Má cenu studovat IT navazující?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:Má cenu studovat IT navazující?
« Odpověď #15 kdy: 09. 09. 2015, 13:23:08 »
Velmi zásadní znalostí z pusté informatiky je Chomského hierarchie. Nejenže kulturním antropologům a podobné humanitní pakáži padá čelist přeqapením, že ajťák zná Chomského a ještě ví, že ještě žije, ale dokonce zná tu část jeho práce, kterou h. p. považuje za nejsložitější. O to se prostě nemůžeš připravit.
Mám takovou hypotézu: čím míň člověk z exaktních věd zná, tím víc se cítí jako uebermensch a honí si triko nad tím, že to humanitně vzdělaná pakáž nezná. Zajímavý je, že ti, kdo tomu rozumí podstatně líp, mluví o humanitních vědách s daleko větší pokorou a uznáním. Nebo se jimi přímo doplňkově zabývají, jako třeba Jaroslav Nešetřil. Nemálo vynikajících matematiků si taky při nějakých pokusech o "filosofování" vylámalo zuby a jejich práce na tomhle poli jsou okrajové, ne-li rovnou úsměvné.

Takže jenom FYI: Chomský je známý v lingvista pro úplně jiné věci, které jsou v celku jeho díla daleko stěžejnější než hierarchie jazyků. Takže se moc neprs s tím, že znáš jeden malý, z pohledu celku spíš okrajový, výsek jeho díla. Abys ze sebe nedělal pitomce před někým, kdo toho o něm ví víc...

Teď už čekám jen na diskuzi o Chomského politických názorech.

« Odpověď #16 kdy: 09. 09. 2015, 13:46:07 »
Spíš by byla zajímavá diskuse o tom, jestli je Chomsky humanitní pakáž.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 09. 09. 2015, 14:06:36 »
Spíš by byla zajímavá diskuse o tom, jestli je Chomsky humanitní pakáž.

Asi ne, vždyť psal matematické články a jeho přístup k jazykovědě je taky matematický (resp. algebraický).

Lama

« Odpověď #18 kdy: 10. 09. 2015, 22:10:11 »
Mám takovou hypotézu: čím míň člověk z exaktních věd zná, tím víc se cítí jako uebermensch a honí si triko nad tím, že to humanitně vzdělaná pakáž nezná. Zajímavý je, že ti, kdo tomu rozumí podstatně líp, mluví o humanitních vědách s daleko větší pokorou a uznáním. Nebo se jimi přímo doplňkově zabývají, jako třeba Jaroslav Nešetřil. Nemálo vynikajících matematiků si taky při nějakých pokusech o "filosofování" vylámalo zuby a jejich práce na tomhle poli jsou okrajové, ne-li rovnou úsměvné.

Máš na mysli něco takového?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokalova_af%C3%A9ra
Jenom nevím, proč se tak čertíš. Přece tou pakáží neměl na mysli tebe. Nesmíš být tak vztahovačný.

« Odpověď #19 kdy: 10. 09. 2015, 22:28:45 »
Máš na mysli něco takového?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokalova_af%C3%A9ra
Ne, Sokala opravdu nemyslím, ten naopak udělal docela dost chytrý pokus a ten jeho článek je dost zábava číst. BTW, krásný komentář k tomu napsal Peregrin.

Spíš myslím věci na způsob Goedelova důkazu Boží existence, o kterým doteď není úplně jasno, jestli ho myslel vážně, nebo si dělal srandu, nebo jenom něco zkoušel, nebo už byl v té době nepříčetný :) Příkladů filosofování, které se úplně nepovedlo, je víc.

