Open-source vysílačka pro radioamatéry

Hellraiser

Re:Open-source vysílačka pro radioamatéry
« Odpověď #15 kdy: 19. 01. 2016, 18:04:17 »
No pokud ti staci pouze prijimat tak me osobne zaujalo tohle http://blog.ok1cdj.com/2012/04/levne-sdr-z-dvb-t-dongle.html
A pokud chces i vysilat tak nejblize tomu je tenhle hack na Baofeng http://www.elazary.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49%3Ahacking-the-baofeng-uv5r&catid=14%3Abaofeng-uv5r&Itemid=17
Jo a fakt si dej pozor kde vysilas a s jakyma harmonickyma.

karlik

« Odpověď #16 kdy: 19. 01. 2016, 19:12:56 »
Radioamatérství, kluby,..... jéje....ty vzpomínky.... jeslitpak tady náhodou není někdo, komu něco říká OK2KBA? :D

OK2KBA mi nic neříká, pokud tobě nic neříká OL6BMI. :-)

Podívej se na tuto hračku:
http://www.hamradio.co.uk/sdr-software-defined-radio-amsat-uk/funcube/funcube-dongle-pro-new-pd-4094.php

Jinak doporučuji návštěvu nejbližšího radioklubu, v opačném případě tě může čekat návštěva z ČTÚ.
Radioamatéři jsou sousedy a ČTÚ velmi oblíbeni.

Pokud nechceš investovat, podívej se sem:
http://sdr.radioandorra.org:8901/
http://websdr.cz:8901/
http://www.nachtuilen.net/

Sledován na pásmu je každý:
http://www.reversebeacon.net/

Zelenáč

« Odpověď #17 kdy: 19. 01. 2016, 23:46:46 »
Tak nosná je sinusoida, že, a v závislosti na frekvenci se v repráčku projevuje jako pištění na určié frekvenci. Takže mám změřeno osciloskopem, že vysílám s f=722kHz a signál na výstupu má jen 1.5V, proud bohužel neumím změřit, ale v podstatě z toho jen trčí drátek a já opravdu pochybuju, že tím ruším někomu rozhlas nebo letadla :D Možná kdybych do toho zapojil ještě jeden zesilovací stupeň tak bych se dostal tak na 10V, ale došly mi trimry... ani ten oscilátor pořádně nefunguje, koupil jsem si kapacitní trimr ale je to bazmek, musel jsem ho vyhodit. Skoro to vypadá, že se co nevidět pustím do výroby otočného kondíku.

Kiwi

« Odpověď #18 kdy: 20. 01. 2016, 00:56:55 »
Tak nosná je sinusoida, že, a v závislosti na frekvenci se v repráčku projevuje jako pištění na určié frekvenci. Takže mám změřeno osciloskopem, že vysílám s f=722kHz
Tak to máš uši lepší jak netopýr, když kmitočet 722 kHz vnímáš jako pištění.  :D

a signál na výstupu má jen 1.5V, proud bohužel neumím změřit
Nějakej pan Ohm tudlenc tvrdil, že prej I=U/R   ;)

Možná kdybych do toho zapojil ještě jeden zesilovací stupeň tak bych se dostal tak na 10V, ale došly mi trimry
Čím víc trimrů. tím víc voltů - tak zesilovač tohoto typu jsem ještě nepotkal.  :D

... ani ten oscilátor pořádně nefunguje, koupil jsem si kapacitní trimr ale je to bazmek, musel jsem ho vyhodit. Skoro to vypadá, že se co nevidět pustím do výroby otočného kondíku.
Tak to pomáhej pánbůh.  :D

A něco sis o tom aspoň přečetl, nebo to zkoušíš stylem patláma, patláma, rozbíjím atom olova?

Zelenáč

« Odpověď #19 kdy: 20. 01. 2016, 02:05:37 »
Tak nosná je sinusoida, že, a v závislosti na frekvenci se v repráčku projevuje jako pištění na určié frekvenci. Takže mám změřeno osciloskopem, že vysílám s f=722kHz
Tak to máš uši lepší jak netopýr, když kmitočet 722 kHz vnímáš jako pištění.  :D
Inu, dochází tam k jistému jevu, že i 722kHz ti jaksi rozezvučí repráček, samozřejmě ne na frekvenci 722kHz ale na nějaké adekvátní menší do 25kHz a s menší intenzitou zvuku, ale důležité je, že je to pištění na jisté fekvenci, proto říkám píská mi tam nosná :DD

Nějakej pan Ohm to asi chudák myslel pro stejnosměrný proud, ale já tam potřebuju změřit impedanci.

