Prave preto som spomenul murarov, lebo na to netreba VS a taky murar zarobi pomaly lepsie ako junior a niektori seniori a vasu pracu neposlu do Indie ked zapytate viac.
Ja s tým nemám problém, keď manuálne pracujúci človek zarobí viac ako ten s vysokou školou. Nech si dobre zarobia. Murárčina, práca za kasou, za pásom sú náročné roboty, a prečo by si v nemohli ľudia v takýchto joboch viac zarobiť ako trebárs právnici či programátori?
Prosim napiste ak existuje podobne jednoduche riesenie na php + apache/nginx/whatever.
Čo sa týka vývoja, tak Express.js alebo Flask sú veľmi jednoduché a priamočiare. Ale PHPčku sa podľa mňa nič nevyrovná, čo sa týka infraštruktúry a jednoduchosti nasadenia.
Scalatra je výrazně snadnější na použití a je to framework stejného typu.
Hmm, ja si myslím, že ktor je výnimočný tým, že využíval DSL jazyk Kotlinu, ktorým sa dá vyčarovať veľmi zaujímavá syntax. Napr HTML DSL:
get("/") {
call.respondHtml {
head {
title { +"Ktor: static-content" }
styleLink("/static/styles.css")
script(src = "/static/script.js") {}
}
body {
p {
+"Hello from Ktor static content sample application"
}
p {
+"Current directory is ${System.getProperty("user.dir")}"
}
img(src = "static/image.png") {
onClick = "message('clicked the image')"
}
}
}
}
Dakujem, diera na trhu 
Nuž ja nie som v tomto odborník, ale čo viem, tak škálovateľnosť je language agnostic vec. Napríklad Django framework, ktorý je postavený na Pythone. Python je výrazne pomalší, ako je PHP. A pritom sa Django využíva v mimoriadne na zdroje náročných weboch, trebárs Pinnterest, Disqus, či Instagram.
https://stackoverflow.com/questions/886221/does-django-scale