Kde koupit 10m HDMI kabel?

Kde koupit 10m HDMI kabel?
« kdy: 29. 12. 2024, 16:54:25 »
Netušíte prosím kde se dá koupit cca 10m HDMI kabel, který bude mít na jedné straně standardní HDMI konektor a na druhé straně micro HDMI nebo USB C, kam by se dala redukce, aby z toho byl taky standardní HDMI konektor.

Potřebuji protáhnout průchodkou v podhledu k projektoru, ale samozřejmě mi standardní HDMI průchodkou neprojde :-)

Díky za případné info!

Re:10m HDMI kabel
« Odpověď #1 kdy: 29. 12. 2024, 17:27:32 »
Je to sice piplačka, ale taky by se nabízelo řešení jeden z těch konektorů ustřihnout a po protažení tam připájet nový. A ano, už jsem to dělal a zrovna shodou okolností na 10m HDMI kabelu (s klasickými HDMI konektory). Proto vím, že to je piplačka, ale výsledek byl úspěšný :).
Největší pakárna byla sehnat za smysluplnou cenu ty HDMI konektory. Nějaké mi zbyly, kdybych tu kravinu někdy opakoval :D.

No, anebo risknout třeba Allegro apod.

jjrsk

• 603
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 29. 12. 2024, 17:27:37 »
Velice pravdepodobne ti takovej kabel nebude fungovat ani bez redukci. Mnohem lip nejspis pochodis s krabkama, ktery to poslou po eth kabelu, kterej si pripadne nacvaknes jak dlouhej potrebujes. Jen to bude mit nejakou tu latenci navic.

« Odpověď #3 kdy: 29. 12. 2024, 17:29:39 »
Velice pravdepodobne ti takovej kabel nebude fungovat ani bez redukci.
… bych si dovolil označit za velice odvážné tvrzení. Mám na to standardní odpověď č. 112: Hmm, ale mně to funguje.

« Odpověď #4 kdy: 29. 12. 2024, 18:31:20 »
To je klasicky nekonečná debata. V tom, jestli to bude chodit, hraje roli spousta proměnných. Šířka pásma (resp. rozlišení, refresh a bitová hloubka), kvalita konkrétního vysílače (source) a přijímače (sink), provedení konkrétního kabelu (tenké AWG28 vs silnější vodiče např. AWG24, stínění), ale samozřejmě také počet přechodů a toho jak pasují konektory.
Proto se můžete při hledání dobrat toho, že jeden výrobce například říká, že přímé propojení pasivním kabelem garantuje na 15 stop, a jiný říká třeba, že ve FHD to chodí i na 50 stop.
Já jak už jsem tu někde psal, tak ze zkušenosti 5-7 metrů dá ve FHD téměř cokoliv. Vyšší rozlišení a délky se bohužel musí konkrétně vyzkoušet.. může to šlapat bez problémů jako WIFTovi, nebo také bohužel vypadávat a "sněžit".

Já bych asi neřešil žádný microHDMI (což bývají většinou krátké, tenké kabely na nějaké lokální spojení), ale sehnal výkružák a pokud to půjde, tak zvětšil tu průchodku v podhledu. S normálními HDMI koncovkami je pak velký výběr různých kabelů.
Nebo pokud by se mi do toho nechtělo, tak bych tam natáhl Cat6 UTP patchcord a extender.
https://www.alza.cz/alzapower-patch-cat6-utp-10m-cerny-d12481402.htm

https://www.alza.cz/premiumcord-4kx2k-60hz-hdmi2-0-extender-na-60m-pres-jeden-kabel-cat6-6a-7-levne-d12506492.htm
resp. ten samý model u distributora:
https://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=7681
Tenhle extender má POC (power over cable), takže stačí připojit adaptér jen na straně u vysílače.

Re:Kde koupit 10m HDMI kabel?
« Odpověď #5 kdy: 29. 12. 2024, 19:49:19 »
Jak tvrdí předřečník Šmucr, převodník na ethernet kabel je jediná skutečně funkční věc.
Takže si sežeň něco podobného, ale toto konkrétně je plně funkční.
PremiumCord 4Kx2K@60Hz HDMI2.0 extender na 60m přes jeden kabel Cat6/6a/7

Nesnaž se vymýšlet něco jiného.

jjrsk

• 603
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29. 12. 2024, 20:52:46 »
... bych si dovolil označit za velice odvážné tvrzení ...
Mam zcela osobni zkusenosti s nekolika desitkama kusu kabelu delek 10 - 20m. Realne z toho mnoztvi fungoval jeden na zcela konkretnim miste. Navic ten kabel nebyl rozhodne pasivni a byl pouzit jako propoj ze stolu v zasedacce do projektoru (takova ta vec kdy ve stole je hnizto s konektorama, a kabelaz pak vede podlahou, zdma a stropem k projektoru). Na cenu se radsi neptej, 10k by ti nestacilo (jen za ten kabel, cela ta sranda stala nejaky ty stovky kKc).

Jako bonus, pokud resi, ze mu nejakou dirou neprojde ten konektor ... tak lol, protoze vsechny ty kabely byly +- stejne tlusty, jako je ten konektor sirokej.

