RAID - zvětšení svazku

brk

RAID - zvětšení svazku
« kdy: 03. 12. 2017, 11:21:28 »
Mám docela akutní problém s velikosti disku v serveru u jednoho zákazníka.

RAID 1 - 67GB SAS disk, druhý už v minulosti chcípl a byl nahrazen 134GB. Když nahradím i ten první menší disk dalším 134GB diskem, budu mít k dispozici svazek o velikosti 134, kde už budu schopen zvětšit oddíl, nebo se to bude držet původního nastavení v době inicializace RAIDu?

Je to nějaký cca 10 let starý IBM server s raidovým řadičem spravovaným přes jejich typický MegaRAID Storage Manager. Víc teď bohužel nevím.

Jsou tam docela špatné vztahy na všechny strany, takže server nechali takhle zastarat a při víkendu nikdo ani nekomunikuje, takže tohle mě napadlo jako takové operativní nouzové řešení, ale nevím, jestli realizovatelné. Tolik jen na okraj, ať případná diskuse neutíká k aktuálně nepodstatným věcem.

Dík

Nemam

Re:RAID - zvětšení svazku
« Odpověď #1 kdy: 03. 12. 2017, 11:43:59 »
Udelej backup, pridej druhy disk a reinicializuj je a pak tam zkopci backup. Bude to mozna i rychlejsi (nez cely proces).

Btw. Tem 10 letum bych pridal dalsich 5 :)

Kocour

« Odpověď #2 kdy: 03. 12. 2017, 21:26:54 »
Předpokládám, že IBM RAID se bude chovat jako HP, kde to mám vyzkoušené: ano, po výměně disku za větší a jeho synchronizaci se stávajícím bude možné zvětšit pole na maximum toho menšího disku.

j

« Odpověď #3 kdy: 04. 12. 2017, 09:36:47 »
Viz kocour, pokud je to aspon trochu normalni pole, tak vymenou disku za vetsi se zvetsit da. Ale tu zalohu si udelej v kazdym pripade.

A apropos, je treba zakaznikoviv velmi durazne vysvetlit, ze takhle se to delat neda, ze se klidne muze dostat do situace, kdy bude par tydnu/mesicu bez toho co na tom bezi, protoze sem zvedav, co budes delat, az tomu dojde rebas ramet a bude to mit plny sloty.