Jak vypnout emaily od CZ.NIC (ověření správnosti údajů)

TKL

Re:Jak vypnout emaily od CZ.NIC (ověření správnosti údajů)
« Odpověď #120 kdy: 27. 11. 2018, 08:52:52 »
Při množství domén, které CZ.NIC registruje, bych se vůbec nedivil, kdyby na řešení problémů s propadlými domény zaměstnávali několik lidí na plný úvazek. Chápu tedy jejich snahu mít aktuální kontaktní údaje a kontaktovat držitele domény v případě problémů všemi možnými způsoby, i když je to dost nákladné – protože je to pořád levnější, než to pak řešit s někým, kdo se probere až když mu 14 dní nefunguje web.

Čtu tuhle diskuzi ze zajímavosti, jak dlouho bude obě strany bavit se přehadovat, a to i přesto, že všichni dobře ví, že jakákoliv diskuze s vámi je naprosto zbytečná, protože vy jste evidentně ten největší odborník na jakoukoliv oblast života, vesmíru a vůbec. Nicméně na tuto vaši větu zareagovat musím, i když mě osobně (skutečně nevyžádané) e-maily od NIC.cz nechávají celkem chladným.
Pokud mě paměť neklame, doba, kdy držitelé domén komunikovali přímo s NIC.cz je pryč patnáct let. Od roku 2003 všichni držitelé domén komunikují výhradně s registrátory (které si pro existující domény MUSELI zvolit). Neexistuje tedy jediný důvod, proč by NIC.cz měl mít několik lidí, kteří by měli řešit omylem expirované domény. Naopak bych řekl, že k tomuto účelu nepotřebují vůbec žádného člověka, protože veškeré úkony, týkající se registrace, prodlužování a expirace domén řeší výhradně registrátor. NIC.cz se od jakékoliv komunikace v tomto směru distancuje, s čímž mám osobní zkušenost, a vše odkazuje na registrátora.

Můj osobní názor je ten, že NIC.cz by skutečně neměl posílat jakékoliv e-maily, a to ani držitelům, ani technickým správcům, vyjma jednoho případu (nebo možná dvou), kdy naprosto postačí zaslat informaci "Doména xyz.cz byla prodloužena", případně "Doména xyz.cz expirovala, pokud k tomu došlo omylem, obraťte se na svého registrátora" na adresu technického správce.

E-maily, které posílají (doplňte telefon, dostanete flashku a možná iPad) jsou naprosto identické jako e-maily jakéhokoliv spammera typu "Dejte nám své osobní údaje, dostanete 10% slevu na příští nákup a postoupíte do slosování o nejnovější iPhone". Je to tak evidentní a na první pohled jasné, že je mi naprostou záhadou, proč vám stojí za to věnovat tak obrovské množství času sepisování sáhodlouhých obhajob NICu. Není lepší raději se místo toho jít projít ven?

« Odpověď #121 kdy: 27. 11. 2018, 11:33:24 »
Pokud mě paměť neklame, doba, kdy držitelé domén komunikovali přímo s NIC.cz je pryč patnáct let. Od roku 2003 všichni držitelé domén komunikují výhradně s registrátory (které si pro existující domény MUSELI zvolit).
Tady řešíme opačný směr komunikace, tedy od CZ.NIC k držitelům domén. Nevím, zda jste to zahrnul do vašich úvah o komunikaci, nebo jste skutečně myslel jenom opačný směr. Každopádně opačný směr komunikace evidentně existuje, o tom je celá tahle diskuse.

Můj osobní názor je ten, že NIC.cz by skutečně neměl posílat jakékoliv e-maily, a to ani držitelům, ani technickým správcům, vyjma jednoho případu (nebo možná dvou), kdy naprosto postačí zaslat informaci "Doména xyz.cz byla prodloužena", případně "Doména xyz.cz expirovala, pokud k tomu došlo omylem, obraťte se na svého registrátora" na adresu technického správce.
Všimněte si, že váš názor je už minimálně třetí v diskusi zmíněná varianta toho, co by CZ.NIC posílat měl a co neměl. A to jsem z počítání vyřadil svůj názor, protože na ten podle vás evidentně nemám právo. Takže se tady sice všichni shodnou, že teď je to špatně, ale kdyby se realizoval kterýkoli z návrhů, budou ostatní kverulovat úplně stejně, že zase není po jejich. I kdyby na to někde bylo nastavení, pořád to bude problém, protože pokud někdo nechápe informaci „zkontrolujte údaje a pokud jsou v pořádku, nic nedělejte“, s nějakým nastavením by si neporadil už vůbec.

