Ne, to je úplně něco jiného. Design auta je autorským dílem dokud je to design reálného auta. Pokud to auto namaluju nebo vyfotím, tak ta moje malba/grafika nebo fotka bude moje autorské dílo a budu ho označovat jako POP ART.
Pochybuji, že Andy WARHOL platil Coca Cole licenci, za to, že si dovolil namalovat lahve Coca Coly, nebo že platil Campbell Soup Company, že si dovolil malovat jejich plechovky s polívkama.
Nejsem expert na autorské právo a nevím, proč spousta věcí je tak jak je. Ale vím, že tak jsou. Tvar auta je autorské dílo a když ho vyfotíte, tak asi nikomu do práv nezasáhnete a zřejmě to můžete šířit. To hádám, protože focení aut a následná volná publikace fotek je běžná.
Když ale vyfotíte osvětlenou eiffelovu věž (osvětlení eiffelovky je autorské dílo), tak jste do práv nezasáhli pouze, pokud jste tak učinili pro svou soukromou potřebu. Pokud fotku osvětlené eiffelovky někde vystavíte, tak vám hrozí postih.
V čem se tyhle případy liší? Nevím, ale vím, že to tak je. Stejně tak vím, že když uděláte model auta (jakkoliv) virtuální, tak si jeho šíření automobilky hlídají a pokud to chcete mít v nějakém svém SW, tak prostě chtějí peníze za licence.
POP ART je obecný název, nemá nic společného s právními termíny. Z hlediska práva je to odvozené dílo. Jak to měl Warhol vyřešeno s limonádařama a polívkářama to nevím, ale pokud byste někde chtěli použít skutečný design nějakého produktu i jeho skutečný název, tak musíte počítat s tím, že ta společnost se ohradí a zakáže vám to.
Respektive jsem se vyjádřil nejasně. Ten design toho virtuálního auta bude vaše autorské dílo, když ho sami vytvoříte. Pokud byste ukradli originál zdrojový kód z Catia či včem to auto designovali a přímo ho použili, měli byste problém.
Když si sám nakreslíš Mickey Mouse, nebo autíčko Bleska McQueena, tak asi chápeš, že to nesmíš nikde šířit bez povolení Disneyho - i v případě, že nikde od Disneyho nevyhackuješ nějaké originály, že?
Nebavíme se o tvorbě kopie, ale o vlastní tvorbě, ještě k tomu virtuální. No a i kdyby, tak si seženu povolení od automobilky s razítkem. Budou li to chtít zaplatit, jejich vůz ve hře nebude a půjdu dál. Nebudu přeci platit za to, abych mohl vymodelovat jejich vůz a zařadit ho do hry. Navíc je to pro ně reklama ... Jo něco jiného by bylo, kdyby mi dodali zdrojáky a já to měl bez práce. Navíc to bude i nějak ošetřené, co se týče stáří modelu ...
Máš plnou svobodu jít do automobilky a nabídnout jim, že ty chceš platit za to, že použiješ ve svém díle jejich design. A je dokonce možné, že i uspěješ - pokud se jmenuješ Steven Spielberg, nebo podobně. Pro drtivou většinu ostatních to funguje právě naopak - chceš zvýšit popularitu svého produktu tím, že tam budeš mít naše slavné auto? Zaplať nám (automobilce) ty.
A to platí ať je tvůj produkt software, nebo tričko, nebo puzzle, nebo plastová hračka.