RHEL: odpojení nedostupného NFS disku

RHEL: odpojení nedostupného NFS disku
« kdy: 23. 05. 2019, 14:49:06 »
Zdravim, potrebuji poradit mam namapovany disk z NAS a stane se ze NAS odejde do vecnych lovist.
Mam i druhy NAS ale nedovedu namapovat na puvodni misto protoze nelze odmontovat ten nedostupny, stale to visi a prikaz se nikdy nedokonci, adresar nelze prochazet a za nejaky cas míi vse zkolabuje protoze dojde diskovy prostor pro nemoznost odkladani dat na NAS.

Diky za rady.
« Poslední změna: 24. 05. 2019, 08:43:19 od Petr Krčmář »

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:RHEL Nedostupny NFS disk a co dál ?
« Odpověď #1 kdy: 23. 05. 2019, 19:57:01 »
Zmenit fstab a reboot nelze? Pak kdyztak zkusit:
Kód: [Vybrat]
umount --force /mount/dirViz umount --help:
Citace
-f, --force             vynutí odpojení (pro případ nedostupného NFS)
btw: nemas k RHEL placenej support? ;-)

« Odpověď #2 kdy: 23. 05. 2019, 20:52:46 »
Dik,
asi jsem prepracovany, vzdyt to force  znam (zitra proverim jak se to chova v realu), jeste poprosim na detekci jsem pouzival touch (obcas dochazi k zasahum jinych systemu ktere znemoznuji zapis tak to tim kontroluji), ale odezva je take strasne dlouha - pri vypadku NAS, da se nejak detekovat nedostupnost moznosti zapisu jinac lepe rychleji?

reboot nelze je to zivy a tece prez to spousta dat - jen pro upresneni stalo se mi ze stare NAS 2x spadlo tak jsem to prepracoval , koupil jsem nove NAS a pridal 2x virtualni, jde trochu o paranoiu, ale preci jen 2x uz se to stalo tak to chci zabezpecit aby se to jiz nestalo a automaticky to presmerovalo data jinam po dobu nez budu dostupny pro rucni opravu.

P.S. ano mam support placenej, ale hodni lide jsou lepsi, co mam zkusenosti neni to se supportem vzdy tak jednoduche tak to nechavam na konec :-)
« Poslední změna: 23. 05. 2019, 21:01:15 od tyfo »

jvb

« Odpověď #3 kdy: 24. 05. 2019, 08:35:25 »
U nedostupného NFS se mi stává, že --force nestačí, a obvykle pomůže v kombinaci s -l

-l, --lazy              detach the filesystem now, clean up things later

Re:RHEL: odpojení nedostupného NFS disku
« Odpověď #4 kdy: 24. 05. 2019, 08:54:45 »
vyzkousel jsem oboji a zda se ze --force i --lazy funguje dobre, asi budu pouzivat tedy --lazy,

ale stale mam problem s detekci te nedostupnosti, neco jako timeou na prikaz touch nebo tak neco.

Diky

jvb

« Odpověď #5 kdy: 24. 05. 2019, 10:28:48 »
vyzkousel jsem oboji a zda se ze --force i --lazy funguje dobre, asi budu pouzivat tedy --lazy,

ale stale mam problem s detekci te nedostupnosti, neco jako timeou na prikaz touch nebo tak neco.

Diky

Asi bych si ten server se sharem prvne zkusil pingnout a az pak zkusil zapsat. Neco jako:

ping -q 10.1.1.1 -c 2 -W 2 > /dev/null 2>&1  && touch /tmp/test

« Odpověď #6 kdy: 24. 05. 2019, 10:45:43 »
Dobré by bylo zamyslet se i nad prevencí toho stavu: tj nastavení soft/hard, intr/nointr a timeo+retrans.

https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/7/html/storage_administration_guide/s1-nfs-client-config-options

Možná to ale jinak nejde a pak by možná stálo za to přemýšlet i o jiném filesystemu (gluster, ceph, ..) s garancemi dostupnosti.

« Odpověď #7 kdy: 24. 05. 2019, 11:31:32 »
Neví někdo proč vlastně je NFS nesrovnatelně horší z hlediska stability na méně kvalitní lince, samonavazování rozpadlého spojení, zanechávání procesů v zombie stavu atd. než SAMBA/CIFS?

« Odpověď #8 kdy: 24. 05. 2019, 12:17:08 »
Neví někdo proč vlastně je NFS nesrovnatelně horší z hlediska stability na méně kvalitní lince, samonavazování rozpadlého spojení, zanechávání procesů v zombie stavu atd. než SAMBA/CIFS?

TCP / UDP?

« Odpověď #9 kdy: 24. 05. 2019, 21:37:56 »
Dobré by bylo zamyslet se i nad prevencí toho stavu: tj nastavení soft/hard, intr/nointr a timeo+retrans.
......

Jinac dva incidenty ktere se staly s nedostupnosti, tak vzdy na startu vse bylo OK, ale v prubehu presunu dat (nekolik set GB) doslo k nedostupnosti NAS nevim cim to bylo zpusobeno, ale NAS jako takovy v logu nemel zadny problem, jen mu prestaly fungovat obe sitove karty a tim byl nedostupny, v logu sla videt jen az udalost kdy jsme to druhy den vypnuly tlacitkem.
Obecne na ten NAS chodila data z nekolika serveru co  15 minut. Server ma otevren nekolik set TCP konektu na ruzna zarizeni a cca se stovkou zarizeni komunikuje po UDP. Ale server jako takovy byl vzdy v pohode, NAS byl dost stary, dnes je tam novy ma 2x1Gbit  nabondovany do sebe a navic po incidentu primarne pouzivam virtualni NAS ktery ma 2x10 Gbit v rezimu failover tak by to mohlo byt celkove odolnejsi, navic to bez toho uloziste tak 3 dny vydrzi takze sobotu a nedeli kdy to denne nekontolujem mame pokryte i lokalne.
« Poslední změna: 24. 05. 2019, 21:40:12 od tyfo »

« Odpověď #10 kdy: 28. 05. 2019, 10:08:48 »
Tak jsem zkousel mountpoint, touch a vse je v nekonecnu, nedokazu zjistit zda je ten disk pristupny.

Ping se mi zda ponekud spatny na test zda jsou dostupne disky  :'(

No budu badat snad na neco prijdu.