Regulace otáček větráku CPU

Tomas Holy

Regulace otáček větráku CPU
« kdy: 10. 03. 2015, 22:30:12 »
ahoj mam HTPC a v nem desku ASROCK B75M R2.0 CPU je  i3-3250, distribuce Linux Mint
mam pocit ze vetrak (box chladic dodany z CPU) se toci vice nez by mel / mohl :)
hledal jsem nejakou moznost regulace otacek
nasel jsem nejaky postup na http://www.linuxexpres.cz/praxe/rizeni-a-automaticka-regulace-vetracku
bohuzel sensors-detect na moji desce nenajde pozadovane senzory :(

existuje nejaka jina moznost nebo mam smulu,
dekuji TH
« Poslední změna: 10. 03. 2015, 22:38:23 od Petr Krčmář »

m

Re:Regulace otáček větráku CPU
« Odpověď #1 kdy: 11. 03. 2015, 01:45:16 »
Nenapadlo tě, že se točí závisle na teplotě ? Co tím získáš, když ho zpomalíš ? Teda kromě spáleného procesoru. Dokud nevíš, jakou to má teplotu, nemá cenu to řešit.

vertigo

« Odpověď #2 kdy: 11. 03. 2015, 08:34:13 »
Zdar,
to je věc železa a pravidla regulace otáček by měla být nastavována v BIOSu. Widlím nebo tuxovi pak už do toho nic není.

« Odpověď #3 kdy: 11. 03. 2015, 10:23:48 »
Neexistuje na webu nějaký článek, který regulaci otáček dobře vysvětluje?

Nenapadlo tě, že se točí závisle na teplotě ? Co tím získáš, když ho zpomalíš ? Teda kromě spáleného procesoru. Dokud nevíš, jakou to má teplotu, nemá cenu to řešit.
U velkého množství systémů se větrák točí stejně při Idle jako při Half Load, někdy i jako Full Load.
Určitě je tam prostor větráky při idle zpomalit.

Zdar,
to je věc železa a pravidla regulace otáček by měla být nastavována v BIOSu. Widlím nebo tuxovi pak už do toho nic není.
To přece není pravda. Jak by pak fungovaly aplikace jako je SpeedFan ve Windows?
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

m

« Odpověď #4 kdy: 11. 03. 2015, 10:36:39 »
U velkého množství systémů se větrák točí stejně při Idle jako při Half Load, někdy i jako Full Load.
Určitě je tam prostor větráky při idle zpomalit.

Pořád ale platí, že dokud nezná teplotu CPU, nemá smysl se v tom hrabat. Co když už teď tam má třeba 70 stupňů a zpomalil by ho. Většina úvah typu : já sy myslím, že by to mohlo běžet pomalejš apod. nedopadá dobře. Takže nemyslet, změřit, porovnat rozdíl a pak to buď nechat natrvalo, nebo ne.

trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 11. 03. 2015, 12:50:32 »
tak predne doporucuju procist manual k desce a kontrolu zapojeni vetraku

ftp://europe.asrock.com/manual/B75M.pdf

1. na obrazku na strane 13 manualu: je tvuj vetrak ve spravnym konektoru CPU_FAN1 (cislo 4)?
2. ma tvuj CPU vetrak konektor 4 piny (PWM regulace rychlosti) nebo jen 3 (bez PWM)?
3. na strane 60 v manualu: zmen v uefi biosu "CPU Fan 1 Setting" z defaultniho "Full On" na "Automatic Mode"
4. pokud chces vic ticha, sezen lepsi vetrak/chladic, treba fy Noctua
5. jestli chces experimentovat, muzes kapku snizit napeti CPU, to bude chladnejsi a vetrak se bude min tocit. kdyz ale snizis moc, bude to nestabilni, v manualu strana 46 CPU Core Voltage Offset, doporucuje se snizit o malinko, zapsat, sledovat stabilitu nekolik dni, postup opakovat...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 11. 03. 2015, 14:43:23 »
Zdar,
To přece není pravda. Jak by pak fungovaly aplikace jako je SpeedFan ve Windows?

Jednoduse tak, ze nefunguji. Na nekterem HW je ventilator ovladam vlastni logikou desky, se kterou toho moc clovek nenadela. Mam doma takovy stroj od Dellu. Mozna, ze by slo i otackami vetraku nejak pohnout, ale Dell nekde usetril 50 centu za nejaky chip a tak neni z ceho cist teplotu, takze je to leda tak ruska ruleta.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 11. 03. 2015, 16:00:57 »
Pokud sensors-detect nic nenašel, může Ti jen chybět modul jádra, kterej by informace zjišťoval. Nicméně minimálně teplotu CPU jader by zjistit snad vždycky měl...

Mrkni se buď do manuálu desky nebo lépe přímo na desku, zkus najít čip, kterej se o reportování teplot/napětí stará (nějaký IT čipy nebo Winbond, většinou mají rozměr alespoň 2x1cm) - Google bude Tvůj kamarád :-) Pa se mrkni, jesti máš příslušnej modul zavedenej (lsmod) nebo jestli je ovladač už v kernelu.

Můžeš zkusit na férovku hledat na google lmsensors3.conf soubor pro tuhle desku (taky už se mi to jednou takhle povedlo).

I když ale zjistíš teploty, neznamená to, že Ti půjde větrák řídit - to závisí na počtu pinů (3/4), a způsobu řízení z desky (PWM nebo voltage) a občas na neznámym faktoru...

Samozřejmě, že nejdřív ale vlez do BIOSu a zkus se mrknout na možnosti, třeba tam bude "quiet" profil ;-)

« Odpověď #8 kdy: 11. 03. 2015, 19:14:52 »
 8)
Zdar,
Jednoduse tak, ze nefunguji. Na nekterem HW je ventilator ovladam vlastni logikou desky, se kterou toho moc clovek nenadela.

Příspěvek od vertiga jsem pochopil tak, že jeho tvrzení platí obecně. Tj. že ty aplikace nefungují na žádném HW

Mam doma takovy stroj od Dellu. Mozna, ze by slo i otackami vetraku nejak pohnout, ale Dell nekde usetril 50 centu za nejaky chip a tak neni z ceho cist teplotu, takze je to leda tak ruska ruleta.

Mám ve svém okolí dva Delly Optiplex 780, a ani jeden nemění otáčky mezi Idle a Full Load. Tam zřejmě prostor pro snižování otáček je.
Ale nemám tušení jak to provést.

Teď odhlédnu od měření teplot:
Pokud není viditelná  možnost softwarového ovládání otáček větráku, může to  znamenat
a) mobo softwarové řízení neumožní, a otáčky si (ne)řídí sám
b) mobo umožňuje softwarové řízení nestandardním způsobem, a software, který by měl otáčky řídit, o tomto způsobu neví (k této možnosti mě vede to, že SpeedFan má v Options možnost zatrhnout "Dell Support")

Odstavec výše je moje hypotéza. Opravdu existují takové případy?
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

Tomas Holy

« Odpověď #9 kdy: 11. 03. 2015, 23:03:10 »
pratele dekuji za rady !
hlavne trubicoid2 diky diky !!
nastavil jsem bios presne jak jsi psal target CPU temp jsem dal na 65 a level vetraku na 1 a mam TICHO !!!!!

bajecne

a to se musim jeste priznat, ze jsem to v tom biosu hledal, no nemlatte me :)

diky a dobrou noc