Je už doba „len SSD“?

Re:Je už doba „len SSD“?
« Odpověď #15 kdy: 30. 08. 2021, 09:32:40 »
Ked nemam ziadne hry a audiovizualny obsah, cim by som zaplnil disk ?
A pokud ani nevytváříš audiovizuální obsah (youtuber), tak pak toho místa na disku fakt moc nepotřebuješ. Každý používá počítač jinak.

« Odpověď #16 kdy: 30. 08. 2021, 09:48:13 »
Každý používá počítač jinak.
Přesně, tohle je asi to nejdůležitější, co tu zatím zaznělo. Ti, kdo na základě svých osobních preferencí vynášejí kategorické soudy jako "klasický disk je k ničemu" nebo "bez klasického disku to nejde", by to měli za trest stokrát opsat - a hlavně si to zapamatovat (stačí jednou).

by_cx

• 292
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 30. 08. 2021, 11:19:44 »
Ta otázka je zajímavá především v kontextu s NAS úložišti a některými typy serverů. Teď jsem vybíral NVMe disky pro systém v NASu a narazil na docela slušný poměr kapacity Samsung QVO disků k ceně. Sice ten disk přežije jen pár zápisů, ale to mě u NASu úplně netrápí a 4 TB za 9k je už jen tak dvojnásobek, co jsem ochotný dát. Teď jedu na 4x6 TB v RAID10 + 2x1TB SSD v RAID1, kde asi 250 GB z těch SSDček mám jako LVM cache pro plotny, ale myslím, že až budu řešit příště upgrade, tak SSDčka už budou cenově konkurencí pro plotny.

msx.

Re:Je už doba "len SSD"?
« Odpověď #18 kdy: 31. 08. 2021, 10:40:48 »
Tohle vlákno je myslím čistě pokus o Flame...

Nicméně, když vidím ty zam**** hnu**** je**y s QLC, tak považuji HDD za něco nezbytného.

Kdybychom mluvili čistě o TLC nebo lépe MLC, tak bych ti řekl...hele...s 512 GB MLC/TLC diskem bys mohl žít šťastně. Ale QLCčka jsou zlo  >:(
Nesúhlasím. Mám síce TLC s TBW so 400 násobkom kapacity, používam ho rok na dáta a stále je na 100 %, presnejšie je to 99,6 %, ale zaokruhluje to na 100 %, ale zvažujem do budúcna QLC s 360 násobkom. Win10 sa s HDD použiť nedá a na dáta je SSD výhodné, ak si je človek ochotný priplatiť. A že môže SSD odísť? Tak ako aj HDD. Na to je len jeden liek. Treba zálohovať.

msx.

« Odpověď #19 kdy: 31. 08. 2021, 10:53:34 »
Aby som doplnil, mám aj systém na SSD a tam mám za rok zapísaných asi 5 TB. Ten je tiež na 100 %, ale tu som trafil ešte TLC Gigabyte 1600x TBW. Ten sa dnes už nepredáva. SSD majú dostatočnú životnosť. HDD je dobré vtedy, ak netreba rýchlosť, ale kapacitu. A kto už čo preferuje, to si kúpi.

« Odpověď #20 kdy: 31. 08. 2021, 11:08:10 »
za mě plotny tak leda do NAS, do serveru. Ostatní případy SSD. Ale samozřejmě záleží na tom, jak hodláš PC využívat. Sám za sebe, bych desktop už nekupoval

msx.

« Odpověď #21 kdy: 31. 08. 2021, 20:42:25 »
za mě plotny tak leda do NAS, do serveru. Ostatní případy SSD. Ale samozřejmě záleží na tom, jak hodláš PC využívat. Sám za sebe, bych desktop už nekupoval
A čo by si kúpil? Notebook? Otázka je zo zvedavosti. Ja som tiež desktop ako taký nechcel. Veľa to žere, v kuse to fučí a zaberá to veľa miesta. Notebook ale nemá veľký diskplej a zvyčajne tie klávesnice tiež za veľa nestoja. Tak som si kúpil malého NUCa a som spokojný. Čiže v podstate desktop hnaný notebookovým procesorom. Nezaberá takmer žiadne miesto, je to tiché a žere to minimum. Samozrejme, mám tam 2 SSD disky, klasický HDD tam nechcem. Na druhej strane, HDD tam viem dať len do 7 mm, takže viac ako 500 GB by som tam nedostal. Bol som prinútený teda aj dátový disk dať SSD. Dnes by som ale už nemenil. Na dáta je to fajn. Disk je na zálohy a zálohuje to dosť rýchlo, nebrzdia ho krátke súbory.

« Odpověď #22 kdy: 31. 08. 2021, 21:59:06 »
Zajímavost:
Teďkom jsem ze dvou mašin vytahoval nějakej starej SSD Intel 535 240GB. Oba začaly cca ve stejnou dobu dělat to, že prostě zmizely ze systému jak kdybych jim odpojil kabel. Což je u systémového disku bezva žejo...Jeden měl 20% zbývající životnosti, druhej nějak 40%. Jinak fungovaly v pohodě, několikrát jsme je přeformátoval, nakopíroval data, ověřil úplně v pohodě...jen prostě jednou, dvakrát za den se odpojily. Tak jsem si říkal že je budu používat jako externí disky (s USB řadičem - krabičkou za cca 8USD) pro takový ty užití kdy disk někomu půjčíte a úplně nevíte kdy se vám vrátí :D
No a jak ty SSDčka byly bez napájení odhadem tak měsíc, tak se oba úplně podělaly - v systému se zobrazí, ale nemají žádnou kapacitu. Naformátovat už nejdou vůbec

Buldr

• 147
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 31. 08. 2021, 23:59:52 »
Disky prostě odchází a příčin může být mnoho, často leží příčina ve zdrojích a divočině na jednotlivých větvích, které jsou zcela mimo specifikaci a veškerou toleranci, nemluvě o zvlnění. Mnoho prodávaných zdrojů značně vybočuje od specifikací, natož pak tolerance, ačkoliv se tváří jako bezvadné, po připojení na laboratorní osciloskop Tektronix MSO44 4-BW-1000 vyplave děsivá realita na povrch. Výhodou je dílenské vybavení a také skutečnost, že mi někdo z okruhu známých sem tam donese nějakou "mrtvolu" na přezkoušení a proměření. Ještě větší problémy jsou s filtracemi, kde člověk čeká minimálně kvalitní 10 μF/50 V se najdou poddimenzované příšery, nekvalitní transformátory, usměrňovací můstky a tak dále. O kondenzátorech by se dal napsat román na pokračování.

To je jako koupit si UPS od APC (Schneider) řady SmartUPS 1000VA. Zásadní je nedívat se dovnitř a hlavně neměřit, jinak skončíte u kompletní výměny kondenzátorů včetně měničů. Objednat součástky a hurá k pájecí stanici, nepočítám kolik oprav uděláte na základní desce, protože vyhotovení bývá dost nekvalitní. Automaticky měním baterie za Panasonic apod.

Naučil jsem se raději nedívat se dovnitř a za většinu problémů stojí napájecí zdroje.

Carpe diem