Replikace virtuálního stroje - co udělat s cronem

Re:replikace virtualního stroje - co udělat s cronem
« Odpověď #15 kdy: 16. 08. 2017, 16:49:34 »
díky za informace, zajímavá je ta poznámka o té paměti - mně teď napadá, ze i ten snapshot té VM asi také ten obsah té RAMky neobsahuje :-)
Snapshoty běžícího stroje image RAM obsahují (viz https://pve.proxmox.com/wiki/Live_Snapshots) a je to potřeba i pro live migraci. Jestli to platí i pro zsync, to nevím, zatím jsem to neměl potřebu zkoumat.

a i ty transakce budou možná problém. Tedy prinejmenším se asi bude muset dělat recovery při startu záložního VM - ale to asi dělají všechny pořádné DB při bootu automaticky.
Recovery by měla každá rozumná DB zvládnout dobře, v tom bych problém neviděl. Spíš v tom, jestli se dá opravdu spolehnout na fsyncování změn.

Každopádně ale při tom řešení se zsyncem se z principu věci nějaké transakce ztratí, protože se syncuje jenom jednou za nějakou dobou - tj. všechno, co se zapsalo od posledního synce, je fuč.

Jan Karas

Re:Replikace virtuálního stroje - co udělat s cronem
« Odpověď #16 kdy: 16. 08. 2017, 16:55:23 »
Nějak moc nechápu, pokud máte tak velkou zkušenost na Unixech proč vůbec uvažujete nad Hyper-V - to mi přijde jako blby vtip.
Posledních několik let ......

já nevím jestli to bylo dobře pochopeno. Já si myslím, že je jedno jaká virtualizační strategie se použije - jako záloha se použije nějaký snapshot produkčního  VM, který obsahuje konkrétní nastavení (systémové/aplikační) a když poběží oba VM  tak nastanou problémy. Vím , že na toto nejsou snapshoty určeny, ty se normálně odloží na nějaký NAS a v případě havárie se to z té zálohy obnoví. Jestliže se takto chová hyper-V i proxmox podobně, nevidím v tom rozdíl.

Přesto jsem si ten proxmox stáhnul, na netu jsem našel hodně pozitivních reakcí, takže si to vyzkoušíme.

Jan Karas

« Odpověď #17 kdy: 16. 08. 2017, 16:57:44 »
Co to zkusit bez té replikace, například Altaro je dostupný software pro zálohování virtuálních strojů, jak Hyper-V tak VMWare, jedna z jeho funkcí je v případě potřeby nabootovat virtuály okamžitě ze zálohy (onsite, offsite) a zároveň tyto zálohy obnovit do produkčního prostředí, přičemž lze s nabootovanými zálohami v klidu fungovat a pracovat, změněná data se ukládají na diferenční disk na pozadí, po konci obnovení a pracovního klidu lze stisknutím tlačítka dokončit s tím, že se nová data rovnou sloučí s těmi obnovenými.

díky, provádím download té free verze. Dám zprávu, jestli by to byla schůdná cesta.

milous

« Odpověď #18 kdy: 16. 08. 2017, 17:20:24 »
Nějak moc nechápu, pokud máte tak velkou zkušenost na Unixech proč vůbec uvažujete nad Hyper-V - to mi přijde jako blby vtip.
Posledních několik let ......

já nevím jestli to bylo dobře pochopeno. Já si myslím, že je jedno jaká virtualizační strategie se použije

tak ono to jedno moc neni, kdyz jsem mel virtualky na VMware, tak jsem byl permanentne nasran bo nektere ficurky sly ladit pouze tlustym windows-only klientem a zase jine pouze pres web-clienta, na nehoz jsi musel mit flash, ale to zase slo kdyz jsi mel vcenterserver a ten si mel zase jenom u placene verze a pak udelali webclienta primo na ESXi ale to padalo a ..... jeste ted mam depku kdyz si na to vzpomenu.
windowsum verim jako loader na aplikace, ale sverovat jim ulohu hypervizora, na to koule nemam a administrace hyper-v taky humus, jak pise kdosi nade mnou, administrace proxmoxu je radost a zazitek a nepotrebuju wokna/flash/licence nybrz mne staci browser...

cili doporucuju proxmox

MB

« Odpověď #19 kdy: 16. 08. 2017, 17:57:11 »
Přesně tak jak píše "milous" - velmi podobnou zkušenost mám já , potažmo naši zákoši.  Určitě tomu Proxmoxu dejte šanci, není to nic složitého a uvidíte, že  to je opravdu pohoda to nasadit v reálném provozu. Jinak v kombinaci s vhodným síťovým ZFS storagem (a po řádné konfiguraci a plánování) netřeba na zálohy používat žáden soft třetích stran a vše nechat na ZFS snapshotech.  Pokud někdo přrjde na toto řešení z Hyper-V/VMWare + VEEAM  je to pro něj jak z jineho světa :)  Naposledny jsem "obnovoval" virtuál a data  v jednom clusteru po zašifrování Ramsonwarem  (cca 980 GB dat) a výpadek služby byl necelých 17 minut.... to mi příjde celkem ok :)
Takže za mně taky Proxmox nad ZFS - a co nejvíce RAM. ZFS potřebuje moooc ramky aby vše běželo rychle  tak jak má.
M.   

milous

« Odpověď #20 kdy: 16. 08. 2017, 18:31:23 »
Přesně tak jak píše "milous" - velmi podobnou zkušenost mám já , potažmo naši zákoši.  Určitě tomu Proxmoxu dejte šanci, není to nic složitého a uvidíte, že  to je opravdu pohoda to nasadit v reálném provozu. Jinak v kombinaci s vhodným síťovým ZFS storagem (a po řádné konfiguraci a plánování) netřeba na zálohy používat žáden soft třetích stran a vše nechat na ZFS snapshotech.  Pokud někdo přrjde na toto řešení z Hyper-V/VMWare + VEEAM  je to pro něj jak z jineho světa :)  Naposledny jsem "obnovoval" virtuál a data  v jednom clusteru po zašifrování Ramsonwarem  (cca 980 GB dat) a výpadek služby byl necelých 17 minut.... to mi příjde celkem ok :)
Takže za mně taky Proxmox nad ZFS - a co nejvíce RAM. ZFS potřebuje moooc ramky aby vše běželo rychle  tak jak má.
M.

tez neni spatne - mam overeno - 3 nody s ProxMoxem + FreeNAS pres NFS (10gbe switche/kabely/sitovky vse SFP+) pripadne s replikaci na dalsi FreeNAS, vse opensource, vse jednoduse adminovatelne pres http/ssh, zkratka krasa .. a staci relativne slaby/levny HW a nemusim resit pojebane licence, btw pro VMwareFlashReadCache jsem potreboval nejakou hustodemonsky licenci, u proxmoxu vrazim do masiny 2x intel S3610 a pridam zpoolem cache/log a je online vse hotovo.. ja osobne tedy hykam nadsenim

ET

« Odpověď #21 kdy: 16. 08. 2017, 22:35:03 »
kdyz to tak ctu, nebylo by jednodussi to proste (za)hodit  ...do cloudu...