BIOS & Recovery Partition

Recoverysta

Re:BIOS & Recovery Partition
« Odpověď #15 kdy: 05. 09. 2013, 12:24:56 »
Což o to, to já mám také minimálně jeden samostatný oddíl pro zálohy (u Acronisu od verze 2010 se stala Secure Zone spíše jen nepřehledným a nebezpečným/kritickým místem kde dochází k chybám a je bráněno ruční opravě), kromě toho mám zálohy i na externích médích.

I přesto potřebuji kromě tohoto oddílu ještě minimálně jeden oddíl pro další nouzové funkce, oddíl který je z běžného OS nedostupný a je chráněný.

Za mrhání místem to nepovažuji. Je to prostě určitá daň za urychlení řešení případných problémů a možnost jak užívat počítač více jako člověk a ne neustále jako "IT ostříž". Kdyby do těchto oddílů ukládali OEM místo těch svých pochybných binárních kopií (s dokryplenými Windows a s automaticky se instalujícím bloatwarem) instalačky Windows, tak polovina z vás (pokud sem tedy tento segment IT zavítá) nemá práci a polovina internetových fór nemá co řešit.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #16 kdy: 05. 09. 2013, 12:49:13 »
No to je pěkný nesmysl. Lidé si neumí nainstalovat aplikace, natož je pořádně nastavit, takže OEM v recovery by nic nezachránila. Navíc lidé nezálohují, takže i kdyby zvládli nějaké recovery, zůstali by s otevřenou tlamou, kde mají data. Navíc, když jim selže disk a oni na to pustí recovery, tak to už taky nedá nikdo dohromady. A pokud umí s počítačem dobře zacházet, tak už je jim jedno, jestli mají rwcovwry oddíl, či to mají na flashce. Nehledě na to, že pokročilý uživatel si své recovery umí bez problému vyřešit. Toto s "IT ostřížem", jak to nazýváš nemá vůbec nic společného. Problém je ten, že každý rozumí fotbalu, hokeji a počítačům. Potom to vypadá, jak to vypadá, ale když se jedná o nějaký vysloveně průser, tak přicházejí se sevřenou zadekkou a doufají, že je zachráníme. Každý by měl znát hranice svého umu.

Což o to, to já mám také minimálně jeden samostatný oddíl pro zálohy (u Acronisu od verze 2010 se stala Secure Zone spíše jen nepřehledným a nebezpečným/kritickým místem kde dochází k chybám a je bráněno ruční opravě), kromě toho mám zálohy i na externích médích.

I přesto potřebuji kromě tohoto oddílu ještě minimálně jeden oddíl pro další nouzové funkce, oddíl který je z běžného OS nedostupný a je chráněný.

Za mrhání místem to nepovažuji. Je to prostě určitá daň za urychlení řešení případných problémů a možnost jak užívat počítač více jako člověk a ne neustále jako "IT ostříž". Kdyby do těchto oddílů ukládali OEM místo těch svých pochybných binárních kopií (s dokryplenými Windows a s automaticky se instalujícím bloatwarem) instalačky Windows, tak polovina z vás (pokud sem tedy tento segment IT zavítá) nemá práci a polovina internetových fór nemá co řešit.

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 05. 09. 2013, 13:43:29 »
Díky Lole. Tyhle informace by celkem šly, i když jsem čekal úplně jiný styl i popis.

Popis pro nerdy: http://msdn.microsoft.com/library/aa365449.aspx

Popis pro nerdy - začátečníky: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff715563.aspx

Recoverysta

« Odpověď #18 kdy: 05. 09. 2013, 15:37:57 »
Já spíš myslel něco jako upřesnění jak to probíhá, aniž bych musel zpětně analyzovat kód BIOSu nebo UEFI OS. Něco jako:

- je hledán oddíl jehož typ je 27, FE,...
- je použit vždy ten první nalezený, resp. pokud je takových oddílů více je přednostně použit ten s typem ...
- pokud není oddíl skrytý nebo je aktivní není použit
- jsou/nejsou použitelné i logické jednotky na rozšiřéného oddílu

Jinak díky, já včera narazil na podobně škaredé věci, navíc s minimem toho lidského popisu. Jsem docela rád, že mi připadají škaredé, hned se cítím být více člověkem.

Lol Phirae

« Odpověď #19 kdy: 05. 09. 2013, 16:18:06 »
Jak uz nekdo konstatoval, BIOS k tomu neni vubec potreba a nemyslim si, ze by to vubec bylo nejak standardizovane. Kombinace klaves jde mapovat normalne v bootloaderu.