Chromebook jako linuxový laptop

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
Chromebook jako linuxový laptop
« kdy: 05. 08. 2015, 19:14:07 »
Po dlouhém a úmorném pátrání co si pořídit za linuxový laptop (kdy si prostě fakt nevyberu), najednou na webu narazím na myšlenku - použijte chromebook... Úplně mě to trklo do hlavy, to je přesně to co potřebuji, levný, spolehlivý, malý, uzoučký, lehký, přenosný laptop s velkou výdrží, který zvládne přehrávat video a základní linuxové aplikace... Fatamorgána :)

Co teď řeším je fakt, jestli to opravdu bude fungovat tak super a spolehlivě (hlavně uspávání, šifrování) jak píšou s Croutonem... Zajímalo by mě, jestli to můžu nějak nastavit, aby to automaticky bootovalo do Linuxu (tedy v tomto případě chrootu).

A taky by mě zajímalo, jestli nevadí, když to má nVidia grafiku. Dočetl jsem se, že Crouton bere všechny ovladače z ChromeOS, máte s tím někdo zkušenosti?

Daniel Kozak

Re:Chromebook jako linuxový laptop
« Odpověď #1 kdy: 05. 08. 2015, 21:57:03 »
Tak trochu si nejsem jisty co presne mas za problem. Ale pokud jde o vyber solidniho HW. Tak potom Chromebook muze byt reseni. Ale bohuzel si nenapsal o ktery se jedna. Takze se tezko radi.

nobody

« Odpověď #2 kdy: 05. 08. 2015, 22:21:03 »
zkusenosti s croutonem nemam, nicmene jde jen o hromadu scriptu co pomahaji nainstalovat nejake distro a vysledek pusti v chrootu...
tedy linux NEPOBEZI nativne, pobezi nad AndroidemJadrem a nad/vedle AndroidSystem, pokud hledas linuxovy laptop tohle reseni to neni, pokud chces NEJAK mit zprovoznenej i Linux a jeho aplikace a s omezenima na ktere narazis pak dokazes zit (rozdilna/oklestena klavesnice, omezena podpora 3D akcelerace, omezenej dle vlastnosti zkonfigurovaneho ChromeJadra)...

jinak prijde mi to proste jako: "Hledam kvalitni motokolo a napadlo me, koupim si kolo a pridelam si tam motor kobercovou paskou. Mate s tim nekdo zkusenost? ;)"
aneb kup si to a mas 14dni na to aby nez z toho zesilis si to do 14dni vratil a koupil laptop s normalni klavesnici a bezproblemove instalovatelnym nativnim GNU/Linuxem ;)

nobody

« Odpověď #3 kdy: 05. 08. 2015, 22:22:47 »
jinak se samo pridavam k otazce, jakej model mas predvybranej ?

jmk

• 180
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06. 08. 2015, 15:18:40 »
Možná to je úplně mimo tuto debatu, ale přesně toto jsem řešil cca před rokem. Nakonec jsem musel slevit ze svých požadavků a to zejména finančních. Koupil jsem si EliteBook 820 G1 s SSD. Debian/Ubuntu běhá naprosto cool. Výdrž na baterku cca 8 hodin. Co už není tak cool byla cena - v té době 26tis. Ale jinak perfektně zpracovaný a kvalitní stroj, který mi doufám bude sloužit ještě plno let  :D
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

ARMy

« Odpověď #5 kdy: 06. 08. 2015, 23:22:56 »
Chtel jsem neco podobneho - takovy poor man's linux - arm tablet + klavesnice. Ale nakonec nebyla vule to zkouset, tak kdyby se nekomu chtelo ;) pipo p1 + pouzdro + usb klavesnice je k dispozici :)

Myslim, ze hardware jde tak rychle cenou dolu - a tak rychle zastara - ze nema cenu kupovat neco drazsiho - ale to je kazdeho volba

Michal Lenc

« Odpověď #6 kdy: 07. 08. 2015, 12:08:35 »
Jenom bych si dovolil reagovat na p. Nobodyho. V chromeOS nebezi androidi jadro, ale standardni linuxove (nevim jak moc vanilla), pricemz cely system je postaven nad gentoo. A co se tyce moznosti provozovat ciste linux, bez chromeOS, melo by to byt mozne, ale nejdrive bych si to poradne progooglil.

