Materiály ke stavbě malé domácí solární elektrárny

Jenda

Re:Materiály ke stavbě malé domácí solární elektrárny
« Odpověď #15 kdy: 26. 05. 2017, 01:54:24 »
Naopak k ohřevu elektrikou stačí jen střídač
O_o

Podle mě stejnosměrný proud topí stejně dobře jako střídavý ;)

Es

« Odpověď #16 kdy: 26. 05. 2017, 09:14:19 »
topi stejne ale hur se vypina
termostaty (hlavni nebo pojistovaci to je jedno) na stejnosmernej nejsou delany a nedokazou zhaset oblouk kterej se pri odpojeni pod zatezi natahne klidne i na nekolik mm (pokud mam klasickou patronu 230V/2000W)

Jenda

« Odpověď #17 kdy: 26. 05. 2017, 10:08:06 »
Já bych čekal, že samodomo ostrovní systém bude na ~24 V.

Behemot

« Odpověď #18 kdy: 26. 05. 2017, 12:38:56 »
A kolik tak asi natopí spirála na 230 V střídavých při 24 V stejnosměrných, Halík? Nemluvě o těch proudech při 2 kW :D Teda, už se sice údajně dělají i bojlery se sekundární spirálou na solárko, ale myslim že pořád na normální napětí, ne toto…

Jenda

« Odpověď #19 kdy: 26. 05. 2017, 13:17:18 »
A kolik tak asi natopí spirála na 230 V střídavých při 24 V stejnosměrných, Halík?
Málo, proto tam asi nebudeš mít spirálu na 230 V, že.

Nemluvě o těch proudech při 2 kW :D
Úplně stejný proud musí jít do měniče…

ES

« Odpověď #20 kdy: 26. 05. 2017, 13:37:30 »
Myslenka byla takova ze u nejakeho bastl systemu se asi nepouzije zakazkova patrona ns nizke SS napeti ale
klasickej bojler s patronou na 230V stridavejch, pokud se do nej pusti "podobne" napeti ve stejnosmernym proudu tak
to chodit bude ale je skoro jiste poskozeni termostatu > prehrati > vytopeni > zraneni obsluhy... pripadne
pokud neni funkcni tlakovej pojistovaci ventyl tak klidne i roztrhani trubek a vybuch.

lepsi reseni je dostatecne dimenzovanej menic a trochu rizeni okolo nejakym PLC nebo i jednodusim systemem podle
napeti. treba takove regulacni SSR rele nebo bojler Drazice ktere maji suchou spiralu ktera se da prepojit 500W 1000W 2000W

ja mam zakazkovou SS patronu prepinatelnou na 150W 300W 600W ktera je urcena jen pro "vycucavani" maxima ze systemu
na ohrev jako takovy klasicky vakuova fototermika. ale i tak to v dnesnich dnech dokaze odebrat 2-4kWh za den ktere
by bez toho zustaly na strese.

« Odpověď #21 kdy: 26. 05. 2017, 21:33:24 »
Zajímavě se ta debata rozjela :-)

Vysoký stejnosměr by šel spínat/vypínat nějakým FETem nebo IGBT, ale pravda je, že takové prvky se zrovna běžně neprodávají (v podobě hotových přístrojů např. na DIN lištu). Taky na to existují jističe (koukám např. OEZ LTN-UC). Ale domů bych to nechtěl. Přijde mi to nebezpečné.

Názor pana Behemota, že topit fotovoltaikou do bojleru není oproti fototermice až taková kravina, ten jsem už od někoho slyšel, a dost se mu tehdy vysmáli. Zrovna Behemot ale není tuctový trouba co nerozumí fyzice. Jsem nahlodán :-) Pravda je, že termohydraulika není žádná sranda, teplo z kolektorů (ohřátá voda) má dost proměnlivou teplotu podle slunečního příkonu a všelijaká chytristika / regulace / výměníky / směšovače / stratifikační registr / tepelné čerpadlo se snadno můžou dost zvrhnout nákladově i rozměrově. Elektřina se vede, reguluje, transformuje a obecně "drátuje" mnohem snáz :-( přestože je trochu smutné, že nakonec roli akumulátoru pro uskladnění převezme tepelná kapacita vody.

Našel jsem jedno povídání, kde jsou hezky rozebrány všelijaké aspekty vakuových trubic ve srovnání oproti plochým kolektorům v rámci fototermiky (přímý ohřev vody sluncem). Na uvedeném URL je o tom jeden odstavec (nadpis) někde ke konci, asi poslední pětina.

NeGeR

« Odpověď #22 kdy: 28. 05. 2017, 01:06:28 »
Ak pouzivam FV panely na ohrev vody, tak ucinnost je asi 4x nizsia ako pri fototermickych paneloch pri rovnakej aktivnej ploche. Samozrejme su tu aj nevyhody ako napriklad straty v potrubi, moznost prehriatia hlavne pri poruche obehovho cerpadla alebo vypadku elektrickej siete.
Dobre sa to zalohuje prave pouzitim FV panelu, kedze dava dost energie vtedy, ked treba chladit fototermicky panel.
Podla mna fotovoltaiku pouzivat na ohrev vody sa oplati jedine vtedy, ak uz nemam pre elektrinu ine vyuzitie - baterky nabite, do siete nepredavam.