BIOS & Recovery Partition

Recoverysta

BIOS & Recovery Partition
« kdy: 04. 09. 2013, 19:25:27 »
Zdravím,

BIOS notebooku umožňuje, při stisku horké klávesy, nabootovat z Recovery Partition. Máte nějaká vlastní pozorování a zkušenosti?

Zajímá mne zejména toto:

- Musí být recovery partition hned ta první partition? Nemůže být třeba poslední nebo předposlední, třetí ze čtyřech? Mrhat nejrychlejší oblastí klasického disku se mi nechce.
- Provádí BIOS nějakou detekce podle čísla typu oddílu (je někde použit jiný než č.27), nebo podle názvu/labelu svazku (je někde použit jiný než PQSERVICE?), nebo prostě jen šáhne po první skryté a neaktivní partition?
- Je oněch obligátních 10 GB, což používají snad všichni OEM, nějaký limit?
- Jak je to se souborovými systémy?

Pokud něco víte napište. Připojte prosím o jaký jde BIOS (například: AMI, Phoenix, Award - z roku 200x) případně specifikaci PC (například: Mobile PC 2002, Ultra Mobile PC 2006), nebo alespoň výrobce (například: Lenovo, Acer, HP). Hned jak se poperu s tím svým kouskem (což nebude zdaleka hned) tak sem dám svá vlastní zjištění. Ptám se, protože by mi pomohlo experimentovat co nejméně.

P.S.
Myslel jsem že najít tu základní specifikaci počítačů, tak jak to uvádějí výrobci bude sranda, ale nějak se mi to zatím nepodařilo. Kdyžtak to vynechejte, nebo sem někdo znalý dejte přehled, případně odkaz.

Mějte se a díky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:BIOS & Recovery Partition
« Odpověď #1 kdy: 04. 09. 2013, 19:52:16 »
Ja jsem koukal na rozdeleni disku na dvou ruznych Eee PC. Recovery partition tam byla jako druha, ale fyzicky byla na konci disku, treti oddil byl na disku fyzicky mezi prvnim a tretim. Nevim, jestli bych to nastroji z Linuxu umel takto rozdelit, pac jsem se nezajimal, ale dost mozna ano. BTW, minimalne na jednom tom Eee PC byl trochu bordel v tom, ze tam nejaky oddil koncil na bloku, na kterem zacinal jiny. A tu recovery partitio se mi podarilo namontovat z Knopixu a jeste mam dojem, ze kdyz jsem na tom nainstaloval Linux pri prvnich pokusech, nez jsem to cele zboural a znovu rozdelil, protoze mam i recovery CD, tak se ta recovery partition nahulakala do Grubu a dal se z ni i spustit boot.

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 04. 09. 2013, 20:03:35 »
Je na to celkem obsáhlá dokumentace od M$. Rozložení je jiné pro EFI/GPT a jiné pro MBR. Zagoogli, nemám náladu to hledat.

Jinak doporučuju http://anarethos.com/recovery.html

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 04. 09. 2013, 20:39:36 »
Recovery na disk nepatří, hlavně ne při dnešních velikostech flashek. Hoď na flashku Redo Backup a máš nejjednodušší obnovu, jen z ní nabootovat. Na speciální tlačítko bych se vykašlal nebo koupil notebook bez něj. Už takhle disky okrádají o místo a ještě je zacpat recovery.

Recoverysta

« Odpověď #4 kdy: 04. 09. 2013, 20:53:10 »
Je na to celkem obsáhlá dokumentace od M$. Rozložení je jiné pro EFI/GPT a jiné pro MBR. Zagoogli, nemám náladu to hledat.

Jinak doporučuju http://anarethos.com/recovery.html

Já tedy nevím, ale AnarethoS hovoří o Recovery Image. Také se mi nezdá, že by měl ve specifikaci Recovery Partition prsty zrovna Microsoft. Teoreticky na ní může být umístěno cokoli.
Kdyby bylo tak snadné najít specifikaci, tak bych tady neotravoval a nežádal vás o vaše pozorování. Nějaké informace mám sesbírané z minulosti z diskusních fór, ale dnes mi to příjde vše překonané, lidi tehdy byly rádi že to dokázali vůbec použít.

Jardo. Nemohl by ses prosím mrknout jak jsou ty oddíly velké, jaký typ oddílu (číslo) to je a jaký je na nich souborový systém? Díky moc. Specifikaci u toho mého oddílu jsem napsal v úvodním příspěvku.

nereknu

« Odpověď #5 kdy: 04. 09. 2013, 20:56:19 »
Recovery na disk nepatří, hlavně ne při dnešních velikostech flashek. Hoď na flashku Redo Backup a máš nejjednodušší obnovu, jen z ní nabootovat. Na speciální tlačítko bych se vykašlal nebo koupil notebook bez něj. Už takhle disky okrádají o místo a ještě je zacpat recovery.

