Server pro malou firmu

mca

• 181
    • Zobrazit profil
Re:Server pro malou firmu
« Odpověď #45 kdy: 22. 12. 2015, 15:04:31 »
MP: Varianta Gen8 v zakladnim provedeni E3-1220Lv2 4GB RAM bez iLO4 s 1y zaruka CAD $800 (+/-). Standardni Supermicro  X9Cxx 2x Gb Intel, 1x IPMI s 3y zaruky vychazi na CAD $240 - 380 podle modelu (rekneme standardrni 6x SATA bez SAS a flashnuti radice). Dalsi CAD $370 za Xeon E-1225v2 ... a za $150 koupim kus plechu a PSU s vetrakem, do ktere to zavru. RAM musim koupit tak jako tak, stejne jako HDD, cili se to nepocita. Jinak receno si muzu vybrat a za tu samou nebo podobnou cenu (podle toho, kolik chci) mi nebude pit krev nepouzitelne iLO bez priplatku a mam zaruky 3 roky.

j

« Odpověď #46 kdy: 22. 12. 2015, 17:07:30 »
Když už jsme u toho - jaká je tvoje zkušenost: je u takových scénářů reálný odvolat se na nějaký sankce ve smlouvě? Nebo to mají dobře ošéfovaný, že je to fakticky "do 4 hodin, pokud půjde všechno dobře", takže se člověk ničeho nedovolá? Nebo by se teoreticky dovolal, ale spolíhá se na to, že to nikdo dělat nebude? Žádný text smlouvy tady teď po ruce nemám a hledat se mi to nechce :)

Mno ... asi by ses musel soudit. Ve smlouve stejne prevazne mas, ze ti maximalne vratej rozdil ceny vuci standardnimu NBD a to pripadny skody nepokreje. A pak by samo nasledovalo dohadovani se, co se mysli tim, ze maji do 4 hodin reagovat. Sranda ovsem je, kdyz jim to posle mail, vzdalene kontrolujou pravidelne ze je hw dostupny + sosaj logy (overeno), a po tydnu, kdyz jim volas, nevedi, ze je nejakej problem, a jeste ti vykladaj, ze si prece nic nenahlasil. To by asi neustali ani nahodou.

Jeden zakaznik onehda chtel resit garantovanej support, ovsem kdyz zjistil, kolik ho to bude stat a jaky to ma podminky ... defakto to znamenalo, ze musi koupit vse +1, jakakoli zmena SW (i nastaveni) se samo musi nareportovat, a oni potom za ranec $$$ byli ochotni garantovat, ze do 2 hodin privezou a zprovoznej a kdyz ne, tak nejaky bambiliony penale.

Proto osobne kazdymu doporucuju, at to neplati, protoze stejne bude rad, kdyz mu problem vyresi za tyden, pokud dobre. A trebas cena 2x cisco + support = 3x cisco bez supportu.

Nepojede. ...
Sranda je, ze ty widle se ti klidne dostanou do stavu, ze se knim uz neprihlasis ani lokalne. Sme resili na vmware, po jeho upgrade se nekterym widlim prestal libit jejich HW (zcela random) ... a vysledkem bylo vyrabeni vsemoznych uber khuul postupu na tema nabootujem nejaky live a deme editovat registr ...

...
... by me zajimalo, jak u skladacky (trebas) detekujes, kterej pametovej modul je vadnej. Serverovej HW ti to rekne.

NBD mas v zakladni cene, bezne na 1-3 roky. U tehle pidi serveru mozna za nejakej smesnej priplatek. Skladacka je levnejsi? Vazne. Mi poskladej desktop, 8GB ram, i3, ssd, ... . Vejdes se do 12k bez dane? Vcetne widli? A vcetne tech 3 let NBD onsite? A za kolik mi jich poskladas 100?

To je ideální řešení, ale pro firmu s 5ti stanicemi nereálný.
Pro malou firmu zase ten HW stoji par slupek, a da se koupit v prvnim marketu cestou domu. Nadto vetsinou nehrozej zadny zasadni skody, kdyz to den, nebo dva nepojede.

V serveru mám obvykle síťovek více a jsem rád, že mám pod kontrolou, která je která. Nějak si nedovedu představit, jak by systém na jiném HW věděl, kterou jsou zamýšlel jak použít. A když je prohodí, tak to stejně nenajede. Takto servery přehazuji docela často a nemám s tím žádný problém. Přes ethtool (link status) si vyzkouším, která má jaké nové číslo, přehození v udev pravidlu je otázka několika minut. V debianu se ten soubor již roky jmenuje stejně.
Tak se modli, aby ti ta sitovka nechcipla a neprijel ti ji vymenit servisak.

Za dob, kdy byla síťovka prostě eth0, by to naběhlo a žádný odborník by potřeba nebyl.
Za dob, kdy se to nevázalo na MAC adresu, tak občas byla jedna eth0 a jedna eth1 a opačně.
Jenze ono se to nevaze na MAC adresu ... zkus ty sitovky prohodit ve slotech. Nebo zkus neco i jen pridat ... v zavislosti na tom jak se chova MB se to klidanko vsechno prehaze. To sou ty uzasne nove predikovatelne nazvy ...

