samozřejmě monochrom - bílé písmo na černém pozadí a o maličko menší rozlišení než VGA.
SD karta - max 2GB funguje dobře, zapisuje se na ni zatím bez problémů. Klávesnice s konektorem PS/2 funguje také dobře.
USB - po nainstalování driveru se můžu spojit s DUINO MITE MINI pomocí terminálu...např HyperTerminýl anebo podobné, zkouším i Terra Term a funguje to dobře. Pomocí termináli jde mini PC programovat a spouštět proogramy, samozřejmě na těchto terminálech bez grafiky.
Lze do EEPROM zavést proram pod názvem AUTORUN.BAS a po zapnutí napájení se tento program spustí.
Porty jsem zatím nezkoušel, musím si obstarat kabely a desky - shieldy. Shieldy jsou kompatibilní s Arduino shieldy.

A k MM Basicu, je docela mocný, studuju, co všechno umí. Narazil jsem na chybičku, někdy nefunguje programové nastavení datumu. Jinak klávesám F1 až F12 lže přiřadit programově vlastní příkazy.
zatím s pozdravem "bravonet"

Z těch stránek, na které máte odkaz jsem toto mini pc koupil před třemi dny :-)

bravonet

« Odpověď #19 kdy: 09. 04. 2012, 21:13:23 »
Budu velmi rád, pokud si mini pc někdo zakoupí nebo pokud jej již má, že se podělí o zkušenosti s fungováním onoho mini pc :-)

Jinak ke kompatibilitě s klasickým PC - je zde MM Basic od Geoffa Grahama, verze 2.7A - takto se hlásí po zapnutí napájení, tak přímo toto není shodný basic s basiky na pc, leč je velice podobný. Určitě je možné napsat program v jakémkoliv editoru na PC a
uložit jej a pojmenovat dle DOSovské konvence 8.3 např "program.bas" a přenést ho i s SD kartou do DUINO MITE. Basic pracuje se soubory na disku (SD Kartě a v EEPROM - ta je 256 KB), příkazy pro práci s adresáři jsou shodné s DOSem na PC. Liší se příkaz KILL pro mazání souboru. Vlastní ukládání vámi napsaných programů je pomocí příkazu "SAVE" včetně cesty a jména souboru, pro natažení programu je tu příkaz "LOAD!. Maličko mi to připomnělo stařičké PMD85 - I, na kterém jsem se poprvé učil G-BASIC na škole :-)
MM BASIC pracuje i s porty, s jednotlivými piny - lze je definovat jako vstupy, výstupy, dále podporuje komunikaci - seriovou, deska má čtyři sériové porty. (2 rychlé, 2 pomalé).
Jinak jsem někde na stránkách zaregistroval chybičku, čip běží na frekvenci 80 Mhz, ne 8 Mhz. Takže docela slušné :-)
S přáním hezké noci "bravonet".

bravonet

« Odpověď #20 kdy: 09. 04. 2012, 21:19:00 »
Ještě malá poznámka, shieldy lze použít z ARDUINA, jsou kompatibilní :-) Tak doufám, že všechny teď nezmizí :-)

Yarda

« Odpověď #21 kdy: 11. 04. 2012, 06:50:05 »
Děkuji za informaci.
Máte verzi MINI (to je ten odkaz co jsem tam dal) nebo MEGA (myslím, že je to něcol podobného, o něco dražšího)?
http://www.pvelectronic.inshop.cz/podle-vyrobce/olimex/duinomite-mega-%5BOL463%5D?ItemIdx=10

Zkouším navnadit kolegy, jestli by o to třeba neměli zájem, že by se to koupilo do firmy, možná bych pak uvítal, kdybych od vás mohl vytáhnout nějaké rozumy.

bravonet

« Odpověď #22 kdy: 14. 04. 2012, 19:41:15 »
Hezký večer,
tak osobně mám verzi DUINO MITE MINI s výstupem na VGA monitor a s konektorem PS/2 pro klávesnici. Verze DUINO MITE MEGA má navíš ještě konektor sériového portu standardu RS232C a dále konektor s výstupy signálů pro CAN BUS sběrnici. CAN BUS je sběrnice používaná v automobilech .... systém řídící jednotka...ABS...ASR apod. Na konektoru CAN je vyvedeno CANH, CANL a GND.
K tomuto modelu je možno dokoupit i krabičku jako kryt počítače. Jinak vetze eMEGA má ještě navíc eternetový konektor a možnost připojení k LAN síti.
 Jinak vetze sw, kterou jsem zakoupil je 2.7A, ale má maličké mušky, zatím mi zlobí programové nastavení datumu - DATE$ a občas i čas - TIME$,
na další chybičky jsem zatím nepřišel, ale pokračuji v testování.  Jinak k USB - zde lze použít i hyper Terminal z Windows pro spojení a ovládání z PC, stáhl jsem si i Tera Term a ten nyní používám.