Používam chromebook už takmer tri roky (arm Samsung 303). Som s ním veľmi spokojný.
Z tvojej otázky nie je zrejmé čo od toho očakávaš. "zvládne přehrávat video a základní linuxové aplikace" je neúplná informácia.
Každý chromebook ti bude prehrávať video.
Každý chromebook ti poskytne príkazovú riadku na pripojenie cez SSH povedzme pre správu serverov (moje použitie).
V developer mode tam mas k dispozícii veľa štandardných konzolových príkazov.
Iná vec je ak chceš prehrávať video v rôznych exotických kontaineroch, kombináciách videa a zvuku, titulky, 3D..... To ti chromeos neumožní, ale rieši sa to tak že doma máme plex server, ktorý mi to v požadovanom formáte aj s titulkami streamuje kam treba (chromebook, smartTV, tablet, PC....).
Ak by si chcel nainštalovať "normálny" linux, potrebuješ prepáliť BIOS (nie je to komplikované, na internete máš návody). Doporučujem ale potom notebook s intel cpu, lebo niektoré binárne bloby nie su pre arm dostupné. Na mojom arm som v takomto prípade narážal na problemy s Mali grafikou a akceleráciou, správou napájania a podobne. Preto som sa ku chromeOS vratil a používam ho tak.
Ktorý chromebook ma nVidia grafiku? Hovoríš o arm Tegrách? To nie je nVidia grafika v zmysle ako ju poznáš......