Abych teda taky odpověděl na dotaz, když už jsem se tady dopustil takovýho OT:
Všechny programovací jazyky jsou na prd
ale přijde mi, že nejlepší ze špatných by mohla být tahle cesta:
Python -> C -> Rust. Ve volném čase paralelně s tím pro rozšíření obzorů jeden neprocedurální: Haskell, Elixir nebo Prolog (ideálně samozřejmě aspoň nakouknout na všechny tři
každý z nich je zajímavý jiným způsobem).
Python je jednoduchý (resp. přesněji: dá se používat jednoduše), univerzální a zároveň i velmi dobře prakticky využitelný. Dají se na něm skvěle naučit základy algoritmizace, datových struktur a trochu i konkurentnost (i když to už je v Pythonu teda imho poněkud bordel). Což je to, o co u prvního jazyka jde. Nezatěžuje nováčka zbytečnostma, nenutí mu nic, co by byl vyloženě zhoubný návyk (resp. nic si teď nevybavuju). Poskytuje quick win, což bývá pro nováčky to hlavní.
C je prostě nutnost. Lingua franca. Člověk si uvědomí, co se děje na nižší úrovni, zjistí, že existuje nějaká paměť, že se musí dávat pozor na to, co se s ní dělá, a že stroj člověku nic nedá zadarmo a nic neodpustí. Praktická využitelnost moc velká není, ale může to být brána k programování MCUs.
No a Rust je prostě podle mýho state of the art
Pokud bych chtěl dát důraz na využitelnost/zaměstnatelnost: místo Rustu Go.
Pokud je mi jedno, co dělám, hlavně že se sypou prachy: místo Rustu JavaScript nebo Javu.