Gemius? ten mám doma přesměrovaný na routeru pomocí /etc/hosts. A je k tomu několik dobrých důvodů:
- Soukromí. Nevím, co za data sbírají, jak je uchovávají, jak dlouho je uchovávají,...
- Bezpečnost. Pokud vyskočí jakýkoliv okno třetí strany, který explicitně nerozkliknu, dostane ban. Riziko, že při klikání skočí rovnou pod kurzor, je až moc velký. Nezájem, co to je.
- Vyskakovací okna. Nemám rád, když s ponořím do řešení problému a najednou mě z něho vytrhne popup s dotazníkem mimo téma. Vytočím se a než se zklidním a začnu koncentrovat, je půl hodiny v pr... Život je krátkej na to, abych se nechal 3x denně takto vytočit.
- Vtíravost. Jednou jako mladej blbej jsem ze zvědavosti jejich dotazník vyplnil (v bláhové naději, že od jejich výkalů bude pokoj) a od té doby se jich v mailu nemůžu zbavit.
- Zpomalení načítání webu, a to až o 2/3.
- Zpracování dat mimo ČR a nemožnost efektivně řešit případný problém podle naší legislativy
- Zkušenost s polským "podnikáním"
Gemius má trojitou smůlu. Nemám povinnost předávat jim údaje o prohlížení webu. Nevěřím jim a nechci, aby zpracovávali data o mě. A bez nich je web tak nějak svižnější.
To, že se někdo spolíhá na data od nich, je jenom jeho boj. To, že si SPIR vybral tyhle ch*je, je problém SPIRu, ne můj.