Možná kdybych do toho zapojil ještě jeden zesilovací stupeň tak bych se dostal tak na 10V, ale došly mi trimry
Čím víc trimrů. tím víc voltů - tak zesilovač tohoto typu jsem ještě nepotkal.  :D
Kdyby jsis někdy zkusil zapojit zesilovač, tak to bys asi věděl, že musí nastavit, a já to dělám na trimtrech.

... ani ten oscilátor pořádně nefunguje, koupil jsem si kapacitní trimr ale je to bazmek, musel jsem ho vyhodit. Skoro to vypadá, že se co nevidět pustím do výroby otočného kondíku.
Tak to pomáhej pánbůh.  :D

A něco sis o tom aspoň přečetl, nebo to zkoušíš stylem patláma, patláma, rozbíjím atom olova?

Jasně že jsem si o tom nic nepřečetl, proč bych si měl kazit radost z oběvování? Vystačím si se svým Java Circuit prográmkem   :P

Jenda

« Odpověď #20 kdy: 20. 01. 2016, 02:29:03 »
Podívej se na tuto hračku:
http://www.hamradio.co.uk/sdr-software-defined-radio-amsat-uk/funcube/funcube-dongle-pro-new-pd-4094.php

Je to jenom 192 kHz široké, preciznost vstupní části neumím posoudit, ale bandpass filtry to má jenom na 2m a 70cm, v pásmu chybí frekvence kolem 390 MHz (Tetrapol), a 149 GBP je 5200 CZK. Podle mě je to za tuto cenu naprostá kravina, lze mít o řád lepší zařízení.

Tak nosná je sinusoida, že, a v závislosti na frekvenci se v repráčku projevuje jako pištění na určié frekvenci.
Jo, to určitě vzniká nemodulovanou nosnou. Oh wait.

proto říkám píská mi tam nosná
Ne, nepíská, kmitá ti tam ještě něco bokem.

Zelenáč

« Odpověď #21 kdy: 20. 01. 2016, 04:02:23 »
Ou shit! Připevnil jsem si k LC obvodu mirkofonek z mobilu a ono se to přenáší do rádia! Radio Zelenáč 222.22222 kHz AM ! Nalaďte si mě! To nám na prumce neukazovali!  ;D

Kurnik doufám že nepřijede ČTU, zítra na to připevním kus drátu a vyzkouším dosah :D

Kiwi

« Odpověď #22 kdy: 20. 01. 2016, 10:57:47 »
Inu, dochází tam k jistému jevu, že i 722kHz ti jaksi rozezvučí repráček, samozřejmě ne na frekvenci 722kHz ale na nějaké adekvátní menší do 25kHz a s menší intenzitou zvuku, ale důležité je, že je to pištění na jisté fekvenci, proto říkám píská mi tam nosná :DD
Jakože repráček se sám naladil ausgerechnet na tvůj kmitočet a na něm ti pro radost píská?  :D

Nějakej pan Ohm to asi chudák myslel pro stejnosměrný proud, ale já tam potřebuju změřit impedanci.
OHM! Totiž OMG! Jednak Ohmův zákon má i ve střídavém obvodu stejný tvar, jen holt místo reálných veličin použijeme komplexní, že, a jednak tě zajímá reálný výkon, tedy výkon dodaný do reálné zátěže. Když jsem si jako kluk stavěl rádia, používala se k tomu žárovička zapojená místo antény.

Kdyby jsis někdy zkusil zapojit zesilovač, tak to bys asi věděl, že musí nastavit, a já to dělám na trimtrech.
Zesilovač se spočítá. Nastavují se jen ty prvky, které nejsme schopni reprodukovat přesně a na jejichž přesné hodnotě přitom parametry zesilovače závisejí, tedy kapacity (některé) a indukčnosti (některé). Vazební a blokovací kondenzátory se nenastavují, tlumivky se nenastavují, obvody stabilizující pracovní bod se taktéž nenastavují.

