IT certifikace: složitost a důležitost

Jork

Re: IT certifikace: složitost a důležitost
« Odpověď #15 kdy: 17. 04. 2011, 11:41:00 »
mozna by o Tvem pristupu naznacuje me tvrzeni, ze tohle zadani je "nepresne".. :)
V tomto pripade bych Te pri pohovoru na pozici do sve firmy neuprednostnil ani kdybys drzel nejaky ten certifikat. Jinak to je dle meho vzdy plus.

V nekterych pripadech presnost excelu staci, jindy nemusi.. Klicem v dnesnim svete je spise mira efektivity, tedy casto dnes vitezi volba dostatecneho (a rychleho) reseni.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 18. 04. 2011, 10:52:25 »
Jork:
Tvuj prispevek je urcen komu? Nedava to smysl.

karlos:
Tz necis co mluvis a snazis se bejt chytrej co? No moc ti to nejde. Tvoje prekrucovani vlastnich slov a mineni tvych predchozich prispevku v prispevku poslednim pro predstavu bohate staci.

Jinac diky vsem za zbyle prispevky ktere davaji hlavu a patu. Zadani je dano uplne presne tak, jak jsem ho zadat chtel a jsem s nim spokojen. Aritmetickej prumer si umim spocitat i na papire a nepotrebuju na to excel, kdyz uz na to prijde a budu to k necemu potrebovat tak si to samozrejme bez nejmensich problemu zjistim. Ver tomu karlos, ze s peti temi "ubrousky od svaciny" je uchazec zamestnatelnejsi nez-li ty s tvym aritmetickym prumerem.

Jde mi predevsim o certifikace s trvalou platnosti. Trilete Cisco je sice vec pekna, ale pokud to clovek zrovna nedela praci tak je to mrhani penezma. Premyslim ted nad necim zakladnejsim jako treba CompTIA A+, NETWORK+ ci LINUX+ (Red HAT je asi urcite lepsi, na druhou stranu mam znameho, co patri mezi cekou UNIXovou spicku a RH na poprve nedal, takze si na to zatim netroufnu:) ) a pozdeji mcsa od MS. Osobne teda preferuji UNIX-like systemy, ale jako IT admin a spravce site prijdu do styku s obojim.

Mimochodem zpusobem, co nevim, to vymyslim, jak tady psal karlos sem udelal cely ECDL na jeden zatah. Treba takovej access ci powerpoint jsem tam pouzivat prvne v zivote. Presto jsem to mel jako prvni ze vsech a to ostatni delali jenom tu zkracenou verzi BASIC. Nechci se tim nijak vytahovat, jen tim upozornuji na fakt, ze s officem a spol. se nauci i prumerne inteligentni cvicena opice a to intuitivne ci s pomoci napovedy.

HarryR

« Odpověď #17 kdy: 18. 04. 2011, 11:25:05 »
Zdar,

s certifikacema je to slozity :)
IT odbornici je vetsinou nemaji radi, protoze vedi, ze je to "jen papir" a uz jsme asi vsichni videli certifikovanyho cloveka, kterej si udelal certifikat pomoci nejakeho TestKingu ci podobne sluzby - a pak by ho clovek nenechal ani zaparkovat kolo.
Na druhou stranu HR lide je miluji, protoze kdyz maji pro nekoho vybrat uchazece, tak je to to jedine, ceho se mohou chytit. A ani tam to neni nijak uzasne, protoze spousta z nich si mysli, ze kdyz mate napr. certifikaci Tivoli ProduktA, tak jste samozrejme expert i na Tivoli ProduktB, i kdyz jsou to uplne jina zvirata.

Ale to dulezite je, ze pokud ten papir nemate, tak vas na ten pohovor ani nepozvou a vasi firmu pro dodani reseni nevyberou. Takze jsou to (z meho pohledu) papiry otevirajici dvere.

A pokud jde o certifikace brane jako proces certifikacniho skoleni - to je rozhodne dobra vec - clovek tam dostane takovy ten uceleny obraz, pochopi filozofii produktu/technologie a hlavne to dela v dedikovanem case (a ne mezi kazdodennim zachranovanim IT sveta pro uzivatele).
Bohuzel to obecne byva pomerne draha legrace, takze pokud to jde, nechat to na firme.

Harry

karlos

« Odpověď #18 kdy: 18. 04. 2011, 11:53:53 »
>jen tim upozornuji na fakt, ze s officem a spol. se nauci i prumerne inteligentni cvicena opice a to intuitivne ci s pomoci napovedy.

no jak jsi popsal vlastni zkusenost tak to neni tak uplne pravda. sam pises ze ty prumerne inteligentni cvicene opice to v podstate nezvladly.

A jinak ano, s tema 5 papirama je lepe zamestnatelnej - otazka je jak dlouho mu ty papiry pomuzou se na tom miste udrzet(ve velkych firmach se to maskuje relativne jednoduseji nez v tech malych). Samozrejme ze treba cisco neudela kazdy lempl a jistou vahu to ma. Nicmene pak prijde "windows server administrator" s 3 papirama ale nezvladne nastavit ani zakladni veci ktere primo nebral na skoleni - prave protoze neni schopen premysleni ale jen neco delat po pameti.

« Odpověď #19 kdy: 18. 04. 2011, 11:58:59 »
Nicmene pak prijde "windows server administrator" s 3 papirama ale nezvladne [...]

