Deinterlace na i3, vyzkouší někdo?

cleb

Re:Deinterlace na i3, vyzkouší někdo?
« Odpověď #15 kdy: 02. 07. 2013, 09:16:26 »
Mám i3 - můžu to večer po práci vyzkoušet.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #16 kdy: 02. 07. 2013, 11:32:37 »
Pro šťouraly ohledně toho HP notebooku. Podle HP podpory na webu (to je ale pěknej hnus, člověk tam najde akorát vyližp*del) lze recovery provést pouze z běžících Windows - alespoň tohle jsem se tam dočetl a podle toho se řídil. Licence, pokud se nepletu, je vázaná na HW a její pravost dosvědčuje nálepka na šasi = instalací z jinýho média se o licenci nepřijde. Třešnička na dortu - aktivace přes net proběhla v klidu. Už u třetího počítače s OEM licencí (1x XP, 2x W7). Takže, než příště budeš psát podobný kraviny, tak si to pořádně rozmysli. Jediný, co Ti nebudu upírat, je ta otázka aktualizace některých Linuxových distribucí. Při přechodu na novou major verzi se to ne občas, ale spíš často úplně posere. Major se ale nedělá sám od sebe. Odinstalování půlky systému si tím jedním kliknutím zvolil uživatel sám. Určitě Ti to dopředu oznámilo, co se bude dít, Tvoje mínus, že jsi pak ten jeden klik udělal... Víc se s Tebou na tohle téma tady bavit nebudu, tak si neplácej játra.

cleb: Díky za nabídku. Jdi z Plzně nebo okolí? Nejradši bych Ti dal vzorek videa, abysme nesrovnávali jablka s hruškama ;-) Můžu to i uploadnout, ale počítej s velikostí v desítkách, možná stovkách MB. Každopádně by mi to pomohlo. Šlo by tedy o nejnáročnější filtry ve VLC na FullHD videu a hnát je přes CPU. Co konkrétně máš za i3?

cleb

« Odpověď #17 kdy: 02. 07. 2013, 11:55:44 »
Z plzně ani okolí nejsem, ale stáhnout pár set mega mi vadit nebude.
Z důvodu osobního přesvědčení ale nestáhnu nic co je chráněno autorským zákonem.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #18 kdy: 02. 07. 2013, 13:06:17 »
cleb: Nebudeš testovat na nejnovějším filmu z uložto, neboj. Považuješ reklamy nahrané z TV za chráněné autorským zákonem? Ideálně bych ale dal k dispozici kus třeba závodu F1 nebo fotbalovýho/hokejovýho zápasu (tam je často rychlej pohyb, kterej právě potřebujem deinterlacovat). Na demonstraci stačí <5 minut, velikost odhaduju maximálně na stovky MB, stahovat budeš z mýho vlastního serveru (8Mbit upload, teoreticky tedy 1MB/s). Bohužel, vzorek dostanu do ruky nejdřív až se nahraje a až ho vyzvednu (~ o víkendu)

Pokud bys mi chtěl dál pomoci, napiš mi prosím na email pavouk106 na gmailu, nechci dávat případný odkazy veřejně. Emailem pošlu pouze odkaz ke stažení vzorku, zbytek můžem psát zase sem, aby ostatní vědeli ;-)

« Odpověď #19 kdy: 02. 07. 2013, 15:43:53 »
Docela by mě zajímalo, jak se s deinterlace perou set-top-boxy, protože to v sobě nemá nic výkonnýho a obraz je přitom bez čar (relativně).
Set top boxy to (většinou) neřeší, protože z nich leze standardní analogový (a tedy prokládaný) signál. Výkonné deinterlace je až v LCD TV v DSP, podle kvality se televizní přijímače označují různou hodnotou „Hz“.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #20 kdy: 02. 07. 2013, 16:01:47 »
Ondřej: Takže hnusnej signál ze STB si televize sama zpracuje (i když je po HDMI) a signál z PC si zpracovat neumí (taky HDMI)? To se mi právě moc nezdálo, když jsem nad tim přemejšlel...