« Odpověď #7 kdy: 30. 12. 2024, 08:38:24 »
To je klasicky nekonečná debata. V tom, jestli to bude chodit, hraje roli spousta proměnných. Šířka pásma (resp. (..)
...

v neposlední řadě hraje roli i to, jaký minimální poloměr ohybu ten kabel má a jestli se jej podaří dodržet. s ohledem na cenu HDMI kabelů bych se na nativní HDMI bez přemýšlení vyignoroval, protože to jsou nesmyslný peníze za nesmyslně nízkou šanci, že to bude fungovat.
navíc je dost podstatné, jestli těch 10m je skutečná kabelová vzdálenost, nebo jen přímá spojnice. v tom druhém případě totiž kabelová může narůst klidně na několikanásobek, podle toho kde je jaká díra a kudy kabel bude muset reálně vést.

v závislosti na prostředí jsou cesty v zásadě dvě:
- HDMI-UTP převodníky
- bezdrátové HDMI (mám jich nasazeno asi 6 vyloženě levných z alíku a kromě toho že to fakt dost topí s tím problémy nejsou, POKUD je vysílač a přijímač ve stejné místnosti; skrz zeď je to horší, ale jednu příčku to pořád ještě docela dobře snese)

« Odpověď #8 kdy: 30. 12. 2024, 09:10:28 »
Ok díky všem. Netušil jsem že existuje hdmi over rj45... Takže půjdu tudy.

RDa

• 2 790
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 30. 12. 2024, 12:18:36 »
Pokud to ma byt jen FHD / 1080p60 reseni, tak bych sel cestou konverze na 3G SDI a potahnul pouze koaxialni kabel. Na nej se koncovky nakrimpuji celkem v pohode.

« Odpověď #10 kdy: 30. 12. 2024, 12:31:48 »
Pokud se skutečně protáhne micro HDMI koncovka včetně pouzdra (což není tak jisté), tak za mě jednoznačně něco takového. Odpojitelné přechodky HDMI-D na HDMI-A součástí kompletu, optické vlákno, HDMI 2.1.
https://www.conrad.cz/cs/p/maxtrack-hdmi-kabel-10-m-cerna-c504-10ml-8k-uhd-hdmi-kabel-3307075.html

Provozuji 15m HDMI 2.1 na podobném kabelu, akorát s HDMI-A koncovkami, od jiného výrobce, a úplně v pohodě. Je třeba počítat s dodržením doporučeného poloměru ohybu, který je logicky větší než u drátu, ale není to žádné drama, záleží na konkrétní situaci.

« Odpověď #11 kdy: 30. 12. 2024, 13:09:21 »
Pokud to ma byt jen FHD / 1080p60 reseni, tak bych sel cestou konverze na 3G SDI a potahnul pouze koaxialni kabel. Na nej se koncovky nakrimpuji celkem v pohode.

To může být samozřejmě taky cesta, ale podle mě dává smysl jen v prostředí, kde už máš natahané ty SDI koaxy a zároveň víš přesně, že tam půjde jeden konkrétní druh signálu (třeba nějaký náhledový video monitor).
Jinak oproti tomu HDMI extenderu přes UTP za mě převažují spíš negativa.
- je to typicky dražší (převodníky, kabel)
- potřebuješ napájet obě strany
- má to jen vybrané režimy se standardními video rozlišeními, co projdou přes SDI (pokud to není specifické kombo přijímač/vysílač s funkcí DVI/HDMI extenderu jako dělal kdysi např. Blackmagic). Kdežto ty obecné extendery pracují typicky s normálními EDIDy a sink pošle podporovaná rozlišení, z kterých pak zdroj nastaví, co je třeba - může to být i něco s atypickým refreshem nebo poměrem stran.
- při použití s počítačem, konzolí se u 3G SDI přenosu zvolí bar. režim s rozdílovými složkami a 4:2:2 subsamplingem, což prostě vidíš třeba kolem diagonálních rozhraní u barevných ploch. Ano, sice existují i RGB 4:4:4 video režimy po SDI, ale pak už je potřeba 6G nebo 12G SDI, aby ses tam vešel s FHD a 50/60p.
Oproti tomu HDMI extender to typicky dá nativně v RGB, pokud je monitor/sink umí.
- rozbije to ověření HDCP (může a nemusí být problém podle aplikace) a vlastně všechno, co potřebuje obousměrnou komunikaci (CEC, auto-lipsync atp.)

« Odpověď #12 kdy: 30. 12. 2024, 13:26:00 »
Odpojitelné přechodky HDMI-D na HDMI-A součástí kompletu, optické vlákno, HDMI 2.1.

Tady bych upozornil na jeden potenciální zádrhel. Až do HDMI 2.1 (2022), kde je dodatek o vlastnosti "HDMI Power" a 300mA na 5V, tak nebyl žádný dohodnutý standard, co by definoval, jaký má HDMI zařízení dávat proud.
Což bylo přesně peklo s různými kabely s integrovanými repeatery nebo AOC, které pak dost často prostě nefungují.
Ale i to, že má zařízení HDMI 2.1 nebo 2.2 automaticky nezaručuje, že to bude chodit. Protože tam právě musí být ještě ve specifikaci zmíněna ta vlastnost "HDMI Power".
DisplayPort to měl dřív a striktnější, u něj jsem nikdy neměl problém s AOC, které byly napájené přímo ze zařízení.

« Odpověď #13 kdy: 30. 12. 2024, 13:33:37 »
Pardon - ten dodatek se jmenuje HDMI® Cable Power :)