Je čas na nové CZFree?

Re:Je čas na nové CZFree?
« Odpověď #15 kdy: 06. 08. 2026, 22:42:31 »
Vzhledem k tomu, jak je postavena regulace poskytování veřejných telekomunikačních služeb, je to pro připojování veřejnosti naprosto nereálné, protože je tam asi tak bambilión věcí ve kterých by to zákonný rámec porušovalo, a jednak je tam obrovská hromada povinností, které takový subjekt musí plnit. Jediný způsob, jak něco takového udělat legálně, je založit sročko a udělat to jako síť pro vnitřní potřebu. JENŽE tam narážíš na problém, že pak s každým, kdo by se k tomu byť jen dočasně připojoval, musí existovat smluvní vztah, a především náplň činnosti a ty smluvní vztahy NESMÍ do očí bijícím způsobem mít jako primární účel provoz té sítě, nýbrž nějakou jinou nesouvisející činnost. Tzn musí to být minimálně neziskovka, a MUSÍ vykazovat nějaké reálné výsledky. Protože jinak to vede nejen na správní delikty proti zákonům a předpisům o telekomunikacích, ale velmi snadno i na krácení daní. A nelibost finančáku je to nejhorší, co tě může potkat.

CZFree by bylo dnes nelegální nebo co? Vím že měly některé subjekty problémy, ale to nebylo primárně provozem sítě jako takové, ne?

Podle mě existuje více podobných projektů Guifi.net/Freifunk, MeshCore/MeshStatic nebo radioamatérské AREDN, Winlink, HAMNET.

RDa

• 3 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 06. 08. 2026, 22:55:08 »
Podle mě existuje více podobných projektů Guifi.net/Freifunk, MeshCore/MeshStatic nebo radioamatérské AREDN, Winlink, HAMNET.

Nezavisle privatni site asi OK, ale jakmile tam je moznost se pripojit do Internetu ("verejne site"), tak se hraje jina hra?

« Odpověď #17 kdy: 07. 08. 2026, 10:06:36 »
Na počátku byl určitě důvod připojení k internetu a to vedlo k velkému boomu. Když přišel Deu s tou myšlenkou v době vytáčeného připojení, tak se vyplatilo investovat nemalé peníze. Pamatuji si tenkrát byla v podstatě k sehnání jen PCMCIA Avaya skoro za 10000,- + kabely a anténa. Takže mě to vyšlo na nějaký 14000,- se připojit a vše jsem si musel najít a udělat sám. Pak přišlo ADSL, tkeré jsem si pořídil a v CZF jsem zůstal kvůli té technické stránce. Nicméně se pak na to začalo nabalovat spustu lidí co chtěli doopravdy jen internet a spousta správců velkých NODů si z toho udělalo business, i když to zase umožnilo vznik dalších nodů, takže ta síť se doopravdy rozšířila, ale zároveň to díky tomu šlo postupně do kytek. Různé nevraživosti a o obchodní zájmy přerostli původní myšlenku. Když jsem se pak přestěhoval, tak i když mám na dohled nod, který tvrdí že je CZF, tak když jsem se chtěl připojit bez potřeby internetu, tak mi to neumožnili. V té době jsem také uvažoval o nějaké VPNFreenet.

a6b

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 07. 08. 2026, 10:11:10 »
taky myslim, ze sousedske site nemaji byt o pripojeni k internetu, ale jako paralelni alternativa, nezavisla, free, s vlastnim zivotem.

« Odpověď #19 kdy: 07. 08. 2026, 20:14:10 »
Internet už dneska není problém v jakékoliv části ČR. Všude je dostupné připojení přes .../Starlink.

s tim starlinkem to v EU nepujde dokud evropska komise neymeni nayor a neprestane blokovat psamo pro evropske projekty. starlink v eu neni dostupny nejaky ten mesic pokud se nepletu.

« Odpověď #20 kdy: 08. 08. 2026, 06:56:11 »
Jestliže je dnes internet všude.

Citace
Internet už dneska není problém v jakékoliv části ČR. Všude je dostupné připojení přes 5 Ghz Wifi/ADSL/60 Ghz/5G/LTE/Starlink.

Tak to je ideální na nějakou overaly network. Jako například TOR, I2P, Reticulum, Yggdrasil, Lokinet, ZeroNet, FreeNet, Hyphanet, IPFS apod. Každá síť má trochu jiný cíl, a jiné garance anonymity či šifrování.

Osobně se mi dost líbí I2P.

« Odpověď #21 kdy: 08. 08. 2026, 12:57:21 »
Internet už dneska není problém v jakékoliv části ČR. Všude je dostupné připojení přes .../Starlink.

s tim starlinkem to v EU nepujde dokud evropska komise neymeni nayor a neprestane blokovat psamo pro evropske projekty. starlink v eu neni dostupny nejaky ten mesic pokud se nepletu.

