Zajímavě se ta debata rozjela :-)
Vysoký stejnosměr by šel spínat/vypínat nějakým FETem nebo IGBT, ale pravda je, že takové prvky se zrovna běžně neprodávají (v podobě hotových přístrojů např. na DIN lištu). Taky na to existují jističe (koukám např. OEZ LTN-UC). Ale domů bych to nechtěl. Přijde mi to nebezpečné.
Názor pana Behemota, že topit fotovoltaikou do bojleru není oproti fototermice až taková kravina, ten jsem už od někoho slyšel, a dost se mu tehdy vysmáli. Zrovna Behemot ale není tuctový trouba co nerozumí fyzice. Jsem nahlodán :-) Pravda je, že termohydraulika není žádná sranda, teplo z kolektorů (ohřátá voda) má dost proměnlivou teplotu podle slunečního příkonu a všelijaká chytristika / regulace / výměníky / směšovače / stratifikační registr / tepelné čerpadlo se snadno můžou dost zvrhnout nákladově i rozměrově. Elektřina se vede, reguluje, transformuje a obecně "drátuje" mnohem snáz :-( přestože je trochu smutné, že nakonec roli akumulátoru pro uskladnění převezme tepelná kapacita vody.
Našel jsem
jedno povídání, kde jsou hezky rozebrány všelijaké aspekty vakuových trubic ve srovnání oproti plochým kolektorům v rámci fototermiky (přímý ohřev vody sluncem). Na uvedeném URL je o tom jeden odstavec (nadpis) někde ke konci, asi poslední pětina.