Pomalý upload internetu při vypnutém NAS

Re:Pomalý upload internetu při vypnutém NAS
« Odpověď #30 kdy: 08. 08. 2023, 23:03:08 »
Maly nebo zadny buffer...

« Odpověď #31 kdy: 09. 08. 2023, 08:04:26 »
Takže na svůj přiznaně OT dotaz na fóru OpenWRT mám zatím reakci od moderátora ( :-O ) že ten problém existuje - přihodil dvě nedávná sousední vlákna, kde lidi specifikovali totéž chování, jenom ve vztahu 100/1000 Mbps. Údajně to omezuje i upload z lokální wifi do WAN - k tomu byl tuším komentář, že to zas funguje tím způsobem, že WAN port v APčku nemá samostatnou síťovku, ale je taky protažený tímtéž interním VLANovým switchem jako LAN porty...

= @jjrsk má pravdu.

Pokud je tohle schopné se šířit skrz externí Gb switch, tak jsme myslím zpátky u 802.3x flow control. Pokud by izolace druhým switchem měla fungovat, tak je třeba vykostit flow control mezi switchem a APčkem. Nebo líp, musí mít externí switch svoji flow control interně v matici implementovánu tak, aby se nechovala tímto dementním způsobem. (Nebo vadný buffering, nebo kde se ti gremlini vlastně schovávají.)

« Odpověď #32 kdy: 09. 08. 2023, 21:54:49 »
Vyzkoušel jsem na všech portech mikrotiku dát Full Duplex 1Gb při zapnutém NAS a přestal jít net úplně. Musel jsem přes Wifi se dostat na správu mikrotiku a znovu jsem aktivoval "Auto Negotiation" a zase net naběhl.
Zajímavé je, že při zapnutém NAS jde vidět, že je tam 100Mb a nejde to ani natvrdo dat 1Gb. Kabel je OK, vyzkoušený.
Tak co dál.

« Odpověď #33 kdy: 09. 08. 2023, 22:21:40 »
Ještě jedna věc. Na všech portech mi svítí 0 u Link Downs, až na portu kde mám NAS, je 1. Co to znamená.
Dík

5nik

• 142
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 09. 08. 2023, 23:26:01 »
Vyzkoušel jsem na všech portech mikrotiku dát Full Duplex 1Gb při zapnutém NAS a přestal jít net úplně. Musel jsem přes Wifi se dostat na správu mikrotiku a znovu jsem aktivoval "Auto Negotiation" a zase net naběhl.
Zajímavé je, že při zapnutém NAS jde vidět, že je tam 100Mb a nejde to ani natvrdo dat 1Gb. Kabel je OK, vyzkoušený.
Tak co dál.

To je divné, mám totožnou topologii sítě (hAP AX2 a Synology přímo do něj), NAS spí a interface stále slinkován na 1Gbit. Navíc mne na vašem obrázku zaráží, že Synology hlásí (Link Partner Advertising), že umí pouze 100Mbit. Zkoušel jste jiný port na Mikrotiku? I když to spíše vypadá na problém s NAS.

« Odpověď #35 kdy: 10. 08. 2023, 13:55:54 »
Také mám hAP ax2 i NAS Synology v domácí síti a žádný problém... Pokud má NAS gigabitový port, podíval bych se, zda má propojovací kabel osmi vodičové zapojení. Občas se dá potkat kabel, který má zapojené jen 4 vodiče a ten jede pouze 100Mbit. Firmware pro hAP ax2 verze 7 není dokonalý, ale pracují na něm. Verze 6 není již dle mého kompatibilní s hAP ax2, ale nebál bych se aktuální testovací verze 7.11rc3. U mě doma jede bez problému. U verze 7.9 - 7.10.2 jsem měl problém s wifi.

« Odpověď #36 kdy: 10. 08. 2023, 15:00:13 »
Podivnosti v auto-nego jsou dodnes občas k vidění, ale opravdu vzácně.
Dávno pryč jsou doby, kdy kombinace 3com vs. Catalyst fungovala jenom při vnuceném nastavení (pevná rychlost).
V obecné rovině je ale pravda, že "všichni testují proti referenční implementaci" = proti tomu kdo prodá nejvíc portů, což na Ethernetu bude odhadem Intel, Realtek nebo Marvell (nebo ještě Broadcom). "Ostatní" = nereferenční implementace proti sobě navzájem občas (vzácně) mohou vykazovat divné věci.

Tohle je tak zralé, vzít zkoumané krabičky někam, kde je k dispozici aspoň pár prověřených kabelů, switchů a počítačů a udělat si plugfest. Nebo si nějaký šrot půjčit domů. Stav CATx kabelu lze neomylně posoudit leda reflektometrem - což levné testery za 5000 nebývají.

Gigabit jede po všech čtyřech párech, na každém páru duplex - a sice umí detekovat rozdíl přímý vs. křížený, ale je třeba minimálně dodržet "párovost" pinů v konektoru RJ45.

https://www.electronicshub.org/wp-content/uploads/2022/01/CROSSOVER-RJ-45-ETHERNET-CABLE-T-568A-%E2%80%93-T-568B-FINAL.png

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=CAT5+RJ45+pinout&tbm=isch

Pokud by kabel měl v pořádku jenom oranžový a zelený pár (1+2 a 3+6), mohlo by se stát, že sousedé auto-nego handshakem domluví na gigabitu, a pak nejsou schopni navázat link. Někdy to končí do ztracena, jiné kombinace Eth PHY nakonec konstatují zradu, ustoupí na 100 Mbps a ten gigabit už nezkoušejí. Zda to ale může končit tak, že konkrétní uzel v této situaci už nabízí v auto-nego jenom 100 Mbps, to je otázka.

Počítadlo "link downs" ukazuje, kolikrát byl link ztracen a znovu navázán - od posledního vynulování počítadla, tzn. u Vás patrně od studeného startu zařízení.

hAP AX2 vs. hAP AX3 jsou na první pohled různé modely Routerboardu, ale zdá se, že mají shodný čipset IPQ6010 od Qualcomm/Atheros. Tzn. z hlediska HW kompatibility by se mohlo jednat o platné srovnání.

Pokud se týče srovnání "NAS Synology jako NAS Synology", tady bych byl bez podrobnějších informací opatrný - různé modely, generace, platformy CPU a čipsetu... nejsem odborník na tuto značku.

« Odpověď #37 kdy: 10. 08. 2023, 22:52:04 »
Tak co dál.
Souhlas, je divné, že zapnutý NAS nemá port v režimu 1Gbps. Mě se také port vypnutého NAS (DS220+) přepne na 10Mbps. Pokud to není špatným nebo nestandardním propojovacím kabelem, zbývá porucha železa nebo troufnu si tvrdit, vzácná nekompatibilita.

Je něco v logu routeru ?

Můžete přidat fotku, jak máte konfigurovaný port v NAS (Síť/Síťové rozhraní/Upravit/IPv4?

Zaujal mě příspěvek, že router je v továrním nastavení, ale přidávali jste pravidlo pro port 80. Dříve jste problém nepozoroval. Není to moc dobrá rada, ale pokud nepoužíváte další individuální nastavení, nabízí se reset routeru a začít znova.