IT certifikace: složitost a důležitost

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
Je to plus
« Odpověď #30 kdy: 18. 04. 2011, 15:21:07 »
Certifikace jsou vzdy plus. Jak pro jedince, tak pro firmy. Kdyz ma firma/jedinec certifikaci tak to zvysuje pravdepodobnost ze doda to co slibuje.

Rozhodne do certifikaci stejne jako Lenin investujte. Vyplati se to.

Ondra

Re: IT certifikace: složitost a důležitost
« Odpověď #31 kdy: 18. 04. 2011, 16:41:52 »
Není certifikace, jako certifikace. Kdo z vás dělal certifikaci u RH, nebo jakoukoliv na Prometricu, tak ví o čem to je. Každá zakládá na něčem jiném. RH aplikuje praxi, Prometric zůstává u zaškrtávání odpovědí.
Pokud ji někdo udělá, garantuje to nějakou úrověň. Pak je samozřejmě důležité, aby ten co ji požaduje věděl jaká úroveň to je. Nenznamená to automaticky, že ten člověk všechno umí, ale že se to dokáže naučit a to je na tom možná to nejdůležitější.

2 karlos: Když budu chtít dělat průměry v Excelu, tak na to přijmu studentku ekonomie v minisukni a ne člověka s RHCA. 8)

Na závěr vyjádřím souhlas Leninem. Investice do certifikací se určitě vyplatí. Některé jsou drahé, některé vyžadují dokonce účast na nějakém předchozím kurzu (tam jsou to pak celkově desetitisíce a více kč), takže i když máš certifikaci jen tu na škole (např. 000-302 od IBM - teď se to rozbíhá na FEL ČVUT a je zdarma, jinak tušim $30) je to určitě plus a neboj se do toho jít.  ;)

« Odpověď #32 kdy: 18. 04. 2011, 17:06:09 »
Zkusenost s certifikacemi v oblasti Javy a Solarisu (jen Associate):  je to velmi spolehliva cesta, jak se dostat pres HR k nekomu kompetentnimu.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 18. 04. 2011, 17:16:06 »
To ja se toho nebojim. Zkousel jsem si par testu na necisto, sice neuspesne, ale bylo tesne, s troskou studia to nebude nejmensi problem. Problemy vetsinou delaly otazky z oboru se kterymi nemam zkusenosti. Celkove bych rekl, ze to je vlastne znamka toho, ze ma clovek vseobecnej prehled o problematice a ze je na cem stavet nez aby to o vas rikalo tenhle pan je borec, ten to fakt umi :). Clovek se veci stejnak nauci nejlepe praxi a co nedela, to zapomene. Teda alespon ja uz bych dneska z zadnyho predmetu co jsem delal na stredni neodmaturoval.

« Odpověď #34 kdy: 18. 04. 2011, 17:19:52 »
Dodám ještě 5c: škoda, že jsou ty certifikace tak drahé - kdyby nebyly (a byly třeba těžší), dalo by se podle nich docela pěkně poznat, kdo na svých znalostech chce dobrovolně pracovat. Bohužel tak jak to je teď je to spíš otázka, kdo měl to štěstí pracovat u nějaké firmy, která mu nějakou tu certifikaci zaplatila...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 18. 04. 2011, 17:38:03 »
Drazsi to je, to je pravda. Byl to vlastne taky jeden z duvodu, proc jsem se rozhodl odejit do zahranici. V cechach bych si to nemohl ani z nadprumerneho platu dovolit a ackoliv vsichni mi zamestnavatele slibovali tak kdyz doslo na lamani chleba tak skutek utek. Prece jen ne kazdy si muze dovolit dat treba petinu nebo i vic z vyplaty na certifikat, ktery mu v danou chvili penize nevidela a je spise investici do budoucna. Na druhou stranu, kdyby byly certifikaty zadarmo, tak by to taky nebylo idealni. Dovedu si predstavit, ze by spousta lidi proste chodila to zkouset, takhle je i videt, ze clovek co ty certifikace ma pro to objetoval nejen ze svuj cas, ale vetsinou i penize coz si myslim je take dobre znameni pro potencionalni zamestnavatele.Ty certifikacni testy se cenove jeste daji utahnout. Pekelne drahe byvaji skoleni, ale ty neplanuju. Vetsinu veci znam, jenom doplnit mezery a hura na test.

Jork

« Odpověď #36 kdy: 19. 04. 2011, 11:38:56 »
Jork:
Tvuj prispevek je urcen komu? Nedava to smysl.
reakce na předchozí karlosův post.. a smysl to možná Tobě nedává, jednoduše jsem vyjádřil pochybnost nad obecným "přístupem" autora z hlediska dostatečné přesnosti. Pro přehlednost níže.. Za zkomolení se omlouvám, sdamozřejmě je na vině má chybná přeformulace věty.. I tak si myslím, že to je poměrně čitelné. Podstata mé pochybnosti tedy byla v rozdílu jedna vs. dvě..

mozna by o Tvem pristupu naznacuje me tvrzeni, ze tohle zadani je "nepresne".. :)
...

V jiste firme slouzi jako prijimaci rizeni jedina vec: umis dostat pres reku zeli, kozu a vlka na lodce kam se vejdes jenom ty a dva z nich?

Hlavně v takové firmě bych pracovat nechtěl, když se ani neumí správně zeptat :) Ten převozník může samozřejmě vzít na loďku jenom JEDNU věc, jinak by vzal vlka a zelí.

janjan

« Odpověď #37 kdy: 19. 04. 2011, 20:46:28 »
To: smoofy, Reaguju na tvuj pondelni dopoledni prispevek.