Lol Phirae

« Odpověď #122 kdy: 27. 11. 2018, 12:01:07 »
Pokud mě paměť neklame, doba, kdy držitelé domén komunikovali přímo s NIC.cz je pryč patnáct let. Od roku 2003 všichni držitelé domén komunikují výhradně s registrátory (které si pro existující domény MUSELI zvolit).
Tady řešíme opačný směr komunikace, tedy od CZ.NIC k držitelům domén. Nevím, zda jste to zahrnul do vašich úvah o komunikaci, nebo jste skutečně myslel jenom opačný směr. Každopádně opačný směr komunikace evidentně existuje, o tom je celá tahle diskuse.

Ano, opačný směr komunikace existuje, ačkoliv pro to není v daném případě žádný dobrý důvod (krom zneužití ke spamování produkty a jinými neodolatelnými nabídkami). A rád bych z této nesmyslné komunikace přinejmenším opt-outoval, když už má CZ.NIC pocit, že jejich mailservery jsou málo vytížené.

Urvustrop

« Odpověď #123 kdy: 27. 11. 2018, 12:22:23 »
I kdyby na to někde bylo nastavení, pořád to bude problém, protože pokud někdo nechápe informaci „zkontrolujte údaje a pokud jsou v pořádku, nic nedělejte“, s nějakým nastavením by si neporadil už vůbec.
Já tu informaci chápu, však taky nic nedělám. Ale já tahle super neužitečná sdělení nechci vůbec (a nejsem sám). Nastavení (klidně v defaultu vše zapnuté) by tedy situaci řešilo krásně. Ovšem to by pak NIC nemohl rozesílat obchodní spam na všechny strany, že. A o tom to celé je.

Unknown

« Odpověď #124 kdy: 27. 11. 2018, 12:23:36 »
... možnost zrušit zasílání nevyžádané pošty. ...
Proc bys rusil neco, co sis neobjednal?

Jinak steam uz me taky pekne sere, porad dokola to po me chce datum narozeni. Jak by nestacilo jim tam neco random naklikat jednou.

...takovej malej retard ...
Mas v tom chybu, velkej.

.... ovsem velmi pochybuji ze popotahovani u ceskych soudu je "efektivni reseni".
tak flastr za GDPR muzou dostat do 4% obratu a soudit se (a dokazovat, protoze dukazni bremeno je na nich)pak muzou oni.

Tohle poradte panu Lol Phirae, ten se v zakladajicim threadu ptal jak "to vypnout". Ja jsem psal ze za efektivni reseni povazuji nasadit filtraci na strane prijemce.

Unknown

« Odpověď #125 kdy: 27. 11. 2018, 12:26:28 »
Resim to na co mam vliv a co umim resit efektivne.
Vzhledem k tomu, že je jasné, kdo je původcem nevyžádané pošty od CZ.NIC, je to český subjekt a "na dosah facky", tak je to právě něco, na co vliv mám/máš/máme.

A jakej vliv na to mame? Zastupce CZNIC se v tomto thredu vyjadril ve smyslu, ze odesilane maily za SPAM nepovyzuji. Jelikoz na tu vec existuji dva ruzne pohledy pricemz ani jedna strana nehodla zmenit nazor, musel by CZNIC nekdo zazalovat a rozhodl by nezavisly soud, ovsem velmi pochybuji ze popotahovani u ceskych soudu je "efektivni reseni".
Jaky soud? UOOU ma tohle na starosti...

Ani dopisovani si s urady nepovazuji za efektivni reseni, navic nikde neni zaruka ze urad rozhodne tak jak si nekdo preje.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #126 kdy: 27. 11. 2018, 12:51:15 »

Ano, opačný směr komunikace existuje, ačkoliv pro to není v daném případě žádný dobrý důvod (krom zneužití ke spamování produkty a jinými neodolatelnými nabídkami). A rád bych z této nesmyslné komunikace přinejmenším opt-outoval, když už má CZ.NIC pocit, že jejich mailservery jsou málo vytížené.
tak dle toho ze navysuji cenu domeny .CZ bych rekl ze pristi nabidky do mailu budou nejenom na flashky ale i klasicky na prodlouzeni penisu nebo viagru...

TKL

« Odpověď #127 kdy: 27. 11. 2018, 15:38:28 »
Všimněte si, že váš názor je už minimálně třetí v diskusi zmíněná varianta toho, co by CZ.NIC posílat měl a co neměl..

Všimněte si, že reagujete na něco úplně jiného, než jsem psal.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam
https://cs.wikipedia.org/wiki/Manipulace
https://cs.wikipedia.org/wiki/Demagogie

« Odpověď #128 kdy: 27. 11. 2018, 16:01:44 »
Všimněte si, že reagujete na něco úplně jiného, než jsem psal.
Reagoval jsem nejen na váš příspěvek o tom, co by podle vás CZ.NIC měl a co neměl posílat („měl by posílat jeden nebo dva e-maily a nic jiného“), ale zároveň jsem reagoval i na příspěvky ostatních. To jsem si opravdu dovolil hodně.