Ja som nastupil na VS v 2006 (na IT ma nevzali (mal som zle znamky na SS) tak som siel na elektrotechniku silnoprud). Je to tiez zaujmavy obor, ale vzdy ma to viac tahalo do sveta IT a vzdy ked pridem z prace domov, tak nieco studujem, alebo si nieco instalujem, konfigurujem, testujem (nieviem ci bohuzial, ale pravdepodobne chvalabohu, MS win vidim len v praci ako uzivatel).
Doma to je ale vzdy take, ze ked sa mi nedari, tak to bacnem do kuta a zacnem na dalsi den, alebo o tyzden (este ma caka kopec veci co si chcem vyskusat).
Mam vzdy taky pocit, ze ked nieco nove studujem, tak zistujem, ze kolko toho este neviem a cim hlbsie idem tym zistujem ze som este hlupsi.
Jeden kamos, ktory studoval archeologiu, tak je spravca siete v jednej spolocnosti (statna sprava) a povedal mi, ze zo sieti vie uz vlastne vsetko a nema sa kde posunut. Tak som sa len pousmial a spytal som sa ho ci vie co je to VLAN. Najprv si myslel ze hovorim o W-LAN (wireless) ale potom povedal ze s VLAN sa nestretol. Viac som sa ho uz nepytal.
Dalsi kamos studoval sice techniku, ale nic spolocne s IT ani elektro a pracuje v outsourcovej spolocnosti. Tiez ma problemi so zakladmi IT.
Dalsi ludia co skoncili banicke, pedagogicke, socialne prace atd .... vsetci robia v IT, ale to nie su technici, nemaju technicke zmyslanie.
Ja nehovorim, ze som super odbornik, som amater a jak hovori Vieros Kaplan som taky naivy admin. Ja som sa snazil niekde v IT zamestnat, ale bohuzial sa mi to nepodarilo, nikde ma ani len na pohovor nezavolali, lebo som vsade uviedol, ze neviem anglicky uviedol som uroven A1). Proste mi ta anglictina nejde. Neviem komunikovat, ale dokazem si aspon z casti nieco precitat, prip. pomoze aj google translator. Ked na to uz 20 rokov cumim, tak hadam sa nieco na mna nalepilo.
Pamatam si este pred VS niekedy v roku cca 2002 som si napisal ziadost do HP (este som linux nepouzival) ale, kamarat tam pracoval a povedal mi aby som si tam napisal ziadost. Cca o 2-3 hodiny mi volali z HP, ze co z IT ovladam, tak som povedal ze win xp na stredne pokrocilej urovni a dalsia otazka bola ci ovladam anglicky jazyk, ked som povedal, ze skor nie, tak rozhovor ihned ukoncili a ze potom sa mi ozvu.
Hlavna vec, ze do HP zobrali geodeta z banicke fakulty, ktory jazyk vedel. Ved oni ho tam klikat naucia.
Bohuzial po VS som sa zamestnal ako R a aj to protekcne, teraz uz sice nemusim robit manualne (som dispecer, ale ak by som mohol, hned toto miesto opustim).
Vo firme v ktorej pracujem je aj oddelenie, kde sa vyucuje (kurz) anglicky jazyk, ale ja ako R nemam narok, jedine ze si to zaplatim a budem tam chodit mimo pracovnu dobu (silne pochybujem, ze ked by som si to zaplatil, ze sa nieco realne naucim).
Jednoducho nevies jazyk, si horsi ako lopata aj s metlou dokopy (mozes byt akokolvek dobry (aj tak vezmu gedeta co vie anglicky)).
O anglictine sme sa uz bavili tu
https://forum.root.cz/index.php?topic=20831.msg307497#msg307497