Certifikace, ktere vyjmenovavas jsem, priznam se, neznal a musel jsem si je najit. Popravde, v rozporu s tim, co jsem psal prve, bych se na tyhle certifikace vykaslal.
Najdi si certifikaci, ktera te posune vyrazne dal, a ktera je vseobecne uznavana. To co tam vyjmenovavas, je tak nejak na urovni ECDL, tedy pro ITka spis pro ostudu.

Nevim, jaky mas profil, vek a a ambice, tak tezko radit. Na spravu serveru je vseobecne uznavana rhca, prakticka a dost tezka zkouska, bez zkusenosti asi nemozna. Pokud si sezenes podklady a mas na cem trenovat, zaplat si to.

Pro zacatek bych treba, mas-li administratorske ambice, doporucil nejakou certifikaci CISCO. Jsou vseobecne zname, vi se o nich a dokladaji prehled o sitovani. Jednoznacne maji smysl.

Jinak pak asi ma smysl jit i ve smeru IT governance. Doporucil bych zakladni ITIL. To je totiz neco, co se praxi moc nenaucis.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 20. 04. 2011, 10:02:51 »
to janjan:
Vysvetlim to zcela jednoduse. Certifikace ktere jsem vyjmenovaval jsou certifikace, ktere me muzou posunout dal v mem soucasnem zamestnani, pripadne mi pomoci najit zamestnani jine, blizsi tomu co bych chtel delat.  Srovnavat to s ECDL je opravdu velice odvazne tvrzeni a troufam si i rici, ze trochu podcenujes jejich obtiznost, i ikdyz nejsou nikterak slozite pro cloveka, ktery pocitacum trosku rozumi  a nejaky cas se v jejich prostredi pohybuje a je ochoten se tomu chvili venovat, ale precist si o cem to je.  Na RHCA si zatim netroufam, to reknu na rovinu. CISCO je strasne rozporuplne a je to dosti vseobecne. Muj jiz jednou zminovany znamý nejakou tu zakladni certifikaci od nich delal na skole a jeji obtiznost mi prave prisla na urovni ECDL a stale nevi jakej je rozdil mezi routerem a switchem pripadne hubem. Ty uzitecnejsi certifikace jsou pak povetsinou vazane na urcity produkt ci radu produktu a v naproste vetsine jsou omezeny casove. Vetsinou jestli si dobre pamatuju na tri roky. V mem soucasnem zamestnani je mi takova certifikace k nicemu, a objetovat tomu cas a panize v soucastnosti mi prijde zbytecne,kdyz za tri roky vyprsi.

jiri...

« Odpověď #39 kdy: 20. 04. 2011, 15:18:45 »
janjan, tak poradit aby zacal zrovna z RHCA (tzn architekt) je docela zert, ne ?;-))

teda pokud si nemyslel RHCSA (Server Admin - drive RHCT - technician), nanejvys RHCE (inzenyr)

RHCA je docela silny hardcore.... kdo vi o co jde, vi o cem mluvim ;-)

janjan

« Odpověď #40 kdy: 20. 04. 2011, 20:04:49 »
He, nechtel jsem aby to vyznelo tak, ze si ma smoofy udelat zrovna RHCA. Pisu, ze je to narocny. Vse co jsem chtel rict, ze certifikace doporucuju, ale jen ty ktere maji nejakou vahu a ktere ho posunou dal. Certifikace, ktere vyjmenoval jsem videl prvne a musel jsem googlit. A to delam v IT radu let a radu let jsem rozhodoval o najimani lidi.
Kdyz ted otevru jobs.cz nebo jobpilot.cz, a zadam tam hledat nejakou zminku o CompTIA vysledek je 0. Kdyz dam vyhledat CCNA vrati se mi cela stranka otevrenych pozic. Chapu ze cisco certifikace jsou orientovany na cisco produkty, ale byvalo zvykem, ze absolventi o sitich lecos vedeli. Toho ze to je casove omezeny bych se nebal, mne by nevadilo, ze to je propadly.
Proste, nechci rikat, ze nejaky certifikace jsou lepsi nez druhy. Za sebe, subjektivne doporucuji to co znam. Profesionalovi v provozu doporucim CCNA popr. ITIL V3 Foundation. (ITIL mi u prakticky zamerenych lidi strasne chybel)

jiri...

« Odpověď #41 kdy: 21. 04. 2011, 10:33:17 »
jasne ITIL se urcite hodi....s tim souhlasim, kdyz ne cert, tak alespon trosku nastudovat ...

« Odpověď #42 kdy: 21. 04. 2011, 10:37:23 »
ITIL mi u prakticky zamerenych lidi strasne chybel

Tohle mě zaujalo. Mohl bys to trochu rozvést? ( raději asi tady: http://forum.root.cz/index.php?topic=2011.0 )

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 21. 04. 2011, 11:05:21 »
Tak on fakt, ze by tobe nevadilo (omlouvam se za tykani, ale tak nejak se to snaze pise) jeste neznamena, ze by to nevadilo jinde. Oni tyto izolovane certifikace jsou velice osemetna zalezitost a asi s Cisco certifikatem neni uspech zarucen u spolecnosti, co je postavena na Juniperu. Jak jsem jiz zminoval, znam lidi co urcite certifikace maji a trochu se divim jak k nim prisli vzhledem k jejich znalostem a proto si take uvedomuji, ze to neni vselek ale jen jakysi odrazovy mustek. Co se tyce jobs.cz a jobpilot.cz to pro mne nejsou v soucasne dobe relevantni servery, vzhledem k tomu ze , jak jsem jiz zminoval, ziji v zahranici.