Pojištění vývojáře proti škodám

C

Aktualne je to 4.5 nasobek hrube mzdy.

Hlavně je potřeba si uvědomit, že toto platí pro zaměstnance, tak jak definuje zákoník práce. Značná část programátorů pracuje na živnosťák a potom jakožto OSVČ ručí celým svým majetkem.

osvc

Re:Pojištění vývojáře proti škodám
« Odpověď #16 kdy: 25. 12. 2014, 17:11:02 »
A nejlepší je, když na pohovoru nabízí práci na Švarc a ještě mi vysvětlují, že je to strašně výhodné :D Obvykle to bývá poslední komunikace s danou firmou.

z

« Odpověď #17 kdy: 25. 12. 2014, 21:20:08 »
Praktická zkušenost. Naše firma má pojistku odpovědnosti. Stalo se, že jsme nějaký kus HW, zapůjčený zákazníkem, omylem připojili na 230V namísto 24V, což mělo za následek menší ohňostroj. Pojišťovna odmítla plnění, protože "škodu způsobil chybnou manipulací náš zaměstnanec". Takže pozor na ty jejich podmínky, hlavně ty napsané fontem Ariel AAA.

xxxxx

« Odpověď #18 kdy: 26. 12. 2014, 23:38:17 »
Praktická zkušenost. Naše firma má pojistku odpovědnosti. Stalo se, že jsme nějaký kus HW, zapůjčený zákazníkem, omylem připojili na 230V namísto 24V, což mělo za následek menší ohňostroj. Pojišťovna odmítla plnění, protože "škodu způsobil chybnou manipulací náš zaměstnanec". Takže pozor na ty jejich podmínky, hlavně ty napsané fontem Ariel AAA.
Podle mě je to naprosto v pořádku a plnění by mělo jít z pojistky zaměstnance. Když na dim přemýšlím, tak u nás máme taky pojištěnou firmu a vždy vše šlo z pojistek zaměstnanců ... k čemu je ta firma pojištěná?

xxxxx

Nicméně lidi, co znám (vč. mě) to mají "jen tak kdyby náhodou". Neznám nikoho, kdo by ji fakt použil. Spíš jsem se setkal s tím, že když se něco rozfláká omylem, firma to neřeší (není-li to často).
Tak to je divné. Mám kolegu který za rok rozbil dva telefony a druhý kolega udělal jeden. Pak jsme tam měli notebook na kousky. Schválně to neudělali, ale firma to fakt řeší protože několik desítek tisíc mít a nebo nemít. Plnění pojištovny nebyl prblém - kooperativa a česká.

789

« Odpověď #20 kdy: 27. 12. 2014, 10:34:08 »
Z me vlastni zkusenosti mohu pojisteni doporucit pouze, pokud pouzivate sluzebni auto. Dalsi vec co bych mohl poskodit je notebook nebo telefon a kvuli tomu se mi nevyplati pojistku uzavirat, zamestnavatel to vetsinou neresi. U auta je to ale jine, pojistku jsem jednou uz vyuzil, kdy do me nekdo naboural na parkovisti. Pozor na to, tenhle pripad pojistovna neresi, musel jsem se s nekym domluvit a nahlasit normalni nehodu. Bylo to ale spousty papirovani - formulare, protokol od policie, kopie ridicaku, potvrzeni o pravidelnem skoleni ridicu, knihu jizd s vyznacenim casu (aby bylo jasne ze jde o sluzebni jizdu) apod. Taky je tam spoluucast, ja platil 1000, ale jsou i pojistky s mnohem vyssi spoluucasti. Pozor - pojistka se nevztahuje na soukrome jizdy! Dale pozor na to, ze pojistka byva omezena bud na CR nebo Evropu.
Ono je to stejne jako u jakekoliv jine pojistky - pojistovna se vzdy krouti, aby nemusela nic platit, je dobre si zjistit jak probiha likvidace - co je treba dolozit, co delat pri nehode (kam volat, co hlasit). Musi byt vzdy zapis od policie.

Mirek

« Odpověď #21 kdy: 27. 12. 2014, 10:56:55 »
U auta je to ale jine, pojistku jsem jednou uz vyuzil, kdy do me nekdo naboural na parkovisti. Pozor na to, tenhle pripad pojistovna neresi, musel jsem se s nekym domluvit a nahlasit normalni nehodu.

