Platební karty s NFC

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Platební karty s NFC
« Odpověď #15 kdy: 07. 11. 2016, 16:06:30 »
Tady je neco o tom niceni, ale docela prasarna: http://hackaday.com/2014/08/23/disabling-tap-to-pay-debit-cards/

« Odpověď #16 kdy: 07. 11. 2016, 16:12:06 »
BTW, nepremysleli jste nekdo o tom, jak znici v bezkontatktni karte ten RFID chip, ale tak, aby zbytek karty zustal funkcni? Musim rici, ze bezkontaktni platby, i kdyz maji omezenou vysi, se mi moc nelibi.
https://www.youtube.com/watch?v=c9vTvbHgi2M

Debetní karty už dneska NFC čipy mají prakticky všechny. Nevyplatí se vyrábět dvě verze. Ale zatím mi tedy vždy obě banky (ČS i RB) na požádání možnost platit bezkontaktně zablokovaly. Možná jen paní na přepážce netušila, jak tu žádost vyplnit.
Komerční banka i mBank se ptala před vydáním, zda si přeji bezkontaktní, nebo ne.

"Ta pani v bance" mi dokonce rikala, ze karty s nejakym jistym datem platnosti budou vymeneny predcasne za nove bezkontaktni. Cili ze normalne fungujici kontaktni karty s jeste platnym datem budou vymenovany za bezkontaktni.

Nevím o tom, že by se něco takového vůbec někde dělalo, a to ani při zavádění kontaktních čipů. Platnost karet je do 5 let, obmění se automaticky (všechny nové karty dnes již NFC mají). Plošné výměny se dělají při bezpečnostních problémech nebo rebrandování, kdy se mění bankovní ID (Citi → Raiffeisen), ale ne kvůli novým platebním metodám.
Poštovní spořitelna takhle nedávno plošně vyměnila všechny MaxKarty (neembossované Visa Electron s kontaktním čipem) za embossované bezkontaktní karty MasterCard Debit. Uprostřed platnosti. Zřejmě MasterCard nabídl takovou nabídku, že to za to stálo.

Sten

« Odpověď #17 kdy: 07. 11. 2016, 16:22:56 »
NFC je název konkrétní technologie, konkrétního standardu (ISO 18092). Karta, kterou se třeba otevírají v práci zámky, kterou si zaměstnanci odpíchnou šichtu, nebo bezkontaktní bankovní karta, není NFC. Ale samozřejmě je to contactless karta, má "anténku". Naopak, např. taková NFC nano SIM-karta žádnou anténku nemá a není to bezkontaktní karta, ale ve spojení s NFC handsetem se to jako komplet chová jako contactless karta.

Kartu, kterou se otevírají zámky, mobilem s NFC nepřečtu. Bezkontaktní platební kartu ano.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 07. 11. 2016, 16:25:45 »
@Ondřej Caletka: Jo, to me napadlo take. Akorat musim nekde najit silny bodovy zdroj svetla, abych ty draty videl. U zarovky vidim starou belu.

Kiwi

« Odpověď #19 kdy: 07. 11. 2016, 17:18:31 »
Kartu, kterou se otevírají zámky, mobilem s NFC nepřečtu. Bezkontaktní platební kartu ano.
Já věděl, že ten dovětek "resp. nemusí být nutně NFC" jsem k té bankovní kartě měl raději dopsat.  :)
Ovšem z toho, že NFC mobilem nenačteš bezkontaktní, sice RFID, leč non-NFC kartu, jistě nevyvozuješ, že by se s nimi – narozdíl od NFC – komunikovalo nějakou magií, nemýlím-li se.  ;)

Prezdivka

« Odpověď #20 kdy: 07. 11. 2016, 17:24:07 »

"Ta pani v bance" mi dokonce rikala, ze karty s nejakym jistym datem platnosti budou vymeneny predcasne za nove bezkontaktni. Cili ze normalne fungujici kontaktni karty s jeste platnym datem budou vymenovany za bezkontaktni.

Nevím o tom, že by se něco takového vůbec někde dělalo, a to ani při zavádění kontaktních čipů. Platnost karet je do 5 let, obmění se automaticky (všechny nové karty dnes již NFC mají). Plošné výměny se dělají při bezpečnostních problémech nebo rebrandování, kdy se mění bankovní ID (Citi → Raiffeisen), ale ne kvůli novým platebním metodám.
Poštovní spořitelna takhle nedávno plošně vyměnila všechny MaxKarty (neembossované Visa Electron s kontaktním čipem) za embossované bezkontaktní karty MasterCard Debit. Uprostřed platnosti. Zřejmě MasterCard nabídl takovou nabídku, že to za to stálo.

To je zajimava informace. Pred tremi lety, kdyz jsem absolvoval "bezkontaktni masaz" pri vymene karty poprve, mi Raiffeisen taky chtela vnutit bezkontaktni Mastercard namisto stavajici kontaktni Visy. Vypada to, ze se Mastercard cini na vice frontach a ze to bankam asi stoji za to, aby se "tocily po vetru".

nobody(ten pravej)

« Odpověď #21 kdy: 07. 11. 2016, 19:35:21 »
O tom bych dost pochyboval, ze je to levnejsi. [...]

Predokladam ze bylo mysleno, ze je ted uz je levnejsi vyrabet jenom bezkontaktni, nez si nechat vyrabet kontaktni a zaroven i bezkontaktni...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 07. 11. 2016, 21:12:57 »
Jiste, zejmena kdyz ted skoro vsichni lide pozaduji karty bezkontaktni. A o tom, ze lidi chteji karty bezkontaktni, moudre a bez ptani rozhodly banky.

Sten

« Odpověď #23 kdy: 08. 11. 2016, 00:58:03 »
Já věděl, že ten dovětek "resp. nemusí být nutně NFC" jsem k té bankovní kartě měl raději dopsat.  :)

EMV karty (Europay, MasterCard, Visa) jsou všechny NFC. Jiné se snad u nás ani nevydávají.

Ovšem z toho, že NFC mobilem nenačteš bezkontaktní, sice RFID, leč non-NFC kartu, jistě nevyvozuješ, že by se s nimi – narozdíl od NFC – komunikovalo nějakou magií, nemýlím-li se.  ;)

Implikace nefunguje obráceně. Psal jsem o případu, kdy by mobil s NFC načítal kartu, která NFC neumí. To o kartách, které nenačte, nic netvrdí.