Och, to je hrůza, že ti sežere recovery 10GB z 1TB disku :)

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 04. 09. 2013, 21:16:20 »
Já tedy nevím, ale AnarethoS hovoří o Recovery Image. Také se mi nezdá, že by měl ve specifikaci Recovery Partition prsty zrovna Microsoft. Teoreticky na ní může být umístěno cokoli.

Možná by bylo dobré to nejdřív prozkoumat a vyzkoušet, protože jsi evidentně vůbec nepochopil účel.  ::)

Kdyby bylo tak snadné najít specifikaci, tak bych tady neotravoval a nežádal vás o vaše pozorování. Nějaké informace mám sesbírané z minulosti z diskusních fór, ale dnes mi to příjde vše překonané, lidi tehdy byly rádi že to dokázali vůbec použít.

Aneb jsem línej hledat...

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd799232.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744364.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744301.aspx

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 04. 09. 2013, 21:54:03 »

Och, to je hrůza, že ti sežere recovery 10GB z 1TB disku :)

Ano je to hrůza, mít na disku něco, co se většinou stejně nevyužije, nebo jen párkrát za několik let, onen prostor se dá využít mnohem efektivněji. A 1TB v dnešní době ... nic moc.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 04. 09. 2013, 23:36:26 »
Jardo. Nemohl by ses prosím mrknout jak jsou ty oddíly velké, jaký typ oddílu (číslo) to je a jaký je na nich souborový systém? Díky moc. Specifikaci u toho mého oddílu jsem napsal v úvodním příspěvku.

To bude trochu problem. Ja to u sebe zboural a k tomu druhem Eee PC to mam nekolik set kilaku. Ale kdysi jsem to nekam zazalohoval na nejaky stary disk. Zitra se zkusim podivat, jestli najdu, ktery to byl a kdyztak to sem dam.

Recoverysta

« Odpověď #9 kdy: 04. 09. 2013, 23:56:50 »
Díky Lole. Tyhle informace by celkem šly, i když jsem čekal úplně jiný styl i popis.

Jsou tam popsány některé zajímavé věci. U BIOS/MBR systému může být prý Windows i Recovery na logickém disku v extended partition. To jsem zvědavý zda se s tím BIOS popere. Není to podstatné, ale myslím že třeba instalátor Windows takhle rozdělit disk ani nezvládne.

P.S.
Zdá se že Yahoo už začíná na webu Microsoftu nalézat hledané termíny. Takže pokud hledáte jěště něco podobného zkuste právě Yahoo.
Tohle by také mohlo někoho zajímat http://www.win.tue.nl/~aeb/partitions/partition_types.html#toc1

Recoverysta

« Odpověď #10 kdy: 05. 09. 2013, 00:07:15 »
Jardo, když tak to nech být a netrap se s tím. Až na pár speciálních vyjímek všechny zdroje uvádějí typ 0x27. Ale díky za reakci.

P.S.
Celkem by mne zajímalo, proč všichni OEM používají velikost 10 GB i když ji ne vždy dokáží rozumně využít? To že ji cpou na "začátek" disku, což je nejrychlejší oblast, dokáži s trochou fantazie ještě pochopit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 05. 09. 2013, 02:14:21 »
Jardo, když tak to nech být a netrap se s tím. Až na pár speciálních vyjímek všechny zdroje uvádějí typ 0x27. Ale díky za reakci.

Tak pozor, ja mel typ 0xEF. Pamatuji si na to, protoze se to rymovalo s EFI. Snad mi pamet nevynechava, ale tady se mnou souhlasi: https://en.wikipedia.org/wiki/EFI_System_partition .

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 05. 09. 2013, 10:06:41 »
Vlastne blbost, to si asi s necim pletu. :-)

Recoverysta

« Odpověď #13 kdy: 05. 09. 2013, 10:19:39 »

Tak pozor, ja mel typ 0xEF. Pamatuji si na to, protoze se to rymovalo s EFI. Snad mi pamet nevynechava, ale tady se mnou souhlasi: https://en.wikipedia.org/wiki/EFI_System_partition .

Vlastne blbost, to si asi s necim pletu. :-)

Podle té Wikipedie je odpovídá 0xEF dle MBR partition table scheme označení C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B dle GUID Partition Table scheme, což je EFI System partition.

Možná jsi viděl 0xFE dle MBR partition table scheme, což je Recognized OEM partition. Nebo, něco jako cituji: "dočasně to bylo označení pro Linux Logical Volume Manager partition", dnes 8E - http://linux.msede.com/lvm

txt

« Odpověď #14 kdy: 05. 09. 2013, 11:26:02 »
Originální recovery sw od lenova mi nevyhovoval. Partiotion jsem smazal a vytvořil na konci disku vlastní (MBR, nikoli GPT). Používám teď Acronis true image. Na spešl tlačítko thinkVantage seru, Acronis se nějak vetřel do zavaděče - na start obnovovacího UI stačí F12.