Ahá! (rozsvítilo se mi) Takže kdybych dokázal z PC vyflusnout interlaced formát výstupu, tak TV si to pak sama "vyžehlí"? Jde to s PC udělat?

« Odpověď #21 kdy: 02. 07. 2013, 20:42:45 »
Ahá! (rozsvítilo se mi) Takže kdybych dokázal z PC vyflusnout interlaced formát výstupu, tak TV si to pak sama "vyžehlí"? Jde to s PC udělat?
Přesně tak. Ale obávám se, že dostat z PC prokládaný signál bude podobně neřešitelný problém :)
Ale třeba na takovém Raspberry Pi to vyřešit jde, tam se v config.txt přímo nastavuje HDMI mode.

Jirka1

« Odpověď #22 kdy: 03. 07. 2013, 00:04:03 »
Dostat z PC prokládaný signál po HDMI není žádný problém, ale to ještě není vítězství. Zásadní problém je, aby si správné půlsnímky toho prokládaného videa z DVB-T vysílání sedly do těch samých na HDMI výstupu - resize musí posadit sudé řádky jen do sudých a liché zas jen do lichých. Jinak z toho bude podobný guláš, jako když se nepoužije deinterlace filtr. Jestli to jde pod Linuxem, netuším, DX pod Windows s tím aspoň teoreticky počítají, ale moc bych tomu nevěřil. To, že občas vypadne snímek při zobrazení, je běžné, tady by to mělo zásadní následky. Navíc systém normálně předpokládá, že kreslí v progresivním režimu, takže by si s tím asi spousta playerů ani neporadila. Proto je mnohem jednodušší provést deinterlace v PC.
I levné STB s HDMI výstupem samozřejmě deinterlace obvody obsahují, umí výstup i v progresivním formátu. Hardwarově to není žádný problém, zpracování signálovým procesorem a klasickým CPU je něco úplně jiného. Čip, který kompletně dekóduje mpeg4HD a provede deinterlace stojí pár $ a spotřebu má v řádu wattů, to samé čistě přes CPU je mnohem náročnější.

cleb

« Odpověď #23 kdy: 10. 07. 2013, 23:39:05 »
Zatím jsem to zkusil tak zběžně a úplně plynulé mi to nepřijde. Htop hlásí vytížení 130-150% a zdá se mi že je video místy takové nepřirozené. Je ale pravda že jsem k tomu měl zapnutý např. google chrome, skype a další žrouty. Po víkendu kouknu pořádněji.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #24 kdy: 11. 07. 2013, 09:58:41 »
Díky za vyzkoušení. Pro ostatní doplním, že zkoušíme ve VLC deinterlace Yadif 2x. SLeduje se vytížení CPU (procesem VLC).

Zkus to prosím ještě s vypnutými žrouty, ideálně jen systém a VLC. Na Celeronu taky neběželo video plynule, bylo to hodně vidět. Zatížení CPU procesem VLC se pohybovalo kolem 120%.

Pokud jsi to tak teď neměl, tak v htop si vylistuj procesy podle vytížení CPU (F6 a v levém menu pak šipkou přejedeš na CPU% a odentruješ) a pak by se nahoře měl objevit VLC a zajímají nás procenta ve sloupci CPU%.

Vzhledem k nelichotivému výsledku (očekával jsem pod 100%) bych chtěl zároveň požádat další testery, pokud by se nějací našli. Ideálně někoho, kdo má NVidia dedikovanou grafickou kartu nižší řady (tj. například 210, 430, ... obecně "něco pod padesát") a zkusit deinterlace přes ní. ATI/AMD spíš ne, nemám s nimi dobré zkušenosti (v Linuxu). Kdyžtak se ozvěte s typem grafické karty přímo na email pavouk106 na gmailu, přepošlu vám taky odkaz na stažení ukázky videa. Moc byste mi pomohli. Předem díky.