Nastavení ADSL modemu O2

Re:Nastavení ADSL modemu O2
« Odpověď #15 kdy: 26. 05. 2025, 15:31:57 »
Ještě jsem si vzpomněl na volbu modulace Annex B, tedy ADSL over ISDN, které se v Česku používá všude, zatímco Annex A (ADSL over POTS) se nepoužívá.

Ono by bylo dobré se na modem podívat, jestli LEDka označená jako DSL nebo něco podobného svítí trvale, tedy jestli se fyzická vrstva ADSL spojila a problém je v nastavení vyšších vrstev, nebo jestli se nespojí právě ani ta fyzická vrstva a pak je potřeba měnit nastavení modemu.

« Odpověď #16 kdy: 26. 05. 2025, 19:48:19 »
Myslím, že tazatel hlavně doma žádné ADSL nemá, ale zato je o tom usilovně přesvědčen...  :P

« Odpověď #17 kdy: 26. 05. 2025, 21:42:29 »
Tady máte nastavení přímo z O2 zyxel gateway včetně modulací. Pak napište jestli jste to dal do kupy aby to případně pomohlo dalším.

« Odpověď #18 kdy: 27. 05. 2025, 09:20:08 »
https://www.o2.cz/podpora/internet/pevny-internet-modemy-nezakoupene-u-o2

Daj tam VLAN 848 ako ti pisal "zajsoft" a Martin-2

« Odpověď #19 kdy: 27. 05. 2025, 10:12:38 »
Daj tam VLAN 848 ako ti pisal "zajsoft" a Martin-2

Jestli má tazatel opravdu starší ADSL, jak píše, a ne VDSL, tak tam opravdu žádný VLAN header není. Jen VCI, VPI pro ATM.

« Odpověď #20 kdy: 30. 05. 2025, 15:04:29 »
Tady máte nastavení přímo z O2 zyxel gateway včetně modulací. Pak napište jestli jste to dal do kupy aby to případně pomohlo dalším.
Nakonec jsem sehnal konfiguraci přesně z tohoto modemu a obnovil ji. Překvapivě obnova šla bez problémů. On to asi bude ten stejný modem jen ho prodávají 3xdráž. Pak to začalo fungovat. Kdyby ji někdo potřeboval, klidně sem hodím originál konfiguraci od O2. Přitom ADSL a VDSL konfiguraci jsem měl úplně stejně. Ale jelo mně jen VDSL. Tak nevím co to ještě potřebuje. ADSL ani nedostalo IP od poskytovatele.

Myslím, že tazatel hlavně doma žádné ADSL nemá, ale zato je o tom usilovně přesvědčen...  :P

Pro všechny chytrolíny, že nemám ADSL, posílám oficiální vyjádření od O2:
Přípojka 8000XXXXXX je ADSL technologie, není dostupné VDSL, pouze OPTIKA.

VLAN na ADSL nemá nastaveno ani O2, takže se nastavuje jen na VDSL.

Po obnově konfigurace z modemu od O2, už jsem nezjišťoval pokusem omyl, kde byla chyba. Takže nevím.

Těm co radili konstruktivně děkuji za pomoc. 

CFM

• 147
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 30. 05. 2025, 15:38:36 »
Že něco tvrdí odborníci z O2 ještě neznamená, že je to pravda. Mně na starém bytě taky tvrdili, že potřebuji jejich ADSL modem bez kterého to nemůže fungovat. Celej barák měli připojenej optikou a v bytech byly ethernet zásuvky s DHCP ...

Citace: chinook2
Přitom ADSL a VDSL konfiguraci jsem měl úplně stejně. Ale jelo mně jen VDSL.
Sám píšete, že to jelo VDSL ... Zmatek nad zmatek... hlavně že už to nějak funguje

« Odpověď #22 kdy: 30. 05. 2025, 16:25:24 »
Že něco tvrdí odborníci z O2 ještě neznamená, že je to pravda. Mně na starém bytě taky tvrdili, že potřebuji jejich ADSL modem bez kterého to nemůže fungovat. Celej barák měli připojenej optikou a v bytech byly ethernet zásuvky s DHCP ...

Citace: chinook2
Přitom ADSL a VDSL konfiguraci jsem měl úplně stejně. Ale jelo mně jen VDSL.
Sám píšete, že to jelo VDSL ... Zmatek nad zmatek... hlavně že už to nějak funguje

A koho se mám tedy zeptat, když na O2 lince kde se řeší reklamace mně řekli, že tam je ADSL. Pak jsem se ptal ještě na obchodním O2 a tam mně řekli, že linka podporuje ADSL a mohu si objednat optiku.

VDSL jsem psal, že ta část je konfigurovaná dobře a na VDSL lince funguje. Na ADSL lince ten modem nefungoval a celou dobu jsem se ptal na konfiguraci ADSL. Tak co tam je za zmatek?

CFM

• 147
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 30. 05. 2025, 16:37:42 »
OK bohužel jsem to nepochopil (žádné výpisy z logu či screenshoty stavových obrazovek též nebyly, tak to se těžko radí). Jak říkám, hlavně že to funguje. Jo a kdyby to zlobilo, tak bych bejt vámi chtěl místo ADSL raději tu OPTIKU, kterou máte podle O2 dostupnou. Ta bude mnohem kvalitnější (pokud tam opravdu je):
Přípojka 8000XXXXXX je ADSL technologie, není dostupné VDSL, pouze OPTIKA:
Chtěl jsem si hlavně zanadávat na O2  ;)

« Odpověď #24 kdy: 30. 05. 2025, 19:00:13 »
To je svinstvo, no, nabízet pouze optiku.  ;D

« Odpověď #25 kdy: 30. 05. 2025, 19:29:14 »
Pokud máte možnost optiky striktně doporučuji ihned jednat a nechat si ji zřídit i když nevyužijete její rychlost.

Toto zařízení pokud ještě lze tak vratíte ve 14 denní lhůtě nebo můžete ponechat (záleží co Vám nabídne operátor), když už používáte všechny profily z O2 gateway tak by se to mělo také i samo nastavit.

Zjistěte více informací zda je možnost přechodu na optiku a případný termín realizace. Tam na to koukne technik a bude naprosto jasné zda ta optika tam opravdu je nebo ne a za kolik (podmínky zřízení).