Jenom nevím, proč se tak čertíš. Přece tou pakáží neměl na mysli tebe. Nesmíš být tak vztahovačný.
Mě určitě ne, já jsem hrdý majitel titulu Magistr Informatiky, což je klíč k nejméně třetímu zásvětnému stupni ne-humanitních uebermenschů. Jestli jsem se trochu čertil (ne moc), tak proto, že mě štve, že se moji kolegové projevují jako omezení fachidioti v době, která právě multidisciplinaritu tolik potřebuje.

radsi_anonymne

« Odpověď #20 kdy: 10. 09. 2015, 22:41:12 »
Můžete mi dát nějaké reálné příklady, kdy jste např. nevzali absolventa, protože neměl Ing. a kvůli čemu,

No, pravě že vzali.. :(
Býval jsem zastance ze jsou v IT pozice na ktere VS neni potreba.
V praxi jsem se (bohužel) setkal s několika IT kolegy najmutými na juniorské pozice, bez VŠ, kteří měli jednu nebo více z následujících "vad":

* byli to "ňoumové"
* chyběl tah na branku
* chyběly komunikační softskills

Možná jsem měl štěstí, ale nikdo z kolegů, absolventů rozumných VŠ, těmito neduhy netrpěl.

Máte podobné zkušenosti?

« Odpověď #21 kdy: 10. 09. 2015, 22:47:17 »
BTW, krásný komentář k tomu napsal Peregrin.
Áá, má to i na webu, moc doporučuju: http://jarda.peregrin.cz/mybibl/TOCs/460.pdf

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 11. 09. 2015, 08:56:46 »
to radsi_anonymne:
A nemohlo to bejt tim, ze absolventum SS je19 a jsou to jeste de-facto deti kdezto absolventovi VS je minimalne o 5 let vice a s velkou pravdepodobnosti i o vic?
Moje zkusenost s absolventama VS je zase takova ze casto vedi vsechno nejlip a chteli by ridit svet a myslej si, ze na ne vsude cekaj za 50k, ackoliv jejich pridana hodnota je casto minimalni az nulova oproti SS.

Ja osobne potencial prinosu ve VS vidim, nicmene si nemyslim ze by se dal posuzovat plosne. Je to o individualitach.
Jeden z castych argumentu pro VS je ze te nauci dotahovat projekty. Mne prijde ze to studenty uci jen jak to co nejzaobaleneji ocurat aby to proslo u vyucujiciho a presne tak si vysvetluju ten tvuj: "tah na branku"
Navic casto lide studuji obor uplne mimo. Dopravky, PEF, ruzne soukrome ustavy a pak jdou delat do IT. Ok, proc ne, ale jakou je mozne ocekavat pridanou hodnotu od absolventa takoveho oboru?

Na druhou stranu znam nekolik lidi s UK co se venuji programovani a tam ta pridana hodnota urcite je to klobouk dolu.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 11. 09. 2015, 10:42:14 »
to radsi_anonymne:
A nemohlo to bejt tim, ze absolventum SS je19 a jsou to jeste de-facto deti kdezto absolventovi VS je minimalne o 5 let vice a s velkou pravdepodobnosti i o vic?
Moje zkusenost s absolventama VS je zase takova ze casto vedi vsechno nejlip a chteli by ridit svet a myslej si, ze na ne vsude cekaj za 50k, ackoliv jejich pridana hodnota je casto minimalni az nulova oproti SS.

Ja osobne potencial prinosu ve VS vidim, nicmene si nemyslim ze by se dal posuzovat plosne. Je to o individualitach.
Jeden z castych argumentu pro VS je ze te nauci dotahovat projekty. Mne prijde ze to studenty uci jen jak to co nejzaobaleneji ocurat aby to proslo u vyucujiciho a presne tak si vysvetluju ten tvuj: "tah na branku"
Navic casto lide studuji obor uplne mimo. Dopravky, PEF, ruzne soukrome ustavy a pak jdou delat do IT. Ok, proc ne, ale jakou je mozne ocekavat pridanou hodnotu od absolventa takoveho oboru?

Na druhou stranu znam nekolik lidi s UK co se venuji programovani a tam ta pridana hodnota urcite je to klobouk dolu.
"Tah na branku" je individuální záležitost. "Přidaná hodnota" také záleží (nepřímo) na povaze studenta/absolventa, někteří dělají minimum, jen aby prošli - prostě nejsnazší cesta k titulu.