Ještě mi řekni, že vyhodili i deaktivaci touchpadu při psaní na nastavitelnou dobu a jeho vypnutí při připojení externí myši, a můžu si jít koupit kobereček na seppukku.
Popravdě... nevím. Tyhle vlastnosti jsem nezkoumal. Rozhodně nefunguje klávesová zkratka na TP vypnout/zapnout. Vostro je teoreticky řada notebooků "druhá odspoda" (small business) ale já bych to ergonomií řadil do naprostého low-endu, nehledě na i5 CPU. Skutečně doufám, že Latitude hardware i podpora bude o něčem jiném.
V systémových "vlastnostech myšoidního zařízení" není zobrazený custom Synaptics ovládací panýlek (tab) realizovaný zjevně DLLkem SynTPCpl.dll. DLLko je v systému přítomno, v registrech nalinkováno, dokonce jsem ho tuším pozoroval process explorerem jako loadnuté, ale ten panel není vidět. Jako velmi teoretickou příčinu vidím to, že Dellu havaruje jejich samorozbalovací EXE instalátor - jediná možnost instalace je nadvakrát vybalit střeva 7-zipem a uvnitř najít adresář s driverem pro x64 a v něm setup.exe (případně ručně přes DeviceManager a .INF atd). Ten DELLí EXE instalátor zhavaruje s hláškou, že nenašel nějakou cestu tuším v C:\Users\<username> kde Username v mém případě obsahuje diakritiku... Ale spíš odhaduju, že havárie DELLího instalátoru je benigní a s bugy v runtime konfiguraci touchpadu nijak nesouvisí. Chová se tak 5 verzí ovladačového balíku z rozmezí asi 3 let.
To že nejede SynTPCpl.dll dále znamená, že není dostupný originální Synaptičí dialog pro detailní konfiguraci dotykových "zón" apod.
Dá se vygooglit konkrétní větev ve Windows Registry, kde se "potlačení dotyku na tlačítkách" dá vnutit konkrétními hodnotami. Ale pro tuhle Dellí příchuť ovladače Synaptics to zjevně taky nefunguje.
Toto vše jsem podpoře popsal, včetně mých screenshotů, odkazů na cizí screenshoty funkčního Synaptics ovladače, plus dostali dump msinfo32.nfo (aniž by si o něj řekli) aby měli trochu přehled o "prostředí" na tom noťasu.
V 'Program Files\Synaptics\' je přítomen omalovánkový DellTouchpad.exe, který po výše popsané instalaci automaticky nenastartuje, ale pokud ho nahodíte ručně a řeknete "ikonka v trayi: ANO" tak už tam zůstane i po restartu. Nevšiml jsem si, že by tyhle omalovánky uměly "vypnout touchpad dočasně" - umí to jenom natvrdo "do odvolání" (je to asi jediná věc co funguje) a jak jsem už dvakrát řekl, není k tomu klávesová/cmdline/API zkratka, leda bych to nějak navlékl skrz AutoHotKey apod. (asi nahraným klikacím makrem skrz systray). Na webu DELLí technické podpory je k tomu
důrazná vysvětlivka, že nemáte touchpad vypínat, pokud nemáte externí myš nebo dotykovou obrazovku - takže to asi nebude mentální problém jenom mezi mýma ušima. Skoro to vypadá, jako kdyby Lenovo mělo patent na zkratku "Fn+F6 = touchpad on/off" nebo co. Zato je na tom Vostru přes Fn namapováno asi 7 klávesových kombinací na ovládání media playeru. Skutečně velmi užitečné.
Pokládám za nešťastné, že se Synaptics vykašlal na přímou podporu koncových uživalelů (dostupnost driverů) - což fungovalo asi 20 let. Zas nám jedna legenda ztratila notnou část svého lesku. Prostě jsem si na to asi zrovna naběhl.
(Je zajímavé, že docela dost firem má problém udržovat drivery počínaje cca Win8. Těžko říct, jestli programátoři driverů odcházejí do důchodu, nebo jim stěhujou práci do Asie, nebo už je nebaví jak MS neustále utahuje šrouby apod.)
Je to celé blbost, o nic nejde. Je to jenom touchpad na pitomém low-end plasťáku od kdysi kvalitní značky. Zřejmě už všichni zadávají v Číně nejen výrobu a design hardwaru, ale asi už i rozhodování o produktové segmentaci včetně naschválů v ergonomii.