Tazatel se asi moc dívá na nějaké zcela nezajímavé statistiky. U mne všechny disky (kromě několika Samsung 3TB) selhaly až po záruce. A vše v záruce vždy obchod vyměnil do jednoho měsíce od reklamace.
No já jenom znova uvedu statistiku svého prvního SSD disku koupeného jako v té době nejlevnější SSD disk. Kingston 64GB SSD NOW V-Series (V jako value, tedy cena, tedy nejlevnější tehdejší disk). Obrázek v příloze. Foceno dnes.
Tento disk jsem připojil v roce 2009 do svého desktopu na Windows XP 64b. Tehdy cca 40% disku byla právě ta instalace WinXP. Ok, to jsou vesměs read-only exe a dll knihovny a další read-only věci. Ten disk neumí trim, v té době se stále ještě přecházelo z EIDE na SATA a ten disk se ve WinXP choval jako HDD s 512B sektory. Ovladač převáděl IDE na SATA, v BIOSu mé desky byla jen schopnost bootovat z MBR oddílu. Takže pro OS to byl vlastně HDD a choval se k němu tak.
Dalších 60% byly moje soubory a já nejsem zrovna troškař, takže neustálé změny. Write, Read, Delete. Nonstop, přepis co měsíc. Co nepotřebuju si dávám do archivu (tehdy rar) a ukládal na 1.4MB diskety! S maximální rar kompresí se tam vešlo třeba 10MB txt souborů, a samozřejmě 1.4MB jpeg obrázků.
Zpět k tomu ssd, dodnes nevím, jaké jsou tam čipy a jaké mají erase bloky apod. Ten firmware disku se musel vyrovnat z překladem 512B zápisů do interního formátu a toto ukládat rychlostí 200MB/s na interní epromky. Bez jakékoliv pomoci od OS.
Ten disk funguje dodnes! Dodnes neztrácí data, dodnes zapisuje rychlostí 200MB/s a čte je bezpečně i po 4 letech vypnutého stavu, kdy jen leží v šuplíku. Vím to, protože od chvíle, kdy jsem zjistil co je to hash, tam mám v každém adresáři soubor sha-512.sum. Tedy nejlevnější disk se zárukou 2roky stále funguje v roce 2025 (tedy po 16 letech), kdy mám mnohem rychlejší USB3 Flash disk o velikosti 256GB.
Proto se na statistiky writebytes ani nedívám. Jen pro zajímavost. Sleduji to, ale neloguji a nedělám z toho grafy.
Tohle platí pro všechny mé flash disky a ssd. 64GB, 120GB, 128GB, 256GB a 2x512GB. Všechny fungují a všechny jsou dávno po záruce. Letos jsem si koupil první Samsung Pro 1TB NVMe disk. Jsou mu skoro 4 měsíce (nákup v lednu 2025).
Takže tento tvůj sport beru jen jako zálibu. Já mám jiné. Zjistil jsem, jak fungují databáze a proč pro ně miliarda záznamů není vůbec nic (3x seek na HDD, protože B-TREE strom má uzly o velikosti 1024 prvků, takže tři patra = 1024*1024*1024 což je přesně miliarda (binární) záznamů. V roce 2007 jsem měl v InnoDB 900 milionů záznamů na HDD. V PostgreSQL, protože vím, že jeho interní datový typ OID je 32b znaménkový, tak umí "pouze" 2mld. záznamů na databázi. Těch DB může být neomezeně. Takže můj rekord na počet záznamů v postgresql byl něco jako 16mld záznamů, kdy jsem si co nejstupidnějí (schválně) naprogramoval erathostenovo síto a záznam, jestli je nebo není prvočíslo se ukládá jako uint8 (8B). 16TB prvočísel na disku :-D.
Takže si sportuj s minimem zápisů. Každý máme jiného koníčka.nad jediný, kdo ten problém pozoroval.
[/quote]