Zaměstnavatel nemá na auto uzavřenou havarijní pojistku? S takovým autem bych odmítl jezdit. Škoda 100 - 600 tis je na světě hned a člověk ani neví jak a při 4,5 násobku hrubé mzdy není problém zaplatit pár set tisíc.

xxxxx

« Odpověď #22 kdy: 27. 12. 2014, 12:13:42 »
U auta je to ale jine, pojistku jsem jednou uz vyuzil, kdy do me nekdo naboural na parkovisti. Pozor na to, tenhle pripad pojistovna neresi, musel jsem se s nekym domluvit a nahlasit normalni nehodu.

Zaměstnavatel nemá na auto uzavřenou havarijní pojistku? S takovým autem bych odmítl jezdit. Škoda 100 - 600 tis je na světě hned a člověk ani neví jak a při 4,5 násobku hrubé mzdy není problém zaplatit pár set tisíc.
Ono to funguje tak, že auto je havarině pojištěné. Když něco vyvedeš tak jde plnění z havariní pojistky a po tobě zaměstnavatel vymáhá spoluučast která je na těchto pojistkách různá a může být až deset procent. Jen málo zaměstnanců je tak vlivných že si můžou uzavírat svoje havariní pojistky s nalou spoluučastí. No když to bude těch desest procent a uděláš totálku tak po tobě zaměstnavatel bude oprávněně chtít třeba 50000 tisíc při reálné ceně auta pětset. Jen že když máš pojistku na blbost tak ty peníze bude chtít po pojištovně a ta zaplatí požadovanou částku mínus tvojí spoluučast z pojistky na blbost. To bývá taky max kolem deseti procet. Tak že uděláš totálku a zaplatíš za to 5k.

Ono neni havariní pojistka jako havariní pojistka. Někde jsou procenta a někde může být fixní spoluučast klidně do několika desítek tisíc. Ale co se dí dělat - říct zaměstnavateli že nebudeš pracovat dokud nepojistí auto podle tvých představ ... to je lepší ty 2k dát a pojistit se sám.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 27. 12. 2014, 16:41:35 »
a člověk ani neví jak a při 4,5 násobku hrubé mzdy není problém zaplatit pár set tisíc.

Tak takovou hrubou mzdu bych chtěl mít, aby 4,5 násobek činil "pár set tisíc"... :-)

cabman

« Odpověď #24 kdy: 27. 12. 2014, 17:14:48 »
a člověk ani neví jak a při 4,5 násobku hrubé mzdy není problém zaplatit pár set tisíc.

Tak takovou hrubou mzdu bych chtěl mít, aby 4,5 násobek činil "pár set tisíc"... :-)
To tady maji všichni ...

sim

« Odpověď #25 kdy: 27. 12. 2014, 18:54:56 »
Jako tohle mi fakt nedá, ale ... jsi si naprosto jist?

M.

« Odpověď #26 kdy: 27. 12. 2014, 21:07:10 »
Podle mě je to naprosto v pořádku a plnění by mělo jít z pojistky zaměstnance. Když na dim přemýšlím, tak u nás máme taky pojištěnou firmu a vždy vše šlo z pojistek zaměstnanců ... k čemu je ta firma pojištěná?

Záleží na co má firma pojistku. Je jich řada druhů. ale pokud bereme případ zmíněný výše, že připojili blbé napětí na půjčenou věc, ta shořela a hradilo se to z pojistky, tak je běěžný případ. Kolega má za seobu podobné, jemu akorát ta půjčená bedna spadla na zem ze stolu. Firma na to pojistku má, ale bedna stála skoro mega, takže pojištovna zaplatila škodu mínus spoluúčast firmy a mínus 4,5 násebek platu daného neštastníka (ten to pokryl ze své pojistky a stálo ho to pár litrů spoluúčasti).

Jinak můžer být rád, pokud nemá patřičné elektro vzdělání, že na něj ještě pojištovna neposlala bonz, že hrabal na co nemám. Znám takový veselý případ. Človíček kutil na střeše, spadl mu hasák či co, ten proletěl nějakým střešním oknem zimní zahrady, pojištovna prošetřila, zaplatila škodu asi 8 kKč a nabonozovala, že zaměstnanec neměl oprávnění k práci ve výškách (přestože vzhledme k dané situaci je měl mít). Firmu následné grilování vyšlo na hodně násobek té původní škody...

Jinak tyto pojistky se dají sehnat i za pár stovek na rok (pokud má člověk plat někde kolem 50 kKč), akorát pak je spoluúčast jeden plat a hradí se třeba max 3 události ročně. Nejvíce na cenu má vliv, zda jsou pojištěny i události ve vztahu k řízení referentského vozidla, bez něj je to klidně třetinová sazba vůči variantě s autem.

Mirek

« Odpověď #27 kdy: 28. 12. 2014, 01:47:56 »

Máš 50.000? Tak 4.5 nasobek je 225.000 Kč.