BD-RW blokuje Ultra HD?

BD-RW blokuje Ultra HD?
« kdy: 03. 06. 2025, 23:03:36 »
tak jsem asi zase byl naivni. kdysi davno jsem musel flashovat DVD mechaniky, aby to bylo ochotno prehravat DVD. (o pirateni mi ani zase tak neslo). uz jsem na to davno zapomnel.

Ted jsem si koupil Verbatim BD-RW, coz je ocividne Pioneer BD-RW BDR-UD03. A koupil jsem si nejake 4k filmy (v UK, nejake specialni remastery, co jsem si nemohl odpustit).
WTF, ono je to umyslne zablokovany, takze v 2025 nemuzu na svem PC prehrat origos UHD bluray, co jsem si koupil?

Ze ja blbec te mafii platil misto abych par dnu hledal na obskurnich ruskych forech.

Takze, vice nekdo jak to odblokovat? samozrejme google mi zminil LibreDrive a ze to jde, ale tim skoncil.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
Re:BD-RW blokuje Ultra HD?
« Odpověď #1 kdy: 03. 06. 2025, 23:53:41 »
Jaký mají region ty disky a jaký má nastaven region ta mechanika?

« Odpověď #2 kdy: 04. 06. 2025, 00:26:46 »
To podle mě nebude regionem. Aby se dal přehrát UHD disk, tak tam musí být správný laser a firmware, co podporuje velké disky a až tři vrstvy pro variantu s největší 100 GB kapacitou (BDXL).
Většina mechanik se dělala ještě před příchodem UHD disků a má bohužel starší firmware, kde se to nechytne.
LibreDrive je v podstatě seznam ověřených mechanik, co mají umožní plný přístup na data s MakeMKV pro ripování. Je tam nějaký interní whitelist, kdy si to kontroluje model mechaniky a verzi FW.
Ale je to jen další podmínka pro úspěšné ripování, primárně se tam ten disk musí chytit, což je záležitost toho firmware.

Na MakeMKV fóru je pak i seznam mechanik, co se dají přeflashovat.
https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=19634
Evidentně i zmíněná BDR-UD03, což by naznačovalo, že to po hw stránce jde.
https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=33474
Někdy je firmware volně ke stažení, někdy pošle cenu (třeba 20 USD) a kontakt přes PM. Nevím jak to funguje u tohohle modelu, měl jsem LG.
Pak by se mělo dát z disku vytvořit MKV s remuxovanými streamy a kapitolami.

« Odpověď #3 kdy: 04. 06. 2025, 10:50:08 »
Neni to region. UK has same region. A koupil jsem Alze cesky UHD disk a taky nic.
navic to jen cuka diskem a zadne chybove oznameni o regionu.

Co se tyde MakeMKV atd, jo, ale to fungovalo na starsi versich firmware. Pionner loni uvedl nejakou novou verzi firmware, ktery explicitne detekuje flashovani na LibreDrive. zprava ze stejneho fora, neni jasne, jak se situace po roce zmenila.
(PS. a videl jsem nabidky 25-100 USD, to uz rovnou clovek muze risknout hw z ebay.

« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2025, 11:39:04 »
No tak nevím, to MakeMKV fórum je asi jediné místo, kde se tím systematicky zabývají.
S tou cenou a úsilím to chápu, jestli tam je ještě další překážka, debata o pořízení nějaké mechaniky, co bude bude chodit out of box možná dává smysl.
Stejně bych tam asi zkusil napsat, kolik by si řekli za nějaký flash kit a jestli to vůbec jde.

Jo je jasné, že většina normálních konzumentů to prostě dá do nějakého UHD přehrávače, pustí do velké TV a vůbec to neřeší v PC, kde je optická mechanika dnes úplná výjimka.

Já si pamatuju, jak jsem takhle před 15 lety řešil starý Fatboy PS3 na ripování SACD, bez firmwarové aktualizace, co to zase zamknula (hledal jsem asi půl roku, ideálně někoho, kdo o tom nic neví, protože by jinak aktualizoval ten FW, kde se revokovaly leaknuté klíče, nakonec jsem ho koupil od někoho z Hradce). Ripovací aplikace jen ve zdrojáku, cross-compiler na PPC/Cell. Naripoval jsem asi 3 SACD (víc jsem jich neměl :) ), pak jsem to dal někomu, kdo byl větší fanda.
Ale finálně docela dobrodružství.

« Odpověď #5 kdy: 07. 06. 2025, 09:50:20 »
tak je to vyresene, Google byl k nicemu, ale DM ve foru poskytlo jine informace.

S jinym firmwarem se ta mechanika tvari divne (doufam, ze porad pujdou vypalovat zalohy, to byl puvodni duvod k porizeni), ale UHD disky jsou videt.

MakeMKV ocividne pro nejake UK disky ma klic, povedlo se prehrat a prekopirovat.Na CZ disky pravdepodobne muzu zapomenout, ale to je normalni pro "specialni trh".

Smutny konec je to, za jeden ze souboru z 1 disku te drahe specialni edice z UK  se neda prehrat ani zazalohovat kvuli kontrolnimu souctu. Musi byt skrabanec cca.
To jsem zvedavy , jak to budu reklamovat (clo, doprava,...)

Tolik k medialnimu prumyslu, co bojuje s lokalnim zalohovanim.