Napíšu to jak to je, v ČR neznám snad firmu, co by po ajťácích vyžadovala více než košili. Pamatuji si na DHL, ty vyžadovali oblek, ale už také slevily a stačí jim košile. Banky také slevily. Věc se má tak, že oni mohou sehnat idiota v obleku, ale zákazník firmy by obvykle raději funkční webové stránky
Pokud je u IT pozice vyžadován oblek (stalo se mi to jen před 10ti lety v DHL) je na to člověk VÝSLOVNĚ upozorněn před pohovorem!
V případě, že se člověk chce trošku blísknout, je možná causual kombinace, třeba džíny + sako, ale je to na nic, pokud se v tom člověk necítí dobře!
Druhá věc je zanedbaný vzhled (a z vysoké moc dobře vím, že zanedbaný vzhled je možné mít úplně stejně v obleku jako v tričku). Málokdo chce zaměstnávat lidi, kteří chodí v 10 let starém oblečení, to je prostě realita!
Já, jako člověk, který zhubnul cca. 30 kg se dívám přes prsty (možná i více než lidé co byly celí život hubení) na tlusté lidi co chlastaj. Je to proto, že jsem propadl zdravému životnímu stylu a z vlastní zkušenosti moc dobře vím jak jsem bývával v minulosti bez energie a v depresích a to díky tomu, že jsem nesportoval.
Lidé co o sebe pečují si mezi sebe budou neradi pouštět nerda co má 130kg a chodí v 10 let starém oblečení, to je prostě fakt, nezávisle na obleku. Stejně tak banda sto kilových nerdů, co se v pátek večer u piva baví o nevém patchy linuxového kernelu více zaujatě než o ženských si mezi sebe stěží pustí fitness týpka co v pátek chodí balit holky na šuk.
Je to otázka firemní kultury.
Pro mě tedy doporučení - na nic si nehrajte. Na pohovor si vezměte to nejlepší co BĚŽNĚ nosíte!