Jenda

« Odpověď #47 kdy: 23. 12. 2015, 02:33:06 »
Za dob, kdy byla síťovka prostě eth0, by to naběhlo a žádný odborník by potřeba nebyl.
Za dob, kdy se to nevázalo na MAC adresu, tak občas byla jedna eth0 a jedna eth1 a opačně.
Jenze ono se to nevaze na MAC adresu ... zkus ty sitovky prohodit ve slotech. Nebo zkus neco i jen pridat ... v zavislosti na tom jak se chova MB se to klidanko vsechno prehaze. To sou ty uzasne nove predikovatelne nazvy ...
Mně udev když vidí síťovku alokuje nejnižší volné ethX a zapíše její MAC do /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules. Pak se nemění i když prohazuju jak chci.

nobody

« Odpověď #48 kdy: 23. 12. 2015, 04:11:32 »

net.ifnames=0
http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames

Kolemjdoucí

« Odpověď #49 kdy: 23. 12. 2015, 08:01:27 »
Tak já si do firmy (5PC) postavil ASRock Q1900DC-ITX, 1SSD a 2xHDD (spotřeba max. 12W). Na SSD běží win, VNC a účetnictví (2klienti). Pomocí softu dělám zálohu těch 5PC na ty dva HDD (každý od jiného výrobce). Jako laikovi, mě nebyl doporučen RAID. Přístup přes VNC.

jose_d

« Odpověď #50 kdy: 23. 12. 2015, 16:07:54 »
...
Jako laikovi, mě nebyl doporučen RAID.
:o

Jenda

« Odpověď #51 kdy: 23. 12. 2015, 20:08:16 »
...
Tak na woknech se RAID udělat nedá, leda tak fakeraidy pochybné kvality…

D.J.Bobo

« Odpověď #52 kdy: 23. 12. 2015, 20:35:25 »
Windows bych se vyhýbal jako čert kříži, u Windows Serveru jsou náklady nehorázné.
Nesouhlasím.

Pokud uživatel nemá zkušenosti s Linuxem a trpělivost a čas to vyzkoušet a naučit se to a naopak má zkušenosti s Windows, pak lze použít i Windows 2012 Foundation - s novým serverem (třeba HP) za nějakých cca 4000 Kč, v ceně je 15 přístupů (bez nutnosti kupovat CALy).

Naopak, pokud má zkušenosti, pak HP + cokoliv (Samba4+LDAP)

ondro

« Odpověď #53 kdy: 23. 12. 2015, 21:47:26 »
Pokud uživatel nemá zkušenosti s Linuxem a trpělivost a čas to vyzkoušet a naučit se to a naopak má zkušenosti s Windows, pak lze použít i Windows 2012 Foundation - s novým serverem (třeba HP) za nějakých cca 4000 Kč, v ceně je 15 přístupů (bez nutnosti kupovat CALy).

Mam takyto HP microserver s Win 2012 Foundation a co som vyskusal a cital, tak to strasne licencne osekany Windows a to, co je popisovane, ze zvlada, tak to ma haciky a nejde to jednoducho pouzit. Clovek tam rychlo narazi na nejaky limit. Dopatrat sa k informaciam je problem.
Pre tieto licencne nezmysly a obmedzenia sa vyhybam Windowsu ako sa da.

NBD a podobne negarantovane zaruky by som neriesil(nespoliehal sa na nich) pri trochu kritickych veciach. Ako uz tu bolo spominane, tak sa lahko moze stat, ze vas problem budu riesit aj tyzden. Vlastne skusenosti s Dell a HP. Necakam, ze u inych vyrobcov to bude ine. Za garantovany servis su zase poriadne palky.
Najlepsie je pouzit take riesenia aby bolo mozne jednoducho prehodit disky do ineho servera alebo rychlo obnovit data zo zalohy na iny HW. Zalohovat a mat funkncy disaster recovery plan je zaklad.

Co sa tyka HW, tak by som sa nebal cohokolvek, ani skladacky a pouzitia beznych komponentov. Zalezi od zrucnosti, schopnosti a potrieb. Mat nahradny klasicky ATX zdroj a dosku je lepsie ako trebars aj najlepsia bezna zaruka s reakciou do 4 hodin.

« Odpověď #54 kdy: 04. 01. 2016, 15:22:20 »
...
Tak na woknech se RAID udělat nedá, leda tak fakeraidy pochybné kvality…
Nebo mít hw raid kartu a ta běží všude :o

MP

« Odpověď #55 kdy: 04. 01. 2016, 15:50:34 »
Nebo mít hw raid kartu a ta běží všude :o

Ani to dnes jiz neplati...

D.J.Bobo

« Odpověď #56 kdy: 04. 01. 2016, 21:02:38 »
Mam takyto HP microserver s Win 2012 Foundation a co som vyskusal a cital, tak to strasne licencne osekany Windows a to, co je popisovane, ze zvlada, tak to ma haciky a nejde to jednoducho pouzit. Clovek tam rychlo narazi na nejaky limit. Dopatrat sa k informaciam je problem.
Pre tieto licencne nezmysly a obmedzenia sa vyhybam Windowsu ako sa da.
JJ, nějaké omezení samozřejmě jsou. Třeba:
- nejde nainstalovat Hyper-V - role není
Jinak celkem nevím, co by malé firmě mohlo chybět. Pár serverů provozuji v malých firmách a fakt mi nic nechybí.
Mám:
- Active Diroctory
- Sdílení souborů a jednotek
- DNS a DHCP server
- Používám doménové Group Policy

Tedy stejné věci, jako ve velké firmě.
Jo a ještě to zvládá Kerio Connect pro maily, taky navázané na AD.
Víc fakt asi malá firma nepotřebuje. Až už nebude malá firma, pak asi nějakých pár tisíc za WinSrv jí nevytrhne - OEM nějakých 16kKč + CALy, ale pak lze mít neomezený počet serverů a Caly platí pro všechny servery.

Takže nevím, proč se vyhýbat MS. Mám firmy, kde mám jen MS, firmy, kde mám jen Linux a firmy kde mám hybridní řešení. A rozhodně to není jen o penězích ... tedy pokud malá firma není podnikatel, který lituje i 5000 za Office a raději si upirátí nějaké 2007ky Enterprise :-(