Starlink bych zakázal. A postavil bych se proti jakékoli komercionalizaci vesmírného prostoru. Stejně jako projekty typu https://vtm.zive.cz/clanky/projekt-obriho-vesmirneho-zrcadla-dostal-zelenou-zmizi-tma-ale-solarni-elektrarny-budou-vyrabet-i-uprostred-noci/sc-870-a-242201/default.aspx Nechápu, jak to někdo mohl povolit. Můj názor.

« Odpověď #22 kdy: 08. 08. 2026, 13:10:27 »
Jestliže je dnes internet všude.

Citace
Internet už dneska není problém v jakékoliv části ČR. Všude je dostupné připojení přes 5 Ghz Wifi/ADSL/60 Ghz/5G/LTE/Starlink.

Tak to je ideální na nějakou overaly network. Jako například TOR, I2P, Reticulum, Yggdrasil, Lokinet, ZeroNet, FreeNet, Hyphanet, IPFS apod. Každá síť má trochu jiný cíl, a jiné garance anonymity či šifrování.

Jako radioamatér bych podporoval i nějakou off-grid síť nezávislou na systému. Nemusí to být masová záležitost. Pro textovou komunikaci podle mě docela vyhovuje Meshcore/Meshstatic https://amaterskeradio.cz/cs/meshcore-vs-meschtastic

IMHO by dnes mělo být právo na provoz takových sítí nějak zakotveno v nějakých základních právech. Odpovídalo by to stavu civilizace.

« Odpověď #23 kdy: 08. 08. 2026, 16:13:00 »
Jako radioamatér bych podporoval i nějakou off-grid síť nezávislou na systému. Nemusí to být masová záležitost. Pro textovou komunikaci podle mě docela vyhovuje Meshcore/Meshstatic https://amaterskeradio.cz/cs/meshcore-vs-meschtastic

Jako radioamatér si spočítejte propustnost té LoRa implementace. Repeatery mají max 10% duty cycle a rychlosti přenosu v nízkých kbps. Meshtastic je vhodný pro malé skupiny a MeshCore řeší prefixy, regiony a SF už při zatížení stovkami uživatelů, kteří si popřejí dobré ráno a sdělí počasí.

To už by bylo lepší vzít ESP32 a postavit to na Wifi. Solární nody uděláte taky, a bude to postavené na IP (nebo alespoň 6LoWPAN), takže to bude podporovat všechny běžné aplikace a vrstvené protokoly. (To je i můj problém s Reticulum).

IMHO by dnes mělo být právo na provoz takových sítí nějak zakotveno v nějakých základních právech. Odpovídalo by to stavu civilizace.

Je to mnohem složitější. Sítě obecně provozovat můžete, ale ono záleží i k čemu a kdo všechno se může připojit.

https://ctu.gov.cz/deleni-sluzeb-elektronickych-komunikaci

Ale sítě nezaložené na číslech dle Všeobecného oprávnění NESMÍ poskytovat komunikaci člověk - člověk (viz. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-127#p9 odst 3), takže Meshtastic a MeshCore dost možná ani neodpovídají českým zákonům (obzvlášt když česká komunita MeshCore vysloveně nechce senzorové přenosy).

Taky, Garlic je přesně to co tu popisoval RDa jako ideální síť. Dělené pakety, balení ala TOR, oddělené směry. Nevýhodou je, že má pořád příliš málo nodů, aby se dalo vyloučit sledování hrubou silou.

« Odpověď #24 kdy: 08. 08. 2026, 18:22:42 »

Jako radioamatér si spočítejte propustnost té LoRa implementace. Repeatery mají max 10% duty cycle a rychlosti přenosu v nízkých kbps. Meshtastic je vhodný pro malé skupiny a MeshCore řeší prefixy, regiony a SF už při zatížení stovkami uživatelů, kteří si popřejí dobré ráno a sdělí počasí.

To už by bylo lepší vzít ESP32 a postavit to na Wifi. Solární nody uděláte taky, a bude to postavené na IP (...)

To s tím wifi - to by byla ta Freifunk. MeshCore by se pak hodila pro komunitní lokální textovou komunikaci. A pro jistotu jsem hned v tom příspěvku doplnil, že nikoli v masovém měřítku  :)

Je to mnohem složitější. Sítě obecně provozovat můžete, ale ono záleží i k čemu a kdo všechno se může připojit https://ctu.gov.cz/deleni-sluzeb-elektronickych-komunikaci

Ale sítě nezaložené na číslech dle Všeobecného oprávnění NESMÍ poskytovat komunikaci člověk - člověk (viz. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-127#p9 odst 3), takže Meshtastic a MeshCore dost možná ani neodpovídají českým zákonům (obzvlášt když česká komunita MeshCore vysloveně nechce senzorové přenosy).

Bylo by skvělé, kdyby nějaký kompetentní znalec ty zákony vysvětlil polopatě a ukázal na příkladech.