To je uplne hloupa debata. Samozrejme, ze papir nejak magicky neumozni cloveku resit situace, ktere vyresit NEUMI.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 18. 04. 2011, 12:33:13 »
to Miroslav Prýmek:
děkujeme za skvělí postřeh, tvůj názor nikdo nespochybnuje a ani nikdo netvrdil opak. Samozrejme pokud ti tato debata prijde uplne hloupa tak se ji prosimtebe nezucastnuj, protoze hloupou z ni delas ty. Dekuji

to karlos:
Nerikal jsem ze to nezvladli, jen ze jsem to udelal podstatne rychleji. Prece jenom je asi tezko srovnavat nekoho, kdo s pocitacem pracuje odmalicka a dela s nimi kazdy den jak pracovne tak soukrome s nekym, kdo to pouziva vyhradne jako pracovni nastroj, zamestnavatel po nem chce nejakej ten papir a delaji to vicemene z donuceni a jako nutne zlo. Tyhle lidi naprosto chapu, co mne prijde uplne prirozene, oni museji biflovat dlouhe hodiny. Na druhou stranu, kdyz bych mel delat ja napriklad ucetnictvi etc. tak bych dopadl stejne jako tentokrat oni. Taky bych to asi dal, kdybych se pripravoval, na druhou stranu by bylo potreba daleko vice prace.

Samozrejme netvrdim, ze certifikace je vselek stejne tak jako vysokoskolskej titul, ovsem, jak uz tady nekdo psal, oteviraji ti tyto papiry dvere a moznosti, pak uz je jen na tobe a na tve schopnosti prizpusobit se a ucit se.

« Odpověď #21 kdy: 18. 04. 2011, 12:38:56 »
Samozrejme pokud ti tato debata prijde uplne hloupa tak se ji prosimtebe nezucastnuj, protoze hloupou z ni delas ty.

Čím prosímtě?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 18. 04. 2011, 12:52:33 »
Nepsal si nahodou ze je tato debata hloupa? Podle ceho tak usuzujes? Nikdo te nenuti aby si se ji zucastnil. Vetsina tvych prispevku na foru se nesou v duchu "hloupa debata" ci "spatne polozena otazka", ale nikde nevidim vysvetleni, podle ceho tak usuzujes.

« Odpověď #23 kdy: 18. 04. 2011, 12:54:39 »
Nepsal si nahodou ze je tato debata hloupa? Podle ceho tak usuzujes? Nikdo te nenuti aby si se ji zucastnil. Vetsina tvych prispevku na foru se nesou v duchu "hloupa debata" ci "spatne polozena otazka", ale nikde nevidim vysvetleni, podle ceho tak usuzujes.

V tom prispevku to je. Je to reakce na Karlose a duvod je tam napsany:

Samozrejme, ze papir nejak magicky neumozni cloveku resit situace, ktere vyresit NEUMI.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 18. 04. 2011, 13:00:12 »
Aha tak to jsem spatne pochopil. Omlouvam se.

martin

« Odpověď #25 kdy: 18. 04. 2011, 13:23:38 »
V jiste firme slouzi jako prijimaci rizeni jedina vec: umis dostat pres reku zeli, kozu a vlka na lodce kam se vejdes jenom ty a dva z nich?

To je firma, co převáží kozy a vlky a zelí přes řeku?

Hmm, tak na takové požadavky se mi přihlásí asi kdekdo včetně těch, co počítač v životě neviděli. A světe div se, já si vyberu např. toho, co má RH certifikát.

Sten

« Odpověď #26 kdy: 18. 04. 2011, 13:38:02 »
V jiste firme slouzi jako prijimaci rizeni jedina vec: umis dostat pres reku zeli, kozu a vlka na lodce kam se vejdes jenom ty a dva z nich?

To je firma, co převáží kozy a vlky a zelí přes řeku?

Hmm, tak na takové požadavky se mi přihlásí asi kdekdo včetně těch, co počítač v životě neviděli. A světe div se, já si vyberu např. toho, co má RH certifikát.

Tipuju, že to řešení musí naprogramovat v příslušném programovacím jazyku ;)

« Odpověď #27 kdy: 18. 04. 2011, 13:55:22 »

Hlavně v takové firmě bych pracovat nechtěl, když se ani neumí správně zeptat :) Ten převozník může samozřejmě vzít na loďku jenom JEDNU věc, jinak by vzal vlka a zelí.

Jakub Daněk

« Odpověď #28 kdy: 18. 04. 2011, 14:03:51 »

Hlavně v takové firmě bych pracovat nechtěl, když se ani neumí správně zeptat :) Ten převozník může samozřejmě vzít na loďku jenom JEDNU věc, jinak by vzal vlka a zelí.

Já si říkal, že je to nějaké jednoduché :-D.

JS

« Odpověď #29 kdy: 18. 04. 2011, 14:23:42 »

Jako treba v Prologu?

Nicmene, kdyz se tu mluvi o tech certifikacich. Ze smoofyho pak vypadlo, ze je sysadmin; tam bych to chapal. Ale u programatoru mi to neni jasne. Prijde mi, ze vsechny certifikace jsou na konkretni produkt konkretni firmy, a tam je pak nejlepsi, kdyz to zaplati primo firma (a vetsinou je to dost drahe). Existuji nejake obecne certifikace na programovani (v cemkoli), ktere opravdu stoji za to mit? Ktere by se vyplatilo cloveku zaplatit si eventualne z vlastni kapsy?

P.S. Proc tu nespravi ten bug, ze clovek klikne na prohlednout a ono mu to pod rukou zmeni ty otazky?