« Odpověď #7 kdy: 07. 08. 2015, 12:22:07 »
Chromebook jsem sice v ruce neměl, ale na Chromeboxu (Asus M118U) mi naprosto v pohodě jako jediný OS běží Debian, používám ho jako domácí Plex/Squeezebox/CloudPrint server. Z původního Chrome OSu nezůstal ani bajt, stačil k tomu jen šroubovák a trocha trpělivosti :-) Takže si myslím, že by v tom výrazný problém být neměl ani v případě Chromebooku.

Jenda

« Odpověď #8 kdy: 07. 08. 2015, 13:07:22 »
Rychlé zagooglení ukázalo, že Crouton je jenom chroot. S tím mám v Androidu otřesné zkušenosti, šmírovací software a bloatware běží dál, v chrootu nefunguje různý hardware… Bojím se, že to tady bude podobné.

Ale existuje na to ChrUbuntu, což je normální plnohodnotný Linux.

nobody

« Odpověď #9 kdy: 07. 08. 2015, 15:09:15 »
Jenom bych si dovolil reagovat na p. Nobodyho. V chromeOS nebezi androidi jadro, ale standardni linuxove (nevim jak moc vanilla), pricemz cely system je postaven nad gentoo. A co se tyce moznosti provozovat ciste linux, bez chromeOS, melo by to byt mozne, ale nejdrive bych si to poradne progooglil.

diky za upozorneni, nicmene problem zustava stejny, tedy ze s linux distrem v chrootu jsi na nem zavislej a omezenej vlastnostmi zkonfigurovaneho ChromeJadra, tedy i presto ze v chrootu bude dochazet k instalaci a aktualizaci nativniho jadra distribuce, nebude toto vubec pouzito a nepujde jen o jadro...

s moznosti nainstalovat nativne Linux na nektery chromebook HW je urcite mozne spekulovat, zkusenosti nemam ale je mi jasne ze to uz nebude pro mene zkusene uzivatele tak jednoduche jako instalace crouton... rychlej google hlasa ze je potreba prepnout write-protect, aktualizovat bios na coreboot a z usb pak pustit liveusb nativni gnu/linux kterej by mel jit normalne nainstalovat, otazka jestli nebude problem s nejakym hw (bt/wifi/grafika/zvuk) nebo uspavani/hybernace...

vzhledem k tomu ze sem dostaval za desitky let linux na kde co, asi bych se toho sam nebal, ale opravdu nemyslim ze "chromebook" je resenim pro "linuxovy notas" pro kazdeho, navic jde o tu klavesnici ktera je cato dost oklestena...

nobody

« Odpověď #10 kdy: 07. 08. 2015, 15:10:58 »
zapomel jsem uvest zdroj kde jsou ke stazeni coreboot biosy, takze pokud tam nebude model co tazatel chce, bude to mit asi slozitejsi/nemozne pro nativni reseni :)
https://johnlewis.ie/custom-chromebook-firmware/rom-download/

TomBA

« Odpověď #11 kdy: 07. 08. 2015, 15:21:41 »
Používam chromebook už takmer tri roky (arm Samsung 303).  Som s ním veľmi spokojný.
Z tvojej otázky nie je zrejmé čo od toho očakávaš. "zvládne přehrávat video a základní linuxové aplikace" je neúplná informácia.
Každý chromebook ti bude prehrávať video.
Každý chromebook ti poskytne príkazovú riadku na pripojenie cez SSH povedzme pre správu serverov (moje použitie).
V developer mode tam mas k dispozícii veľa štandardných konzolových príkazov.

Iná vec je ak chceš prehrávať video v rôznych exotických kontaineroch, kombináciách videa a zvuku, titulky, 3D..... To ti chromeos neumožní, ale rieši sa to tak že doma máme plex server, ktorý mi to v požadovanom formáte aj s titulkami streamuje kam treba (chromebook, smartTV, tablet, PC....).

Ak by si chcel nainštalovať "normálny" linux, potrebuješ prepáliť BIOS (nie je to komplikované, na internete máš návody). Doporučujem ale potom notebook s intel cpu, lebo niektoré binárne bloby nie su pre arm dostupné. Na mojom arm som v takomto prípade narážal na problemy s Mali grafikou a akceleráciou, správou napájania a podobne. Preto som sa ku chromeOS vratil a používam ho tak.

Ktorý chromebook ma nVidia grafiku? Hovoríš o arm Tegrách? To nie je nVidia grafika v zmysle ako ju poznáš......