Ou shit! Připevnil jsem si k LC obvodu mirkofonek z mobilu a ono se to přenáší do rádia!
A jak to rádio poznalo, že tam máš přidělaný mikrofonek a tudíž že má přestat na tvém kmitočtu pískat a místo toho má reprodukovat zvuky zachycené mikrofonem, jak se u rádia očekává?  ;)

To nám na prumce neukazovali!
Na průmce vám neukazovali, jak funguje klasické rádio? Ačkoli... podle toho, co tu píšeš, tak evidentně ne, nebo tě to aspoň nijak nepoznamenalo.  :)

Jasně že jsem si o tom nic nepřečetl, proč bych si měl kazit radost z oběvování? Vystačím si se svým Java Circuit prográmkem   :P

;D ;D ;D
Čili jsi takovým pokračovatelem mistra Cimrmana...
"Proklínám chvíle, kdy jsem s horlivostí knihomola přecpával svůj mozek vědomostmi o cizích krajích. K čemu je mi nyní návštěva těchto míst? Vím, že zde v Londýně mě nemá překvapit hustá mlha. Také mě nepřekvapí. Vím z knih, jak vyhlíží domek mého předchůdce Shakespeara, a on tak opravdu vyhlíží. Chce se mi zvolat: 'Proč vlastně cestuji? Což není již pro mne na světě překvapení?'"

Zelenáč

« Odpověď #23 kdy: 20. 01. 2016, 11:32:32 »
Když dám v simulátoru jako zátěž na emitorový zesilovač, který mám postavený v nepájivém poli, 1M odpor, tak na něm naměřím mých 500mV aplitudové napětí a výkon ve špičce 250nW. Jenže anténa se předpokládám nechová jako odpor, takže nevím nakolik je to vypovídající údaj.

Kiwi

« Odpověď #24 kdy: 20. 01. 2016, 12:24:33 »
Když dám v simulátoru jako zátěž na emitorový zesilovač, který mám postavený v nepájivém poli, 1M odpor, tak na něm naměřím mých 500mV aplitudové napětí a výkon ve špičce 250nW. Jenže anténa se předpokládám nechová jako odpor, takže nevím nakolik je to vypovídající údaj.
Co je to "emitorový zesilovač"?

Zesilovač se navrhuje na konkrétní vstupní a výstupní impedanci. Anténa se této impedanci pak přizpůsobuje pomocí přizpůsobovacího členu. Nepřizpůsobená anténa se samozřejmě nechová jako reálný odpor, proto se přizpůsobuje, aby se tak chovala. Má sama taky nějakou reálnou složku impedance, ale oproti té imaginární je zanedbatelná, proto se neuplatní. Naopak žárovička má zanedbatelnou imaginární a dominantní reálnou složku.
Žárovička se používá k nastavení zesilovače na maximální výkon. Když vím, že teď mi z něj jde vše, připojím anténu a přizpůsobuju ji tak, aby i z ní zářil maximální výkon.
To, co ti ukazuje simulátor, je ve VF oblasti vždy dost daleko od reality a realita se liší kus od kusu, zvláště když používáš nepájivé pole, kde se velmi výrazně projeví velké parazitní kapacity a indukčnosti. Také by mě zajímalo, jak jsi došel k té hodnotě 1M. Pokud někam chci protlačit výkon, tak mu tam přeci nebudu stavět do cesty tak obrovský odpor. Takže ta čísla jsou hausnumera hned dvakrát - jednak simulace vs. realita a jednak těžko zjistím výkon, když mám výstup zapojený prakticky naprázdno.

atarist

« Odpověď #25 kdy: 20. 01. 2016, 22:19:45 »
Co je to "emitorový zesilovač"?

Zesilovač se navrhuje na konkrétní vstupní a výstupní impedanci. Anténa se této impedanci pak přizpůsobuje pomocí přizpůsobovacího členu. Nepřizpůsobená anténa se samozřejmě nechová jako reálný odpor, proto se přizpůsobuje, aby se tak chovala. Má sama taky nějakou reálnou složku impedance, ale oproti té imaginární je zanedbatelná, proto se neuplatní. Naopak žárovička má zanedbatelnou imaginární a dominantní reálnou složku.
Žárovička se používá k nastavení zesilovače na maximální výkon. Když vím, že teď mi z něj jde vše, připojím anténu a přizpůsobuju ji tak, aby i z ní zářil maximální výkon.
To, co ti ukazuje simulátor, je ve VF oblasti vždy dost daleko od reality a realita se liší kus od kusu, zvláště když používáš nepájivé pole, kde se velmi výrazně projeví velké parazitní kapacity a indukčnosti. Také by mě zajímalo, jak jsi došel k té hodnotě 1M. Pokud někam chci protlačit výkon, tak mu tam přeci nebudu stavět do cesty tak obrovský odpor. Takže ta čísla jsou hausnumera hned dvakrát - jednak simulace vs. realita a jednak těžko zjistím výkon, když mám výstup zapojený prakticky naprázdno.

Trosku se obavam, jestli jsi s puvodnim tazatelem na stejnem levelu :) On je jeste v situaci, kdy NEVI ze nic nevi...